Matthew Walker – Why We Sleep (Despre Somn)

SleepMedia mea de somn (de fapt, de stat în pat) în timpul săptămânii este între şase şi şapte ore pe noapte. Pentru că simt cum oboseala se acumulează de-a lungul săptămânii încerc să recuperez un pic în weekend, dar nu cine ştie ce. Merg şi eu, ca atâţia alţii, pe principiul că, dacă din porţia de muncă nu prea poţi să scazi, singurul mod de a-ţi mări un pic timpul liber este în dauna somnului. Vorba aia, o să dormim destul după…

Ei bine, Matthew Walker, unul dintre cei mai mari specialişti în ştiinţa somnului, spune că e cea mai proastă strategie posibilă. Cu cât dormim mai puţin, cu atât ajungem mai repede la acel “după” al somnului veşnic.

Opt-nouă ore de somn pe noapte pot face minuni, așa cum lipsa lor ne distruge sistematic sănătatea în absolut orice mod v-aţi putea închipui. Într-o lume plină de vindecători, naturiști, parapsihologi, mentaliști, exorcişti, olivii steere sau mai știu eu ce alte tipuri de vânzători de iluzii și leacuri miraculoase, ignorăm adesea cel mai simplu şi mai sigur leac, dezvoltat în laboratoarele evoluţioniste ale mamei natură.

Am identificat, de-a lungul cărţii, efectele somnului insuficient asupra propriului meu corp. Ceea ce m-a şocat, însă, a fost să aflu cât de mare este impactul somnului asupra copiilor şi adolescenţilor în dezvoltarea lor fizică, maturizarea creierului, echilibrul emoţional sau procesul de învăţare. M-a şocat pentru că am realizat cât de puţin dorm copiii din ziua de astăzi şi ce mare greşeală fac, de exemplu, sistemele şcolare continuând să promoveze cursurile foarte matinale.

Cum ne putem îmbunătăţi calitatea (şi cantitatea) somnului? Câteva idei din carte:

  1. Evitaţi lumina (albastră) înainte de culcare sau în dormitor. Lumina led, cea emisă de calculatoare, televizoare şi telefoane, blochează secreţia de melatonină şi vă ţine trezi până târziu în noapte.
  2. Nu beţi alcool înainte de culcare. Deşi pare să ajute, cică, de fapt, dăunează. Şi-asta-i grea, este?
  3. Reduceţi temperatura din dormitor, ideal ar trebui să fie în jur de 18-20 de grade Celsius. Corpul are nevoie să-şi reducă temperatura pentru a adormi.
  4. Încercaţi să mergeţi la culcare şi să vă treziţi la aceleaşi ore în fiecare zi, inclusiv în weekend.

În plus, nu luaţi pastile de dormit, faceţi sport şi nu mergeţi la culcare cu stomacul prea plin sau prea gol.

Dacă aveţi probleme cu somnul sau doar sunteţi curioşi vă recomand călduros să citiţi cartea asta. Ar trebui ca noţiunile de igienă a somnului să se predea în şcoli. Eu am citit-o pentru că a fost recomandată de Bill Gates – acum realizez că e posibil să fi fost microcipat fără să-mi dau seama şi-acum fac ce-mi zice miliardaru’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s