Un doctor pentru bigotism şi ignoranţă

sfintii
McCann Romania

Asta cu panoul chiar m-a revoltat. Deci trebuie să scriu. Dădusem like unui prieten artist, câteva minute mai devreme, pentru un desen care sugera icoana unui doctor în chip de sfânt, acoperit cu PPE-ul ăla care lipseşte din multe spitale, cu mască, bonetă, ochelari, stetoscop şi aura din jurul capului ornată cu ventuzele proteice ale coronavirusului. Iniţial am crezut că el l-a făcut, dar câteva minute mai târziu am văzut desenul din nou, de data asta de pe un panou publicitar. Nu mai era doar fotografia, cineva zicea dedesubt că el nu poate tolera “batjocorirea ortodoxiei” şi a, citez mot-a-mot, “credinţei poporului român, creştin ortodox 86.6%!”. N-am pretenţii de la cel care a scris mesajul, un idiot (100%!) care se crede mare legionar şi care provine probabil dintre cei 50% care nu pot să treacă peste examenul de bacalaureat, presupunând că a ajuns până acolo. Pentru el, crucea e doar un alt steag sub care-şi poate vărsa ura. Dar aveam pretenţii de la cea care i-a share-uit mesajul, femeie educată, cu facultate şi chiar un MBA, mare iubitoare de Dumnezeu, parte pe care nu i-am cunoscut-o până când nu a început s-o expună pe facebook, de multiple ori în fiecare zi. Dar oricât de habotnică să fi devenit între timp, tot nu-mi explic cum a fost posibil ca anii mulţi de şcoală să nu o ajute să înţeleagă că scopul acelui panou nu poate fi batjocorirea ortodoxiei ci omagierea unei bresle care se sacrifică zilele astea pentru noi toţi. Şi că din toate simbolurile posibile ale lumii ăsteia,  autorii l-au ales pe Hristos ca etalon şi superlativ al jertfei pentru binele oamenilor. Chiar să nu-ţi fi plăcut, artistic vorbind, buna intenţie a autorilor ar fi trebuit să îndemne pe oricine la reţinere.

Mi-e teamă – şi cu mare amărăciune spun asta – că nu educaţia şi nici mai creştineştile însuşiri precum  bunătatea, smerenia, iubirea, blândeţea sau iertarea îi împing pe oamenii ăştia să sară ca arşi pentru motive inventate. Mă întreb chiar dacă ceea ce i-a atras, de la bun început, a fost credinţa creştină sau doar confortul ideologic al unei aristocraţii religioase care se interpune rigid între divinitate şi umilii săi credincioşi. Şi care apără agresiv şi inflexibil dogma, în timp ce nu se sfieşte să folosească modalităţi moderne de propagandă, cum sunt nenumăratele grupuri pe care mi le “sugerează” facebook-ul în fiecare zi. Iar o mare parte din propaganda asta chiar n-are niciun Dumnezeu.

2 thoughts on “Un doctor pentru bigotism şi ignoranţă

 1. Prietene am o facultate terminată (nu de alta dar vad ca are importanță pentru tine. Iisus nu avea!)
  Tot ce spui tu este corect pana la faptul ca ai uitat unde “trăim”!
  Cei 86% nu sunt nici 15% din populatie; numara cati vin la biserica! Faptul ca ai fost botezat/cununat nu te face ortodox!!!
  Cei 15% sunt toti învinuiți tot timpul de tot raul din Romania! Daca ar fi numai asta inca nu ar fi rau dar e învinuit Hristos ca a spus “Beți dintru acesta toți”Acelasi Hristos pe care spui ca l-au ales model! Sfintii sunt cadavre, oase, ciolane, pupate de ortodocsi! Cum ar putea fi modele?
  Si pot continua la nesfarsit!
  Acum gandeste-te ca in locul lui Hristos il alegeau pe Mohamed! Sigur nu s-a jertfit dar e un mare erou al islamicilor.Crezi ca astia se rezumau doar la internet sau se mandreau chiar?
  Sau sa-l fi pus pe Moise! Automat artistul era antisemit si dispareau reclamele in secunda 2!
  Exista lucruri sfinte de care te atingi cu evlavie sau deloc si daca nu crezi in nimic! Pentru ca cred alții!
  Iar alegerea nu-i chiar intamplatoare! Eu am auzit medic spunand “Ma simt un mic Dumnezeu!” iar de vazut am vazut toti astfel de specimene!

  Like

 2. Inca o data, e o metafora. Oamenii aia nu au vrut sa jigneasca pe nimeni. Nu inteleg de ce sa nu judecam pornind cu asta. Discutia nu ar fi fost diferita daca ar fi folosit un alt simbol al unei alte religii iar faptul ca radicalii altora sunt mai periculosi decat ai nostri nu e un argument. Spui ca cei 15% sunt invinuiti permanent de tot ce-i rau in Romania. Nu sunt de acord ca asta se intampla. Si nu i-as pune la un loc pe credinciosii adevarati (si am cunoscut foarte, foarte multi) si pe neo misionarii de facebook, care vor mai degraba la cruciada, sa sparga capete, decat la biserica. Credinciosii nu sunt vinovati de nimic, pentru ca nu fac niciun rau. Iar cei care imprastie in fiecare zi teorii complotiste, care lupta impotriva educatiei, care sfideaza reguli si indeamna la diviziune, aia numai credinciosi nu se pot numi.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s