Steven R. Gundry, MD – The Longevity Paradox

longFoarte interesantă, cartea asta. Citind-o, e practic imposibil să nu treci în revistă ceea ce ar trebui să faci (şi nu faci) ca să trăieşti tânăr până la adânci bătrâneţi. În cazul meu, ştiam deja că mănânc mult prea multă carne şi produse de origine animală, practic la fiecare masă. Micul meu dejun standard, în weekend, e compus din ouă ochiuri, pâine cu unt şi gem de căpşuni – practic nimic sănătos. Am realizat, în plus, că nu ţin post şi nu rabd de foame niciodată, deşi cică ar trebui. Aproape tot ce mănânc am regăsit la categoria Disease-Promoting, Life-Shortening Foods to Avoid. Am descoperit că n-am mâncat kale in viaţa mea (credeam că-i un brand de lacăte) iar broccoli, conopidă şi varză de Buxelles credeam că mănânci doar dacă eşti, deja, în spital şi nu mai contează. Şi veştile proaste continuă: trebuie să uităm de sarmale, salată de vinete şi practic orice altceva tradiţional românesc, până şi de mămăligă. Pardon, usturoiul, loboda şi, probabil, ştevia sunt sănătoase (despre ştevie ştiam deja că a salvat, de-a lungul secolelor, milioane de vieţi amărâte de ţărani săraci). Toate seminţele din lume sunt sănătoase, cu excepţia celor de floarea soarelui şi de dovleac (serios?!?!?!).

Am mai aflat că dorm prea puţin şi că, deşi mă duc la culcare mult prea târziu, tot n-au trecut patru ore de la cină. Că muncesc prea multe ore şi am parte de prea mult stres. Că beau mai mult vin de 6 ounces per day. Că nu meditez şi nu fac yoga. Credeam că măcar cu activitatea fizică stau bine, doar ca să aflu că probabil fac prea mult sport, mai ales de când s-a închis sala şi alerg de nebun prin oraş (apropo, am un nou record personal pe 10k, n-are legătură cu subiectul dar era păcat să nu menţionez). Dar nu mi-e clar dacă o să alerg semimaratonul înainte de operaţia de schimbare de şold sau după.

Ideea din carte, super pe scurt – din ce-am înţeles eu ca inginer de mecanică fină – e că flora aia microbiană din intestine are părţi bune şi părţi rele (numite, sugestiv, gut buddies and bad bugs). Toţi stau cu bunghiul pe tine, să vadă ce faci. Te porţi frumos cu ăia bunii (adică mănânci kale şi conopidă), te protejează şi-i blochează pe ăia răi la mantinelă. Nu te porţi frumos, e ca cu pesedeu’, partea întunecată preia guvernarea, se deschid porţile pentru milioane de alţi naşpeţi care intră şi încep să se plimbe de-a-n pulea pe te miri unde şi aşa debutează problemele cu inima, cu greutatea, cu inflamaţiile, cu creierul, muşchii, nervii, stresul, rinichii, ficatul… în fine… practic, cu orice, inclusiv chestii pe care nu ştiai că le ai. Cam asta-i toată povestea, râdem, glumim, dar dom’ doctor are, evident, dreptate, iar până la final realizezi şi tu de ce nu scapă nimeni cu viaţă.

În rest, cartea abundă în termeni ca BMI, LDL, HDL, IGF-1, D3, HIIT, PPI, GERD, NSAID, LTA, MS, LPS, WGA, mTOR, Neu5Gc, Neu5Ac, NASH, NADH, TLR, VGEF, HSL, EPA, BPA, ALS, HbA1c, Sirt1, SCN, SIBO, IBS, ALA, APOE4, A-IV, AGEs, DHA, NAD+, NAC, PQQ, PCSK9, DIM, GLP-1, BDNF, MSG, MS, BDNF, GABA, CAT, 6-HAP şi, evident, cât pe să uit, 6-N-hxdroxyaminopurine. Oricum, simţeam nevoia de ceva diferit după covid19 de dimineaţa până seara.

6 thoughts on “Steven R. Gundry, MD – The Longevity Paradox

  1. E mult prea tarziu, cel putin pentru mine. Desi nu neg ca vreo doi ani am schimbat porcul pe pui, dar nu sunt sigur ca a contat.
    Simbolurile de la final ai zice ca sunt indici bursieri; ba chiar te bucuri de cresterile sau scaderile acestora cum probabil faci si cu cei din carte: “uite a crescut LDL-ul, colesterolul bun; a scazut LDH-ul, cel rau!” (sper ca am nimerit codificarile).

    Liked by 1 person

  2. Zice omul in carte ca niciodata nu-i prea tarziu. Doar ca tot ce vine de la animale nu e bun (inclusiv puiul, sorry!), fructele şi legumele nu (!!!), toate cerealele nu, deci practic ramai cu frunze si ulei de masline. In mod sigur o sa ti se para ca traiesti muuult mai mult… 🙂
    Nici eu nu nimeresc care dintre LDL si HDL e ala bunu’, noroc ca sunt cam tot pe-acolo ca valori. 🙂

    Like

  3. :)))) super-recenzie, eu nu mă pricep la bursă, mi-au părut mai degrabă rezultate de analize medicale.
    Uite o chestie care m-a stresat ceva zile bune: finalul de la “Tinerețe fără bătrînețe”. Am recitit de foarte curînd basmul, uitasem cum se sfîrsește efectiv: “Și moartea-i dete o palmă de-l făcu scrum”… Mare discrepanță mi s-a părut între titlul basmului și acest final… Așa că am fost de-a dreptul fericită văzînd că tu zici doar “pînă la adînci bătrîneți” :))
    Cît despre carte, n-o recenzam mai bine, nici nu cred c-o terminam!

    Liked by 1 person

    1. Mi-am pus ambitia s-o citesc pana la sfarsit si e misto scrisa, se citeste surprinzator de usor, dar pe masura ce inaintam realizam ca n-am (n-avem, majoritatea dintre noi) nicio sansa sa aplicam ce recomanda omul ala acolo. E atat de extrema ca reuseste sa te demobilizeze de la obiceiuri altfel considerate super sanatoase la alte surse de “tinerete fara batranete”.

      Liked by 1 person

  4. Adică e o carte care te mai ceartă după ce-ţi spune câte nu faci bine? Eu mănânc seara. Prostii, de obicei. Carne, caşcaval, brânză, din astea. Citesc, de multe ori, tot seara, când mă pun în pat. Decât să-mi zică tot ce-am făcut greşit, mai bine mă fac că nu există 😀

    Liked by 1 person

    1. Carne, cascaval, branza… de-astea si eu, tot seara… Pai dom’ doctor zice ca rosiile, majoritatea legumelor si a fructelor, de exemplu, trebuie evitate. Deci iti dai seama cat de departe suntem… M-am simti ca la ultima mea discutie cu un popa, cand i-am spus ca ma chinui sa fiu bun crestin (in sensul de respectare a valorilor, nu a cutumelor) si el mi-a replicat ca degeaba, daca nu tin post si nu ma impartasesc o sa ard in iad. Pai si-atunci, ce sa ne mai…

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s