În loc să ne luptăm cu antenele 5G* ale operatorilor de telefonie mobilă ar fi probabil mult mai util dacă am trage oarece învăţăminte din istoria celei mai mari epidemii de gripă ce a lovit omenirea şi care a ucis peste 50 de milioane de oameni. Unele asemănări cu pandemia covid19 sunt izbitoare, în ciuda faptului că la vremea aia nu existau antene 5G, de fapt nu existau antene de niciun fel, ceea ce nu a împiedicat virusul să se propage nestingherit. Dar să vedem ce-a fost atunci şi să comparăm cu ce e acum.

Muzeografii de la NMB Nouveau Musée Bienne au prezentat de curând rezultatele unei foarte interesante cercetări, făcute prin arhivele din Bienne, despre epidemia de gripă spaniolă care a lovit oraşul în 1918. Primele cazuri au apărut in Iulie şi au creat panică. Ca şi acum, au fost închise şcolile şi interzise adunările publice, inclusiv slujbele religioase. 1000 de oameni au fost infectaţi într-o perioadă scurtă de timp, fabrici întregi au fost închise din lipsă de muncitori iar capacitatea maximă a spitalelor a fost atinsă în scurtă vreme. În faţa numărului copleşitor de bolnavi autorităţile au transformat şcolile în spitale provizorii, dar cadrele medicale lipseau sau erau epuizate de efort. Zeci de oameni aveau să moară de penumonie în fiecare zi. Dar până la urmă valul de înbolnăviri a scăzut şi pe la începutul lui septembrie părea că situaţia s-a stabilizat. Au fost redeschise şcolile, după o dezinfecţie atentă. Şi aşa a izbucnit al doilea val, care a fost mult mai rău. În total au murit la Bienne 365 de persoane, aproximativ 1% din întreaga populaţie a oraşului. A existat şi un al treilea val, în primăvara lui 2019, dar deja virusul îşi pierduse din putere şi efectele au fost limitate.

Un studiu al Universităţii din Chicago tratează efectele pe care epidemia de gripă spaniolă le-a avut asupra femeilor gravide care au contractat virusul şi asupra copiilor ce au fost infectaţi in utero în acea perioadă. Datele statistice ale vremii au relevat că numărul sarcinilor pierdute în acel an a fost de până la 10 ori mai mare iar copiii care au supravieţuit, monitorizaţi ulterior până prin anii 80, au fost puternic afectaţi de-a lungul vieţii de ghinionul de a se fi născut în timpul pandemiei. Contingentul 2019 a avut semnificativ mai multe probleme medicale de-a lungul vieţii, a avut performanţe şcolare scăzute, succes profesional şi poziţii sociale reduse deci venituri semnificativ mai mici. Ciudat, dar nu am auzit niciun avertisment special pentru femeile gravide în contextul actualei epidemii.

Un alt nou studiu american aupra efectelor gripei spaniole in SUA a relevat că zonele cele mai afectate din punct de vedere epidemiologic, cu cele mai multe victime umane, au avut şi cele mai negative efecte economice, care au persistat perioade lungi după ce pandemia a trecut. Prin contrast, zonele geografice în care autorităţile au luat măsuri timpurii pentru limitarea răspândirii virusului au avut mai puţine victime, economiile zonelor respective nu au fost la fel de adânc afectate şi, poate cel mai important, recuperarea ulterioară a fost mult mai rapidă. Recunoaşte cineva aceeaşi situaţie astăzi?

* Pentru cei care nu au aflat, circulă o teorie conspiraţionistă conform căreia antenele 5G înlesnesc propagarea virusului covid. Mai multe cazuri de distrugere a infrastructurii telecom au fost raportate în Marea Britanie, ceea ce a afectat, evident, serviciile de internet şi telefonie din zonele respective. Adepţii acestei idioţenii au interpretat ulterior lipsa semnalului drept dovadă că autorităţile încearcă să împiedice aflarea “adevărului” despre nocivitatea antenelor. Offf…