Ce cărţi (bune) am mai citit (1)

Kazuo Ishiguro – Rămăşiţele zilei. Am avut norocul să nu fi văzut filmul, celebru şi el, înainte să citesc cartea. Povestea, absolut superb scrisă, este cea a unui majordom englez cu clasă, a cărui lungă carieră a fost construită aproape obsesiv în numele unei demnităţi scrobite, care pretinde şi îşi asumă ceva din aerul aristocratic al familiei pe care o slujeşte. Dar timpul şi vremurile sapă la temelia acestei fundaţii iar eroul nostru e nevoit să se întrebe dacă simţul datoriei, devotamentul său rigid, convenţiile sociale ale epocii nu i-au servit cumva drept pretext pentru reprimarea unor sentimente pe care nu ştia cum altfel să le înfrunte. Când până şi nobilul său stăpân dezamăgeşte în faţa vremurilor complicate prin care trec se naşte firesc întrebarea dacă tot sacrificiul a meritat. Sau dacă mai poate fi folosit drept justificare pentru oportunităţile ratate.

Alex Huxley – Minunata lume nouă. Dacă “1984”, romanul din 1949 al lui George Orwell, a intuit genial maturitatea distopică a dictaturilor comuniste ale anilor ’80, “Minunata lume nouă”, carte publicată mult mai devreme, în 1932, prefaţează o dictatură pe care încă lumea nu a experimentat-o. Nu pentru că nu s-ar potrivi caracteristicilor altor nenumărate dictaturi de toate soiurile ce-au lovit omenirea de atunci şi până astăzi. Nu, cu dictaturile stăm bine! Au fost multe deja şi altele se coc chiar în zilele noastre. Genetica, în schimb, nu se mişcă la fel de repede, astfel încât mai e nevoie de câţiva ani pentru ca realitatea să confirme incredibila imaginaţie (sau poate clarviziune?) a lui Huxley…

Jonathan Franzen – Sfârşitul sfârşitului lumii. O carte de eseuri despre păsări  sălbatice, ecologie, politică şi modificări climatice, un jurnal ce ne dezvăluie o lume – o planetă – ce e pe cale să piardă lupta cu omul. Împărtăşesc pesimismul autorului şi cred, ca şi el, că în timp ce omenirea pare să accelereze în direcţia greşită, fiecare dintre noi ar trebui să facă tot ce-i stă în putere pentru a întârzia deznodământul, sperând, cumva, într-o minune venită după ceasul al doisprezecelea.

Albert Camus – Exilul şi împărăţia. O colecţie superbă de povestiri de la un laureat al premiului Nobel pentru literatură. Una dintre fetele mele îmi tot recomandă Camus de vreo doi ani. Abia acum înţeleg de ce. Şi în plus, poveştile acestea tulburătoare despre exil, singurătate şi  lupta pentru păstrarea identităţii au rezonat într-un mod unic în sufletul meu care se simte, câteodată, la fel de surghiunit.

7 thoughts on “Ce cărţi (bune) am mai citit (1)

  1. Kazuo Ishiguro il am in vedere, insa am nevoie de o anumita stare care sa imi dea impulsul cu care sa deschid una din cartile sale. Probabil de vina sunt recenziile, insa nici fara ele nu ajungi la scriitori si la cartile lor.
    Pe Huxley il am pe noptiera. Minunata lume noua am lasat-o deoparte, iar Portile perceptiei este mult prea elaborata pentru mintea mea relaxato-obosita; am abandonat-o (probabil) momentan.
    Tocmai am terminat de citit La sud de granita, la vest de soare scrisa de Haruki Murakami. Tocmai luasem telefonul sa fac o poza pentru o eventuala impresie la cald cand am vazut notificarea postarii tale, asa ca iata-ma comentand mai intai aici…

    Liked by 1 person

      1. Da, multumesc! Deoarece am vazut filmul imi este greu sa incep cartea (sau orice alta carte a sa). Cred ca atunci am descoperit cuvantul distopie; nu in film, ci cautand mai multe informatii despre film (am scris la vremea aceea pe blogul meu de film). Tot atunci am aflat si despre carte. De asemenea, Remains of the Day mi-a trecut prin fata ochilor mai intai sub forma imaginilor. Afisul mi-a ramas “viu” in minte inca de cand a aparut filmul: Cinema Capitol, Timisoara, panoul de afisaj montat pe zidul dinspre catedrala…

        Liked by 1 person

      2. Da, stiu, cand vezi intai filmul iti cam piere entuziasmul. Si eu sunt la fel. Invers nu neaparat, caci investitia de timp intr-un film nu e atat de mare. Mereu filmul te dezamageste, mai ales cand cartea este foarte buna…

        Liked by 1 person

Leave a comment