Chiar că România merită mai mult…

Maaaamă!

Asta a fost reacția standard a multora dintre românii veniți astăzi să-și facă datoria de cetățeni, după ce au dat ochii cu coada care se întindea mult, la deal, pornind din poarta  ambasadei României la Berna. O dubă a poliției elvețiene, cu girofarurile pornite, era parcată în fața cozii, pentru a le semnala situația neobișnuită mașinilor care veneau din vale. Motiv pentru ocupanții autoturismelor să încetinească și să ne privească curioși, cam cum se uită unii atunci când trec pe lângă un accident cu victimele întinse pe trotuar. Deși în acest elegant cartier al Bernei sunt practic ambasade aliniate una după alta, deși multe sunt ale unor state membre UE, deci și ei au alegeri pentru parlamentul european, numai în fața ambasadei României e coadă. Motiv pentru elvețienii care treceau pe lână noi dacă nu să ne compătimească măcar să constate competența administrativă a guvernului României, altfel foarte sensibil la imaginea noastră în lume.

La coadă fiind, mi-am adus aminte cu amărăciune refrenul unui cântecel lansat de Divertis, pe 19 Mai 1990, o zi înainte de primele alegeri “libere” din duminica orbului. A fost ultimul meeting de protest al studenților din Regie, care s-a transformat spre seară într-un fel de petrecere câmpenească în fața fostei cofetării a campusului, cu toată lumea cântând, la unison:

“Urna e gata, oricând poți vota,

La 20 Mai să-ți bagi votu-n ea!”

Se dovedește astăzi că nici asta cu băgatu’ nu mai e o chestie atât de ușoară…

 

8 thoughts on “Chiar că România merită mai mult…

    1. In cazul de astazi parea nu sa se lungeasca ci sa se scurteze… Diferenta clasica intre alegerile prezidentiale din 2009 (cred) cand a votat un roman la fiecare 10 secunde la Paris – pentru ca diaspora vota cu Basescu – si, la celalalt pol, alegile de azi, pentru ca diaspora nu voteaza cu Dragnea. Ambele ilegale…

      Liked by 1 person

  1. Cu tot riscul de a fi “pedepsit verbal” (ma rog, in scris): Romania poate ca merita mai mult, dar intrebarea e “romanii merita mai mult?” Poporul e un conglomerat bizar, neuniform, neomogen, prin unele parti diluat, prin altele concentrat. Nu toti suntem la fel. Toti (sau aproape toti) avem drept de vot. Dar stim ce votam? Campaniile sunt pline de promisiuni. Acestea din urma se infaptuiesc cu resurse de tot felul, iar accesul la resurse este uneori dificil. Iar resursele sunt facute sa fie epuizate intr-un fel sau altul. Unele partide le paseaza sub diverse forme propriului electorat sau electoratului tinta. Altele (la partide ma refer) ar avea capacitatea de a le utiliza rational si sa adauge valoare cu ajutorul lor (al resurselor). Astfel toti alegatorii ar avea de castigat. Dar, de obicei, aceste partide (cele despre care am vorbit la sfarsit) nu prea ajung la putere. In general ajung in opozitie. Dar nu le plang de mila. Partidele astea sunt formate din acelasi gen de oameni care formeaza poporul, iar de-ar fi exceptii, chiar si exceptiile au rude sau cunoscuti oameni din popor, oameni cu nevoi. Atat timp cat vom continua sa ne comportam ca niste balcanici… ma opresc.
    Ati votat? Felicitari!
    N-ati facut-o? Sper ca nu ne vom intalni pe la demonstratii!

    Liked by 2 people

    1. La noi democratia nu functioneaza atat de infailibil ca in occident (de fapt nici macar aici nu e asa de perfecta). Drept pentru care structurile astea politice care supravietuiesc la putere prin diverse tertipuri de democratie iliberala (manipulare, abuz, mituirea unei parti a electoratului) sunt scuturate din cand in cand de miscari populare. La noi nu e chiar primavara “romaneasca” dar nici departe nu e. Sigur ca miscarile astea pornite de la sentimente nobile pot duce, ca si la arabi, la excese necontrolate. Cred ca noua alianta 2020 merge mult pe modelul partidului En Marche, al lui Macron. E un model pragmatic, bazat pe stiinta, pe macroeconomie, pe statistica si mai putin pe ideologie (stanga sau dreapta). Are viitor si poate e singura noastra sansa actuala impotriva ascensiunii extremelor si a populismului in politica europeana.

      Liked by 1 person

      1. Ca sa pornesc de la ideea ta cu “primavara romaneasca”, am senzatia ca cu cat aceasta este mai aproape, cu atat acest popor reuseste sa se indeparteze de civilizatie, de valorile morale si culturale promovate in UE si in tari occidentale care nu apartin Uniunii (de exemplu Elvetia sau Norvegia). Pur si simplu nu isi doreste civilizatia. Poate ca vad gresit din interior, dar observ ca nu vrea decat bunastare si proprietati materiale pe langa pretentii de la altii, insa nu vrea sa auda de efort, de munca (vorba aceea: munca e pentru masini)… Tot ce tine de munca e din “comunism”, deci nu e bun. Salariul trebuie platit cu regularitate, caci e dreptul angajatului sa fie platit pentru munca depusa (care munca?).
        Ma abat de la politica si ajung la electorat. Stii cum se zice: fiecare popor are conducatorii pe care ii merita.
        Nu inchei inainte de a-ti multumi pentru lectia de politica actuala (as fi scris contemporana, dar ar fi iesit o cacofonie, ceea ce nu era de dorit).

        Liked by 1 person

  2. Cred ca oamenii pot fi stimulati intr-o directie sau in alta prin politici publice, sociale inteligente. Nu e cazul la noi. Cand un partid aflat la guvernare creste nemasurat si nesustenabil pensiile si salariile din mediul bugetar nu trebuie sa ne miram ca munca cinstita nu este stimulata. Oamenii nu simt ca muncind pot sa castige mai bine, deci nu se omoara cu munca, incearca sa se angajeze la primarie, ca de acolo vin banii. La fel si cu taxele, de exemplu. Cand vezi cum banii se risipesc nu simti ca e important sa-ti platesti taxele. Poate ca e o credinta idealista, dar prin decizii politice intelepte si sustenabile oamenii pot recapata increderea in politica traditionala. Cealalta alternativa e sa se friga rau si sa se invete minte (inca o data) cu politica extremista, de dreapta sau de stanga.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s