De prin București

Mi-a sărit sufletul și-am crezut că avionul a aterizat pe lângă pistă. Apoi m-am gândit că o fi făcut, naibii, pană de cauciuc din șocul aterizării. A fost, cred, cea mai lungă și zguduită frânare pe care-am trăit-o vreodată la o aterizare. Într-un final am realizat că de vină este, cel mai probabil, calitatea pistei aeroportului Otopeni. Vechiul terminal de sosiri arată deplorabil, toate sunt neschimbate de cel puțin șase ani, curățenia este foarte aproximativă iar bagajele au început să curgă pe bandă abia după 45 de minute, record absolut. La biroul de închirieri auto nu era nimeni – ce mai contează cinci minute –  iar mașina a fost, ca de obicei, altceva decât am comandat – ceva mai prost, evident… Traficul spre oraș a fost un coșmar mai mare decât îl știam (e cu fiecare vizită mai mare).

În ziua ce a urmat am avut nevoie de un act emis de ANAF așa că am intrat în poate cel mai jegos birou administrativ în care-am fost vreodată, cu mese parcă recuperate de la gunoi și scaune cu tapițeria ruptă și buretele zdrențuit, dezintegrându-se pe holul îngust. A trebuit să stau la 3 cozi diferite pentru a interacționa cu trei doamne care au privit în același meniu de aplicație (ecrane albastre din alte vremuri), fix la aceeași informație, absolut clară, dar pe care mi-o vor putea elibera oficial abia peste trei zile. Probabil că nu le mergea butonul de print screen.

Tudorel Toader se pare că nu face față exigențelor partidului de guvernământ în materie de justiție, drept pentru care va fi înlocuit, în ciuda obedienței toxice pe care-a dovedit-o în postura de ministru. Înțeleg, implicit, că partidul este satisfăcut cu restul guvernului și cu progresul înregistrat în domeniul infrastructurii, al educației, al sănătății, al gradului de absorbție a fondurilor europene, al gramaticii sau al agriculturii. Toate sunt OK mai puțin justiția, de care se va ocupa (încă o) somitate pesedistă care a terminat facultatea de drept la 52 de ani, la foc automat, la particulară, la fără frecvență, la Turnu-Severin. Un mare om cu care sunt convins că pesediștii de rând se vor mândri și pentru care vor vota.

Și totuși, există ceva în orașul ăsta care funcționează implacabil. Pe șoseaua Olteniței se schimbă bordurile. N-au mai fost schimbate, probabil, din mandatul unui alt mare politician teleormănean, Adriean Videanu, astăzi dispărut în ceață. Se înlocuiesc bordurile vechi, ce par a fi din granit, cu altele noi, din același material. Cele vechi, aproape intacte, doar puțin murdare sau ușor ciobite în timpul demontării, sunt stivuite cu grijă, probabil urmând a fi instalate la alte lucrări. Puteți observa în cea de-a doua imagine cu câtă măiestrie au fost instalate cele noi. Câțiva metri mai încolo, șoseaua Olteniței e plină de gropi, posibil pentru că regii asfaltului au cam fost persecutați, în ultimii ani, de DNA, OLAF și statul paralel. Dar nu-i nimic, se vor reface imediat ce domnul Eugen Nicolicea își va fi dovedit eficiența guvernamentală.   

6 thoughts on “De prin București

 1. Eee, cred ca exagerezi! Cum?! Bucurestiul, Micul Paris?! Chiar asa zici tu? Mic, mic, dar cu ambitii mari si o catedrala si mai mare! Mai mare decat cea de la Paris. Numai ca a noastra nu-i gata…
  Dupa cum bine observi, treburile stau din rau in mai rau. Si trendul asta devine obisnuinta; numai ca lucrurile scapate in directia asta nu se misca cu viteza constanta, ci accelerat. Daca inca nu te-ai stabilit bine in tara cantoanelor si nu mai vrei sa ai parte de si mai grele incercari la viitoarele aterizari pe OTP, poate ar fi bine sa accelerezi tu lucrurile acolo.
  Chiar aseara, un coleg mai tanar imi vorbea despre speranta. Cum e cu 5 ani mai tanar, i-am spus ca mai are putin si va ajunge la varsta mea, adica cea la care speranta de mai bine in tara asta va fi, ca si pentru mine, doar o amintire. Eu sunt prea comod ca sa caut mai binele pe alte meleaguri, asa ca ma complac in generalul cotidian si lupt cu coridinul inconjurator.
  Cand ai Occidentul in interiorul granitelor tarii in care lucrezi si locuiesti, dar si in afara acestora, oare ce tot cauti prin Balcani? Evident, intrebarea e retorica si raspunsurile sunt destul de la vedere, dar nu pot sa nu o rostesc…
  Sa auzim numai de bine!

  Liked by 2 people

  1. Ma intreb, adesea, de ce revin. Dar apoi imi aduc aminte si de lucrurile bune care ma atrag si ma asteapta aici, si sunt multe si ele si niciunul nu i se datoreaza guvernului Dancila. Odata ce-ai trait si aici si acolo o sa-ti doresti mereu sa fii in ambele lumi. Cand sunt acolo ma gandesc la ce-mi place aici, cand ajung vad inevitabil (si) ce nu-mi place. Greu…

   Liked by 1 person

 2. Pare clar că nu locuiești pe Șos Olteniței, ca mine, poate nici în țară, de vorbești de implacabilitatra bordurilor din sectorul 4 atît de senin… Dar e o dimineață de aprilie frumoasă, foarte frumoasă pînă în clipa cînd arunc un ochi pe geam și văd în ce formă și culoare s-au mai schimbat peste noapte bordurule sectorului meu.

  Liked by 1 person

  1. E primavara, vin alegeri, deci borduriada e in toi. Te pomenesti c-am fost vecini sau chiar mai suntem, saptamana asta. 🙂 Am fost in Delta Vacarestiului, e superb si nici urma de borduri!

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s