Bovine din Lupeni

Spring2016 020Două vaci și-un tăuraș pasc liniștiți în mijlocul unei grămezi imense de gunoi menajer, undeva la marginea Lupeniului. Primul impuls, văzând săracele animale cum smulg tot felul de mizerii din maldărul de jeg, este de milă, apoi de scârbă. Pe fundalul peisajului post-apocaliptic, în față, două clădiri cu etaj par părăsite, fără acoperișuri și fără ferestre. În stînga, la doar cățiva metri, sunt niște dărăpănături de case vechi care par, totuși, locuite.

Imaginile sunt transmise la știrile ProTv, unde o reporteriță indignată vorbește cu vecinii locului. Toți îl înfierează pe proprietarul vacilor, un miner disponibilizat care trăiește și el în casele amărîte din zonă. Vecinii sunt scandalizați de situația bietelor animale, a căror sănătate e în pericol. Ar putea chiar răspândi diverse boli culese din grămada de gunoi. Unul se întreabă cui vinde minerul laptele muls de la vaci și gîndindu-mă la posibilități simt un fior rece pe șira spinării.

Vine rândul primarului din Lupeni să-și spună povestea, politician responsabil care cunoaște bine situația. Vorbește sigur pe el și caută empatia telespectatorilor. Primăria plănuiește să mute animalele la adăpostul de câini fără stăpân, cînd va fi gata, dar edilul nu precizează dacă le vor hrăni tot cu boabe. Minerul a fost amendat de nenumărate ori, nivelul datoriei față de primărie a trecut de o sută de mii de lei (!!!). N-a plătit niciodată vreun leu, nici n-ar avea de unde. Ce să-i faci, n-ai ce să-i faci…

Așa s-a terminat reportajul. Atât de porniți împotriva văcarului – sătenii, primarul, reporterița – în fine, nimeni  nu a putut să observe, să discute sau să se scandalizeze pentru groapa de gunoi care se ridică la câțiva metri de casele oamenilor. Cine și-a aruncat gunoiul acolo? Cine ar fi trebuit să ia măsuri? Niște vaci care pasc în gunoi reprezintă, fără discuție, o stridență care ne trezește revolta, pe cînd un maldăr de gunoi în spatele caselor e o chestie banală, suportabilă, neamendabilă și lipsită de riscuri.

Dacă vedeți vreodată vaci mov un pic zombi să știți că s-ar putea să vină din Lupeni. Și nimic nu le va opri.

2 thoughts on “Bovine din Lupeni

  1. Prin zona alpina europeana am vazut mai mult decat vopsite-n mov; erau de-a dreptul patrioate: vopsite-n culorile drapelului. Ba una era chiar hippie, cu un diamant intr-un incisiv, inel intr-o ureche, clapari si-o placa… Asta hippie era pe-un varf de munte, pe un ghetar…
    Tare-mi e teama ca populatia civilizata e in declin, invaluita pe nesimtite de “the others”…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s