Yuval Noah Harari – 21 de lecții pentru secolul XXI

21lessonsIn a world deluged by irrelevant information, clarity is power.”

Este fraza de debut a noii cărți a lui Yuval Noah Harari în care analizează provocările globale ale societății umane actuale. Fără îndoială că asta caracterizează în primul rând lucrarea: claritatea cu care Harari reușește să desprindă, din noianul de informații, evenimente, actori și fenomene cu care ne confruntăm în fiecare zi ceea ce este cu adevărat important și ceea ce ne va influența destinul în viitorul apropiat. Nu e ușor să te înhami la așa o treabă, într-o lume în care diversitatea – de opinii, interese și viziuni – reprezintă regula de bază a discursului. E cu atât mai greu cu cât ne sunt împinse în față, în fiecare zi, nenumărate povești, într-un melanj disonant de adevăruri, fantasme și manipulări. Pe unele ne-am obișnuit să le credem de atâta vreme încât e greu să mai vedem lucrurile și altfel.

Harari analizează câteva dintre cele mai stringente provocări ale secolului al XXI-lea: automatizarea tot mai accentuată a proceselor, care va condamna miliarde de oameni la șomaj și îi va transforma într-o masă nerelevantă de dependenți sociali, ascensiunea algoritmilor și a biotehnologiei, care ne urmăresc în permanență viața și care vor putea, la un moment dat, să decidă pentru noi mai bine decât noi înșine (sau vor putea fi folosiți de minți umane rău intenționate, care vor redefini astfel noțiunile de libertate și egalitate), distrugerea progresivă a mediului înconjurător și apropierea momentului în care impactul va fi ireversibil… Cum va arăta, în aceste condiții, societatea de mâine? Ce va trebui să ne învățăm copiii pentru a-și găsi locul într-o societate viitoare extrem de dinamică?

Suntem noi, astăzi, pregătiți să acceptăm aceste provocări? Probabil că nu, câtă vreme prea puține dintre subiecte se regăsesc pe agenda publică a lumii. E cale lungă până la găsirea soluțiilor la problemele globale iar primul pas, colaborarea, este departe. După o perioadă lungă în care democrația liberală a adus bunăstare, pace și progres – cu limitările ei perfectibile – o bună parte a lumii pare dispusă astăzi să urmeze calea inversă, către naționalism și izolaționism, către disoluția comunității locale, către conservatorism religios sau prezervarea avantajelor date de-a lungul timpului de putere, de rasă sau de geografie. Iar ascendența diverselor regimuri autoritare sau iliberale va intensifica doar propaganda, va bombarda societățile cu fake news și va limita din ce în ce mai mult opiniile contrare.

E important ca ideile acestei cărți să circule și să se facă auzite. Oricât de greu ar fi trebuie să încercăm să vedem adevărul din mulțimea de povești nerelevante și să înțelegem că dincolo de interesele particulare ale persoanelor, familiilor sau națiunilor noastre există subiecte ce ne privesc pe toți și ne vor afecta pe toți laolaltă. Să înțelegem lumea în care trăim ne va ajuta să o facem mai bună.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s