Observații de emigrant moftangiu

TulceaCred c-am mai scris despre asta în vreo două rânduri, dar e ceva ce mă surprinde de fiecare dată. Astăzi, în aeroportul din Zurich, am fost înconjurat de vreo cinci sau șase copii care mergeau la București împreună cu mamele lor românce. Fără excepție, mamele le vorbeau în română iar copiii răspundeau pe limba comunității elvețiene în care probabil că s-au născut și trăiesc, fie ea dialectul elvețian de germană, franceză sau italiană. Amestecate, rareori, cu expresii sau cuvinte românești, pentru elocvență….

……..

Am constatat, așteptând vreo 20 de minute să-mi apară bagajul, că la Otopeni toate geamantanele vin cu fața în jos, spre deosebire de benzile din Zurich, unde 80% vin cu fața în sus. Deși va fi nevoie de un set de date mai cuprinzător pentru ca “descoperirea” să capete relevanță statistică, am dedus că avem o tehnologie mai bună, care livrează rezultate mai consistente (deși vin cam greu). Doar că o aplicăm pe dos.

…….

De obicei închiriez o mașină de clasa mică (B, în termenii firmelor de închirieri). Aleg, de pe site, Ford, Renault sau Volkswagen. Și pentru că firmele de închirieri își arogă dreptul de a-ți oferi mașina aleasă sau echivalentul ei, primesc aproape invariabil un Opel Astra, de obicei vechi. Așa că de data asta, mai mult de curiozitate, am ales un Opel Astra. Și-am primit o Skoda Rapid (teoretic aceeași clasă, practic nu, disputa pe tema asta ar fi fost interesantă cu un amator de automobile dar prea complicată pentru tipa de la biroul de închirieri. Oare fac intenționat?

……

S-a dovedit că Skoda Rapid e din aceeași clasă cu o Astra veche după numai vreo 2 kilometri,  când mi s-a aprins un bec pe bord: una dintre roți se dezumflase un pic.

……

Pantalonii strâmți din piele sunt în mare vogă la București toamna asta. În Elveția nu-mi amintesc să fi remarcat așa ceva (deci e posibil să nu existe). Poate că-i mai bine așa… Luați comentariul ăsta în ce sens vreți, n-o să detaliez.

…….

România ar trebui să raporteze anul ăsta cu vreo 30 de kilometri de autostradă mai puțin (deci în total minus 30), după ce viteza a fost limitată la 80 de km/h pe o bună parte din Autostrada Soarelui. Posibil din cauza faptului că tractoarele care ară câmpurile din vecinătate întorc plugurile în benzile de asfalt ale fostei autostrăzi. În ritmul ăsta, până termină PSD-ul cu legile justiției și se apucă de restul chestiilor pe care le face de obicei un guvern s-ar putea să începem, curat, de la zero.

……

Tudorel Toader seamănă izbitor – la fizic, la voce, la atitudinea corporală – cu fostul nostru președinte de asociație de acum vreo 10 ani. Nu vreau să spun neapărat că TT ar fi mai potrivit ca președinte de asociație de locatari în Berceni ci că bătrânul nostru domn Chițu ar fi fost cel puțin la fel de bun ca ministru al justiției. Doar că n-a avut noroc să-l întâlnească pe marele LD.

……

Am auzit din mai multe surse ideea că românii care au plecat prin alte țări și-ar dori să se întoarcă, dar nu-și permit. Sunt oarecum de acord cu afirmația asta, dar din rațiuni complet diferite. Ia să le ofere cineva un post la primăria de la ei din sat să vezi ce repede fac rost de bani de drum…

……

Citez un pensionar, cu speranța că e începutul sfârșitului: “Mai bine mă uit la Cruduța decât să mă uit la dobitocul de Badea, ce să mai vezi la ăla…”

…..

Mor de curiozitate să știu ce era pe memory stick-ul din serialul turcesc “Dragoste de contrabandă” de pe Pro2. Păcat că între momentul în care l-a băgat ăla în laptop și până aflăm ce era pe el o să treacă probabil vreo două săptămâni de episoade. Să-mi spună și mie cineva cum s-a terminat toată treaba. În țara lui Erdogan probabil că n-o să se termine bine, orice s-ar zice la televizor…

…..

La Piața Sudului, în față la Sun Plaza, am fost refuzat succesiv de 4 taximetriști pentru că aveam drum doar până la Operă. Știam că mă vor refuza încă înainte să întreb, am vrut doar să verific. Uitându-mă la ei, speram oricum s-o facă.

……

Majoritatea fetelor din Centrul Vechi care încearcă să te ademenească cu mâncăruri, băuturi și alte chestii apetisante din localurile pe care le promovează mi se adresează în engleză. Semn că devin din ce în ce mai mult turist în propriul meu oraș…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s