S-au făcut de curând 25 de ani de când am purces la întemeierea unei familii formate dintr-un bărbat și o femeie. Din câte mi-aduc aminte n-a trebuit să votăm pentru asta, doar ne-am plăcut unul pe celălalt și ne-am luat, cu tot tămbălăul de nuntă tradițională care a urmat.
Azi dimineață am văzut un clipuleț electoral (mi-a adus aminte, nu știu de ce, de Cântarea României de pe vremea lui nea Nicu) în care niște tineri își exprimau, foarte dramatic, dorința de a avea familii formate dintr-un bărbat și o femeie. Experiența îmi spune că nici lor nu le trebuie un vot, e suficient să-și găsească jumătatea potrivită și, poate, să se mai maturizeze un pic.
Dar, între noi fie vorba, nu de familiile lor îi freacă pe ei grija ci de cele ale altora, care-or fi ăia, că de văzut nu i-a văzut nimeni. Nu mi-e clar cât de tradițional românească e chestia asta.
Căsătoria e și recunoașterea socială a unei stări; doi oameni sunt căsătoriți dacă societatea admite asta, iar societatea e liberă să admită sau nu. Ori nu mai e liberă?
LikeLike
In cazul asta societatea e pe cale de a-si aroga libertatea de a reduce din libertatile individuale ale membrilor sai. Fara a fi o mare catastrofa, va rezulta totusi o societate mai imperfecta si mai putin libera. Plus resentimentele ramase in urma inca unei teme false care divide si deturneaza.
LikeLike
Nu se poate ”reduce” ceva care nu există încă și nici nu a existat. Dacă îi stă cuiva în minte vreo comparație cu drepturile sociale, ori cu libertatea de expresie, înseamnă că e tâmpit.
Omul are dreptul să facă ce vrea (în anumite limite), dar și eu am dreptul să consider ce vreau eu despre el, nu ce vrea el.
LikeLike
As zice ca tocmai de-aia se vrea schimbarea Constitutiei, ca sa se reduca, pentru ca e o mare diferenta intre cele doua stari de “inexistenta”. As putea fi de acord cu tine daca as cunoaste definitia si limitele “dreptului de a considera”.
LikeLike
Faza este cam așa, dintr-un p.d.v. ceva mai general. Să zicem că într-un oraș cetățenii trebuie să voteze dacă să fie construit un turn. Unii sunt de acord, alții nu. Argumentul celor care îl vor construit este că ”acest turn trebuia să existe întotdeauna și e inadmisibil și inuman că nu există până acum”. Iar eu, fie că sunt sau nu de acord cu construcția turnului, nu pot lua în serios acest argument, oricât de patetic s-ar exprima.
În Constituție scrie așa:
” Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”
Deci nici nu menționează despre câți soți e vorba. Poate că vreau și eu să fiu poligam, ca tot omul.
Sincer, nu știu ce au avut în cap când au croit articolul ăsta.
LikeLike