
S-ar putea să plictisesc vreo câțiva cititori (și mai ales cititoare) cu un post despre mașini dar faza asta chiar trebuie comentată. De fapt nu e chiar numai despre mașini…
CEO-ul producătorului american de mașini electrice Tesla, Elon Musk, despre care am mai scris când și-a trimis Tesla-n stele, își promovează pe Twitter noua variantă de Model 3 comparând-o cu un M3, varianta sport a sedanului seria 3 de la BMW. Argumentele lui Musk? Tesla lui costă 78 de mii de dolari, deci vine la un pret aproximativ similar cu M3-ul. Și mai zice Musk că mașina lui e mai rapidă cu 15%, probabil bazându-se pe faptul că un motor cu ardere internă poate cu greu rivaliza cu demarajul generat de un motor electric. Dar de aici și până la a clama superioritatea în fața modelului german e cale lungă și dovedește ori că Elon Musk nu știe să aprecieze ceea ce contează la o mașină ori știe dar își manipulează potențialii clienți, investitorii creduli și admiratorii prea indulgenți.
Am observat de aproape un Tesla Model 3 acum câteva zile. Spun din capul locului că nu îmi place design-ul, care aduce a mașină coreeană și are rafinamentul unui Hyundai de 15 mii de dolari. În fine, asta poate fi chestie de gust, deci discutabilă – posibil ca asiaticilor, de exemplu, să nu le placă școala de design europeană. Dar am urmărit calitatea fabricației și a finisajelor. Este la mare distanță de cea a concurenței germane de la Audi, BMW sau Mercedes. Este chiar sub calitatea mașinilor premium franceze sau coreene. Interiorul din Tesla 3 este extrem de simplu, aducând cumva cu stilul de design minimalist al celor de la Volvo. Dar când minimalismul nu este finisat impecabil atunci devine cheap. Tableta uriașă care înlocuiește practic toate instrumentele de bord ar putea arăta cool în showroom, curățată de 50 de ori pe zi. Dar aș fi curios să văd cum arată după ce a fost folosită o săptămână, eventual după o vizită pe la McDrive pentru o porție de aripioare picante în drum spre casă. Rămâne de testat de câte straturi succesive de grăsime e nevoie până când tableta nu mai simte comenzile iar șoferul nu mai vede mesajele care-l avertizează că ceva s-a defectat la mașină, altfel o chestie foarte frecventă. În viața reală, design-ul minimalist va canaliza privirea oricărui pasager al mașinii către jegul de pe ecranul tactil. În ceea ce privește comportamentul pe sosea, teoretic Tesla se poate apropia de viteza maximă a BMW-ului M3. Dacă o face, îi urez șoferului mult noroc dacă trebuie să oprească brusc. Testele au dovedit că e nevoie de o foaaarte lungă linie dreaptă, căci T3 frânează mai prost decât o camionetă Ford (se pare că între timp au mai îmbunătățit performanțele din software – probabil că proprietarii se vor simți mult mai în siguranță auzind asta). A fost unul dintre motivele pentru care mașina nu a fost inițial recomandată de către Consumer Reports, o autoritate în domeniul testării automobilelor… Rapoarte de pe piața americană vorbesc despre faptul că aproape fiecare mașină fabricată în primele loturi a ajuns înapoi în service cu diverse probleme de calitate. Deși e normal ca la mașinile noi să mai apară unele probleme, frecvența și diversitatea cu care au fost ele raportate la Tesla denotă doar lipsă de responsabilitate și de respect față de client. Cred că o comparație cu M3-ul BMW, o mașină cult printre iubitorii de automobile, de mai bine de 30 de ani, nu-și are rostul. Să așteptăm întâi vreo doi-trei ani ca să vedem cam de ce distanță e nevoie între două prize pentru ca tesla lui Musk să se poată mișca.
Ca sa ajungă la target-ul de productie de 5000 de mașini pe săptămână Tesla a construit încă o linie de producție – într-un cort din curtea fabricii. Nu din rațiuni de eficiență a fabricației, căci ingineri din interiorul fabricii afirmă că noua linie e încă un coșmar operațional adăugat la lunga listă de improvizații nesustenabile, ci pentru că așa a promis Elon Musk pe Twitter acum câteva luni. Tot Musk promisese că T3 va fi un model de masă care va costa 35 de mii de dolari. Deocamdată vinde modele care costă mult peste 50 de mii, până dincolo de dublul prețului promis inițial. Mai nou spune că mai durează 4-6 luni până când vor scoate modelul economic al T3 și că firma va deveni profitabilă până la sfârșitul anului. E puțin probabil ca Musk să creadă în moș Crăciun, probabil că știe că să ajungi de la pierdere (800 de milioane pe primul trimestru) la 25% profit pe mașină e cale lungă și în niciun caz nu se poate întâmpla la Tesla, cel puțin nu în timp ce sunt cheltuiți bani cu nemiluita pentru extinderea și îmbunătățirea producției. Pur si simplu minte, nici măcar nu poate fi vorba aici de optimismul său incorigibil, singurul interes este să țină prețul acțiunilor ridicat pentru a-și asigura o sursă ieftină de finanțare – din economiile naivilor care-și riscă pensia. În plus, grație programului de succes “America First” al președintelui Trump, prețurile la oțel și aluminiu pe piața americană au crescut în ultimele luni cu aproape 30% iar asta va atârna greu în costul total al oricărei mașini fabricate în SUA. Deși nu e imposibil ca firma să reziste, asta se va întâmpla doar dacă americanii vor scoate mult mai mulți bani în plus din buzunar pentru a cumpăra acea mașină, mai degrabă din patriotism decât ca decizie rezonabilă, lucru pe care sunt convins că-l vor simți – și probabil regreta – în scurtă vreme.
PS. Ar trebui să recunosc că, oricât de obiectiv încerc să fiu, am fost dintotdeauna un mare fan BMW…
Probabil pentru segmentul de tineri carora le plac mai mult led-urile decat eleganta unui BMW, este atractiv ca si bradul de Craciun din plastic cu beculete.
LikeLiked by 1 person
In cazul Tesla, chestia cu multe led-uri si beculete trebuie sa stea tot timpul aproape de o priza, altfel distractia se termina in intuneric.
LikeLiked by 1 person
Categoria efemeridelor.
LikeLiked by 1 person
Cool🖒😁
LikeLiked by 1 person