Exit West este o poveste de dragoste. Doi tineri se descoperă într-o sală oarecare de clasă, se simt atrași unul de celălalt și, când adună suficient curaj, își vorbesc pentru prima oară. Banal, așa cum încep mai toate poveștile de dragoste. Doar că a lor se întâmplă să înceapă undeva în mijlocul unei lumi aflată pe marginea prăpastiei. Saeed și Nadia trăiesc în Orientul Mijlociu, într-un oraș asaltat de nenumărați refugiați pe care războiul e pe cale să-i ajungă din urmă. Cumva reușesc, ca toți ceilalți tineri și ca aproape toți locuitorii, să se adapteze societății lor imperfecte, navigând inteligent printre nenumăratele restricții și intoleranța agresivă a bigotismului folosit mai degrabă ca pârghie de putere și de constrângere politică decât din respect pentru preceptele religioase. Nadia nu crede și nu se roagă, dar poartă în public o robă neagră care-o acoperă din cap până-n picioare, modul ei de a se apăra de agresiunile zilnice la care ar fi supusă altfel. Saeed e credincios și-și găsește liniștea sufletească în rugăciunea zilnică. Iubirea lor, într-o lume asaltată de barbari dornici de sânge și putere, le poate aduce moartea. Când războiul începe, toată lumea lor se sfărâmă. Nimeni nu mai are un loc de muncă, internetul dispare odată cu modul lui de comunicare, școlile se închid, spitalele sunt distruse, casele se cufundă în întuneric și frig, mâncarea dispare și oamenii mor sau sunt uciși pentru motive ridicole. Așa că Nadia și Saeed evadează, pleacă din lumea care moare, încercând să se salveze.
În jurul poveștii de iubire a celor doi refugiați Mohsin Hamid prezintă, figurativ și original, fenomenul acesta al migrării unor mase mari de oameni din regiuni lovite de calamitate (de orice fel ar fi aceasta) înspre zone mai sigure și destabilizarea pe care acest fenomen o produce. În carte oamenii nu migrează pe jos, traversând frontiere sau avântându-se pe mare în bărci improvizate. Ei trec prin niște uși negre ce se deschid din loc în loc spre diferite destinații. Această teleportare sugerează imposibilitatea stopării acestui flux. Căci nimic nu-i sperie pe oamenii care au văzut moartea acolo de unde au plecat și e greu ca ceva să fie mai urât sau mai odios.
Finalul trece dincolo de zilele noastre, într-o epocă a confruntării globale între nativi și refugiați care se va transforma, la rîndul ei, în acceptare și pace. Oamenii vor re-învăța să conviețuiască și vor continua să intre și să iasă pe ușile alea, un du-te-vino care va șterge granițe, state și diferențele dintre ele. Cât despre povestea de dragoste, se transformă și ea…
Mohsin Hamid este un scriitor pakistanez care a copilărit în Statele Unite, a făcut primii ani de școală în India, a studiat ulterior la Princeton și Harvard pentru a se muta ulterior la Londra, unde și-a împărțit timpul între scris și ocupația temporară de consultant de brand pentru o mare firmă britanică. După succesul primelor sale romane a început și o intensă activitate jurnalistică, scriind adesea pentru prestigioase publicații internaționale. Neputându-se decide asupra unui singur loc, își împarte timpul migrând între Pakistan, SUA, Marea Britanie, Grecia și Italia. Exit West este al patrulea său roman și a fost selecționat pentru Man Booker Prize 2017.