turnUn Lamborghini e parcat aproape în mijlocul drumului pe Kramgasse, în centrul Bernei, la doi pași de celebrul turn cu ceas al orașului. O să fie greu pentru troleibuze să-și facă loc pe lângă bolid. Nu numai că nu are voie să parcheze acolo, n-are voie nici măcar să intre pe stradă. Îmi imaginez dilema agentului de parcare, altfel unul dintre cei mai eficienți și lipsiți de empatie funcționari elvețieni. Ce să facă el în această situație? Să scrie procesul verbal de contravenție lăsându-se imortalizat – în rol de personaj negativ – în fotografiile de vacanță ale celor aproximativ 100 de chinezi aliniați la marginea drumului? Singura șansă a turnului cu ceas de a mai capta ceva din atenția străzii e să vină mai repede ora fixă cu defilarea complicatelor mecanisme atât de previzibile la un ceas elvețian dintr-un turn medieval elvețian din bătrâna capitală a Elveției. Boring… În schimb Lamborghini-ul… Uau! Este personificarea emoției latine și visul semi-erotic al oricărui muritor. Felul în care arată, felul în care captează în mod natural întreaga atenție, neglijența studiată și lipsită de griji a parcării, capacitatea excepțională de a transforma orice ghiolban cu față de interlop într-un aristocrat rafinat, proprietar de podgorie în Toscana… Ce mai, un vis…

Deci, ca să revin la dilema agentului de parcare, ce-ar trebui să facă omul ăla? Să accepte că automobilul a devenit instant una dintre atracțiile orașului și să treacă mai departe, uitându-se, măcar el, în sus spre ceasul din turn? Până la urmă poate oricând să meargă vreo câteva străzi mai încolo, pe lângă șaormeria turcească, unde opresc mereu Opelurile alea antice. Și ăia chiar se învață minte când trebuie să scoată 40 de franci în plus. Până la urmă, serios, pot 40 de franci să facă vreo diferență în viața unui posesor de Lamborghini?

N-a luat amendă, l-am fotografiat în timp ce părăsea nestingherit și gălăgios locul infracțiunii, scăldat în sute de flash-uri chinezești. Părea să-l doară-n cur, sper să fi fost un pic și de la suspensia rigidă a mașinii sport pe bătrâna piatră cubică a străzii. N-avea ce să caute acolo.

lambo.jpg