Lamborghini versus Berna

turnUn Lamborghini e parcat aproape în mijlocul drumului pe Kramgasse, în centrul Bernei, la doi pași de celebrul turn cu ceas al orașului. O să fie greu pentru troleibuze să-și facă loc pe lângă bolid. Nu numai că nu are voie să parcheze acolo, n-are voie nici măcar să intre pe stradă. Îmi imaginez dilema agentului de parcare, altfel unul dintre cei mai eficienți și lipsiți de empatie funcționari elvețieni. Ce să facă el în această situație? Să scrie procesul verbal de contravenție lăsându-se imortalizat – în rol de personaj negativ – în fotografiile de vacanță ale celor aproximativ 100 de chinezi aliniați la marginea drumului? Singura șansă a turnului cu ceas de a mai capta ceva din atenția străzii e să vină mai repede ora fixă cu defilarea complicatelor mecanisme atât de previzibile la un ceas elvețian dintr-un turn medieval elvețian din bătrâna capitală a Elveției. Boring… În schimb Lamborghini-ul… Uau! Este personificarea emoției latine și visul semi-erotic al oricărui muritor. Felul în care arată, felul în care captează în mod natural întreaga atenție, neglijența studiată și lipsită de griji a parcării, capacitatea excepțională de a transforma orice ghiolban cu față de interlop într-un aristocrat rafinat, proprietar de podgorie în Toscana… Ce mai, un vis…

Deci, ca să revin la dilema agentului de parcare, ce-ar trebui să facă omul ăla? Să accepte că automobilul a devenit instant una dintre atracțiile orașului și să treacă mai departe, uitându-se, măcar el, în sus spre ceasul din turn? Până la urmă poate oricând să meargă vreo câteva străzi mai încolo, pe lângă șaormeria turcească, unde opresc mereu Opelurile alea antice. Și ăia chiar se învață minte când trebuie să scoată 40 de franci în plus. Până la urmă, serios, pot 40 de franci să facă vreo diferență în viața unui posesor de Lamborghini?

N-a luat amendă, l-am fotografiat în timp ce părăsea nestingherit și gălăgios locul infracțiunii, scăldat în sute de flash-uri chinezești. Părea să-l doară-n cur, sper să fi fost un pic și de la suspensia rigidă a mașinii sport pe bătrâna piatră cubică a străzii. N-avea ce să caute acolo.

lambo.jpg

11 thoughts on “Lamborghini versus Berna

 1. In urma cu mai multi ani, eram in noul Golf (doar culoarea semana cu cea a masinii descrise de tine) al unui coleg. Traseul nostru, Lausanne, Berna, Interlaken, Grindelwald. Prin Berna am vrut sa facem doar un tur de centru fara sa mai coboram din masina. Da, noi eram romani, dar pe strada asta cu macadam ce ducea direct spre turnul cu ceas se putea intra. Ceea ce nu puteam face, desi navigatorul asa ne arata, era sa viram la dreapta pe o straduta ingusta, ornata pe stanga si pe dreapta cu mese si scaune. Cred ca spatiul dintre ele, cel prin care colegul meu s-a strecurat onorabil, era pentru furgonetele de aprovizionare. Nu a avut de ales decat sa mearga pana la capat. Totusi, inainte de manevra la dreapta, am oprit sa fotografiem obiectivul turistic… Cred ca si daca eram alta natie am fi patit acelasi lucru. Totusi, daca eram cu un Lamborghetti (ca sa o citez pe o italianca dintr-un film din copilarie), sigur trebuia sa dam mesele la perete (vremea nu era prielnica statului la terasa), apoi sa le asezam la loc.

  Liked by 1 person

 2. Vin cu intarziere cu un comentariu, dar simt nevoia.
  Ai vazut Audi acela parcat langa un monument al lui Brancusi? S-a vorbit saptamana trecuta despre intamplarea asta. Respectivul a parcat masina chiar langa Poarta sarutului, avand intentii bune. Isi astepta sotia si fiica sa se intoarca din periplu lor turistic. Politistii nostri nu l-au iertat. Oare de ce? Fie politistii romani sunt mai constiinciosi, fie Audi nu se compara cu Lamborghini.

  Liked by 1 person

  1. Da, e posibil ca Lamborghini-urile sa scape mai usor. Dar per total as zice ca mijloacele elvetiene prin care este impusa legea sunt mult mai eficiente. Se vede, de altfel, in felul in care oamenii se conformeaza regulilor in cele doua tari. Dar la noi mai compenseaza social media – pana la urma, dincolo de amenda, omul a ajuns celebru. Macar coafura nevesti-sii nu a avut de suferit.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s