“Vaccinurile nu sunt sigure! Citește prospectele! Informează-te! Cunoaște riscurile!” Aparent un îndemn la informare, deși prima propoziție de pe panourile publicitare recent apărute în câteva orașe din țară destramă orice mister privind imparțialitatea și bunele intenții ale inițiatorilor. Îndemn inutil, căci mulți români deja o fac. Pe net, normal, unde intra pe insulaindoielii.ro, cuvantul-ortodox.ro, familiaortodoxa.ro, bucovinaprofunda.ro, sau imparțiala nuvaccinarii.blogspot.ro. Astea sunt doar câteva site-uri de pe prima pagina a recomandărilor google, toate vehemente împotriva vaccinării.

Nu contează că majoritatea covârșitoare a doctorilor recomandă vaccinarea. Oamenii nu trebuie să asculte ce zice un specialist câtă vreme pot intra și singuri pe un site ultra-ortodox unde un slujitor al Domnului îi poate sfătui mai bine, mai simplu de înțeles, totul într-o poveste în care lucrurile capătă un anume sens. Într-o țară în care 40% dintre cetățeni sunt analfabeți funcționali un panou îi îndeamnă să se informeze despre complexe noțiuni medicale, biologice, de chimie și statistică. Și să decidă singuri pentru ei și copiii lor. Ba chiar și pentru copiii vecinilor sau colegii lor de școală.

Dacă pui pe un site cinci cazuri, cinci mărturii (pentru un impact mai puternic) de copii care au fost afectați de vaccinuri – chiar presupunând că toate sunt reale și corect documentate – fără să vorbești de probabil sutele de copii care ar fi murit dacă nu ar fi fost vaccinați sau de miile de copii care ar fi fost grav afectați de boală înseamnă că ori nu pricepi mare lucru din felul în care funcționează știința medicinei ori pricepi dar ai o altă agendă decât binele public. Oamenii ăștia nu realizează că genul ăsta de activism poate avea consecințe grave. Ucide. Poate că a ucis deja…

Statistica va continua să măsoare tributul pe care-l plătim bolii, indiferent că pricepem ceva din cifrele alea seci sau nu. Va continua să măsoare progresul – sau regresul – pe care noi, ca omenire, îl facem în lupta împotriva bolilor, indiferent că luptăm contra unui inamic care se cheamă virus sau ignoranță.