Cunoaște riscurile ignoranței!

“Vaccinurile nu sunt sigure! Citește prospectele! Informează-te! Cunoaște riscurile!” Aparent un îndemn la informare, deși prima propoziție de pe panourile publicitare recent apărute în câteva orașe din țară destramă orice mister privind imparțialitatea și bunele intenții ale inițiatorilor. Îndemn inutil, căci mulți români deja o fac. Pe net, normal, unde intra pe insulaindoielii.ro, cuvantul-ortodox.ro, familiaortodoxa.ro, bucovinaprofunda.ro, sau imparțiala nuvaccinarii.blogspot.ro. Astea sunt doar câteva site-uri de pe prima pagina a recomandărilor google, toate vehemente împotriva vaccinării.

Nu contează că majoritatea covârșitoare a doctorilor recomandă vaccinarea. Oamenii nu trebuie să asculte ce zice un specialist câtă vreme pot intra și singuri pe un site ultra-ortodox unde un slujitor al Domnului îi poate sfătui mai bine, mai simplu de înțeles, totul într-o poveste în care lucrurile capătă un anume sens. Într-o țară în care 40% dintre cetățeni sunt analfabeți funcționali un panou îi îndeamnă să se informeze despre complexe noțiuni medicale, biologice, de chimie și statistică. Și să decidă singuri pentru ei și copiii lor. Ba chiar și pentru copiii vecinilor sau colegii lor de școală.

Dacă pui pe un site cinci cazuri, cinci mărturii (pentru un impact mai puternic) de copii care au fost afectați de vaccinuri – chiar presupunând că toate sunt reale și corect documentate – fără să vorbești de probabil sutele de copii care ar fi murit dacă nu ar fi fost vaccinați sau de miile de copii care ar fi fost grav afectați de boală înseamnă că ori nu pricepi mare lucru din felul în care funcționează știința medicinei ori pricepi dar ai o altă agendă decât binele public. Oamenii ăștia nu realizează că genul ăsta de activism poate avea consecințe grave. Ucide. Poate că a ucis deja…

Statistica va continua să măsoare tributul pe care-l plătim bolii, indiferent că pricepem ceva din cifrele alea seci sau nu. Va continua să măsoare progresul – sau regresul – pe care noi, ca omenire, îl facem în lupta împotriva bolilor, indiferent că luptăm contra unui inamic care se cheamă virus sau ignoranță.

9 thoughts on “Cunoaște riscurile ignoranței!

 1. Știi, dar n-ar trebui să ne mirăm sau să ne revoltăm. Și o spun ca unul care face parte din sistemul medical, care este clar în favoarea vaccinurilor. Dar nici nu trebuie să nu luăm în calcul și cealaltă variantă. În fond fiecare suntem datori să luăm decizii în cunoștință de cauză, chiar dacă asta înseamnă riscuri mai mare, letale unele dintre ele. Mai trist este când vorbim de decizii care privesc copii. care nu putere de a decela binele de rău. Cred că aici trebuie făcută discuția pentru că și doctrina ortodoxă și oricare propăvăduiește iubirea, a se citi grija, de aproapele…

  Liked by 1 person

  1. Pe cuvânt dacă înțeleg de ce se implică site-urile ortodoxe împotriva vaccinurilor. Am intrat pe câteva și toate au absolut aceeași poziție. La ce-o folosi asta, Dumnezeu știe…

   Like

   1. Rezistenta împotriva introducerii cip – ului, conform literaturii de profil. Dar poți sa contrazici asta ? Soluția este sa urmam o atitudine echilibrata, bazata pe dovezi științifice. …

    Liked by 1 person

 2. Cu ani în urmă, toți copiii erau vaccinați, fără să se mai întrebe…
  și parcă erau mai sănătoși, nu erau așa de sensibili.
  Acum toate ONG-urile fac mofturi să se vadă că au activitate,
  nu contează dacă au sau nu… dreptate!

  Liked by 1 person

  1. Da, e ușor să vorbești încă beneficiind de protecția multor ani de imunizare. Dar asta se poate transforma repede în coșmar pe măsură ce boli ce le credeam eradicate vor reveni.

   Like

 3. „În principiu, Biserica susţine vaccinările dacă acestea urmăresc scopuri terapeutice, iar nu comerciale şi este respectată libertatea pacienţilor. Cei implicaţi în campaniile anti-vaccinare (în cea mai mare parte, mireni) au făcut-o în nume propriu, fără acordul Bisericii Ortodoxe Române”.

  Declarație a Patriarhiei (în 2015) cf. hotnews.ro. Puteți observa că unele din site-urile pe care le-ați menționat critică tocmai activitatea Bisericii Ortodoxe Române (cea oficială).

  Liked by 1 person

 4. Corect, mulțumesc pentru precizare, referirea din articol era despre site-uri care nu reprezintă Biserica Ortodoxă Română ca instituție și nici poziția ei în legătură cu vaccinurile.

  Like

 5. Ținând cont de situația mai puțin lăudabilă din țara noastră, e clar că dubiile în ce privește folosirea vaccinurilor au luat amploare. Mai cu seamă că, uneori, nici nu se găsesc la timp sau sunt retrase ca neconforme. Dar acesta nu ar fi un motiv suficient pentru a renunța la el. O spun ca un om pățit din cauza lipsei inexistenței unui vaccin.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s