
E ironic – sau poate nu – că aventura revoluționară a Cataloniei în căutarea independenței este, din anumite privințe, atât de similară derizoriilor aventuri cavalerești ale lui Don Quijote. Ironic, pentru că Don Quijote era spaniol, nu catalan. Dar ca și pesonajul lui Cervantes, catalanii se luptă cu morile de vânt pentru cauze nobile – cărora mulți dintre ei li se dedică din suflet – dar complet imaginare. Aventura lor ce se vrea glorioasă este dedicată unei Dulcinee care e la fel de lipsită de noblețe și la fel de urâtă ca și eroina visurilor hidalgo-ului aventurier. Marile aventuri cavalerești ale lui Don Quijote s-au sfârșit în umilințe și bătăi, ceea ce pare să fie și soarta mișcării catalane de independență. Cam aici se termină asemănările dintre catalani și eroul lui Cervantes. Restul e politică și un melanj toxic de naționalism, legendă urbană și manipulare.
În primul rând nimeni nu știe câți susțin de fapt aventura asta și mai ales până unde. Referendumul și-a ratat șansa de a demonstra suportul majorității pentru independență, din motive care țin nu numai de sabotarea lui de către autoritățile spaniole dar și de deciziile proaste ale organizatorilor sau lipsa de suport a cetățenilor. Ceea ce e cert este că societatea catalană e puternic divizată iar taberele sunt probabil relativ egale.
În al doilea rând, Catalonia nu este o măruntă provincie spaniolă. Este cea mai prosperă regiune a Spaniei, iar imaginea pe care unii se chinuie să o impună, de minoritate care luptă eroic pentru independență în fața “oprimării” centrale a Spaniei, este ridicolă. Regiunea are deja o autonomie semnificativă (pe care riscă să o piardă). Argumentul larg răspândit că având independență s-ar putea organiza și administra mai bine, evitând corupția de la Madrid, nu e nou. L-au folosit și britanicii în discuțiile de dinainte de brexit și l-am întălnit, recent, în argumentația unor clujeni care susțineau că Transilvania ar duce-o mai bine dacă ar scăpa de “mizeria” Bucureștiului. Problema e că “mizeria” politicii centrale de la Madrid, București sau Bruxelles este o acumulare a tuturor mizeriilor locale care se adună în capitală ca urmare a votului popular. Să te crezi mai deștept decât alții nu e o garanție a succesului viitor iar simpla credință că dacă te-nchizi la tine în județ n-o să mai ai corupție dovedește de fapt contrariul…
Probabil că argumentul principal al suportului popular pentru independență, deși nu este oficial prezentat prea des din motive lesne de înțeles (nu e chiar un motiv foarte nobil, nu-i așa?) este că provincia ar putea trăi mult mai bine dacă nu ar împărți PIB-ul său superior cu restul mai sărac al Spaniei. Mulți gândesc independența numai în această cheie, o mare greșeală ce de regulă costă foarte scump. Istoria e mult mai complexă și e plină de astfel de aventuri perdante. Singurii “prieteni” ai noului stat sunt rușii, susținători entuziaști ai oricărei mișcări care subminează puterea Uniunii Europene. Spania are astăzi toate argumentele pentru a transforma în coșmar aventura catalană. Dincolo de forța brută, militară sau polițienească, bugetul provinciei depinde de Madrid, băncile sunt licențiate de Banca Națională a Spaniei și pot fi obligate să înghețe orice transfer de bani sau distribuție de cash, blocând practic toată economia provinciei (deja două bănci cu sediul la Barcelona și-au anunțat planurile de a-și muta sediile centrale în altă regiune tocmai pentru a se pune la adăpost față de posibilul blocaj al operațiunilor). Ieșirea inevitabilă din Uniunea Europeană va pune economia într-o situație de criză profundă iar blocajul bancar impus cel mai probabil de Spania va impune practic ieșirea forțată din zona euro, ceea ce va afecta, din nou, economia. În plus, Catalonia are datorii mari. Rezultatul pervers al independenței ar fi că vor deveni mult mai vulnerabili în fața finanțatorilor internaționali, a puternicelor companii transnaționale, a actorilor puternici din economia globală, care nu se jenează să obțină avantaje economice în dauna celor slabi. Deci, practic, mai puțin independenți decât sunt astăzi. Își imaginează oare cineva că o Catalonie independentă poate negocia cu China mai bine decăt o poate face Uniunea Europeană?
Aventura asta va afecta nu numai Catalonia. Va opri probabil efortul Spaniei de recuperare după criza economică din ultimii ani. I-ar afecta pentru alți mulți ani de-acum înainte pe tinerii spanioli care deja sunt atât de afectați de șomaj. Va fi o problemă imensă pentru Uniunea Europeană. Ar putea fi scânteia care să declanșeze o nouă criză economică globală. Ar putea fi începutul unui (nou) război civil în Spania și chiar al unui război mondial, pentru că arena internațională geme de creiere înfierbântate de excese naționaliste. Iar în zilele noastre, spre deosebire de vremea lui Don Quijote, războaiele nu se poartă cu arme de hărtie, de pe spinarea gloabei de Rosinanta.
In dragoste si razboi, cine pune emotiile inaintea ratiunii, pierde. Catalanii nu cred ca si-au facut bine ,,temele”, o lista cu avantaje-dezavantaje, asa cum ai facut-o tu. Daca as fi catalana si as citi articolul tau, as ramane spanish.
LikeLiked by 1 person
Argumentele astea probabil ca le sunt disponibile in spatiul public. La fel a fost si cu brexit-ul. Dar ai dreptate, emotiile ii indeamna pe multi sa asculte numai una dintre parti.
LikeLiked by 1 person
Stabilitatea economică ne scoate ca indivizi și societate din modul de supraviețuire, dar oamenii au în continuare nevoie să lupte pentru un ideal, să aparțină unui trib, să scrie istoria acestuia, să aleagă și să urmeze eroi. Mi se pare că ai perfectă dreptate în legătură cu Catalonia. Să sperăm ca totul se va termina cu bine pentru ei și că la capătul curcubeului gloaba lor se va transforma într-un Pegas/unicorn care face ouă de aur.
LikeLiked by 1 person
Sunt idealuri pentru care merita sa lupti si sa risti stabilitatea economica. Dar izolationismul egoist si nationalismul agresiv nu cred ca fac parte dintre ele.
LikeLiked by 1 person
Lipsa acută de ideal a unei generații, îi face pe mulți să îmbrățișeze idealuri greșite: D.Trump, miresele Statului Islamic, neonazismul etc. Ce putem face decât să asistăm neputincioși la denaturarea idealurilor colective, cu un sentiment de déjà vu?
LikeLike
Sa sustinem in continuare ce-i corect. Sa cerem ca educatia sa se imbunatateasca. Sa-i contrazicem pe populisti. Altfel ciclul se va inchide din nou si ne vom reaminti dureros ce uitasem.
LikeLiked by 1 person
Anvergura miscarii de independenta a Cataloniei, nu poate fi inteleasa si explicata,
doar prin conditionari economice sau politice (conspirationist-manipulative). Trebuie cunoscuta temeinic, geneza Razboiului Civil si apreciate corect, efectele Dictaturii Franchiste. Cimitirele Cataloniei sunt marturii concrete … astfel de lucruri sunt greu de uitat si de depasit, mai ales ca generatia anilor ’70, este inca activa si propaga in societate, realitatile acelor vremuri. Exista un complex politic, economic, istoric, care a dus la actuala situatie, fiecare cu o anumita pondere, dar mai presus de toate este memoria sociala. o caracteristica a unei natiuni, care ofera indicii despre starea de “sanatate”, a repectivei natiuni.
Sunt foarte curios cum vor evolua lucrurile acolo!? Cel mai mult ma sperie perspectiva unei “ETA” catalane!
LikeLiked by 1 person
Sunt convins ca in spatele acestei miscari exista un amalgam complex de istorii, de conditionari, de vechi resentimente. Sunt departe de a le sti in profunzime. Comentez doar dintr-o perspectiva mai degraba europeana. Sunt multe alte situatii similare in Europa, un loc cu o istorie atat de incarcata. Ultimii zeci de ani au dovedit ca multe astfel de rani vechi aproape se vindecasera. Dar sunt multi astazi care vor sa le redeschida. Si asta e marele pericol, caci a devenit o moda promovata intens de politica de extrema dreapta.
LikeLike