O industrie în aer

IMG_2147Zurich – Dusseldorf – Frankfurt – Wroclaw

Trezit de la patru dimineața, la cinci și-un sfert eram în gară la Bienne și la șapte în aeroport. Numai că avionul Germanwings a venit cu o oră întârziere. Așa că am aterizat in Dusseldorf fix când avionul meu spre Wroclaw decola. Ca să nu aștept în Dusseldorf până la 20:30 și să ajung în Wroclaw la 24:00, cu încă o escală, am schimbat două trenuri de la Dusseldorf la Frankfurt. Bagajul a trebui să mi-l caut singur prin aeroport, l-am găsit după vreo oră aruncat aiurea lângă una dintre benzile de bagaje. Nu mai figura în sistemele lor. Avionul din Frankfurt a avut și el jumătate de oră întârziere, am aterizat la 18:00.

Timp total de zbor: mai puțin de două ore. Durata totală a călătoriei cu avionul: 11 ore. Întârziere: 6 ore. Cost (dus-întors): 869 franci elvețieni (653 Euro).

Wroclaw – Munchen – Zurich

Am ajuns în aeroport în Wroclaw la 11:15, am plecat la timp, am aterizat la timp în Munchen, la 14:10. Dar zborul Lufthansa de la Munchen la Zurich numai ce fusese anulat din cauza unei defecțiune tehnice. Probabil că avionului i s-a făcut rău văzând că erau doar vreo 20 de oameni care așteptau să se îmbarce. Fusesem deja reprogramat (o eficiență care sugerează premeditarea) pentru zborul de la 20:50, care a plecat abia la 21:30, pentru că avionul Swiss Air a venit cu întârziere.

Timp total de zbor: mai puțin de două ore. Durata totală a călătoriei cu avionul: tot 11 ore. Întârziere: tot 6 ore.

Conform Google Maps călătoria cu mașina de la Zurich la Wroclaw durează 9 ore și 17 minute. Sunt convins că pot s-o fac ușor sub 8 ore. Costul celor aproape două mii de kilometri ar fi de 150 de euro.

Deci grupul Lufthansa mă taxează cu 653 de euro pentru mai puțin de 4 ore de zbor efectiv (după ce mai nou plătești separat pentru dus, pentru întors, pentru bagaj, pentru asigurare, pentru faptul că plătești cu cardul când comanda e pe internet, nu la vreun ghișeu). Per total performanța lor este de 22 de ore (în loc de 10, cât trebuia), cu 4 ore mai mult decât ai face cu mașina și de 4 ori mai scump.

Iar pentru cele 12 ore pierdute din timpul meu în această săptămână, Lufthansa s-a gândit să mă recompenseze cu un voucher de 10 Euro, să-mi iau un sandwich în Munchen. Asta cred că spune totul despre cât valorează clienții lor pentru companie.

Serios, industria asta s-a dus dracului de tot, și pentru că e departe de a funcționa în condiții de concurență liberă, cred că e nevoie de reglementare înainte să ajungă la fel de detestabilă ca pirații somalezi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s