Cum se construiește infrastructura

621b3fca6b
Nodul rutier Bienne sud al autostrăzii A5

Zilele trecute am primit acasă un plic din partea primăriei de la noi din sat, în care eram anunțați, în germană și franceză, că noua centură a orașului Bienne, care leagă autostrăzile spre Solothurn și Berna, va fi inaugurată pe 27 Octombrie. Lucrările, planificate să dureze 10 ani, au început în Decembrie 2007. Deci vor fi gata un pic mai devreme, dacă vă puteți imagina așa ceva. Va fi organizată o zi de vizionare pe 9 Septembrie, ziua porților deschise, în care, pe lângă mici cârnați de-ăia albi de nu-mi plac mie și bere, se vor face prezentări și vor fi oferite detalii privind tehnologiile folosite pentru săparea tunelurilor, principiile unei circulații sigure și fluente și mijloacele tehnice de control al traficului (inclusiv nemiloasele radare fixe). Se organizează plimbări prin tuneluri cu autobuze, dar există și opțiunea folosirii rolelor sau bicicletelor. Totul se termină cu muzică, voie bună și o petrecere binemeritată pentru comunitățile care au susținut – și suportat consecințele – lucrărilor de construcții.

Centura este, practic, formată din două tuneluri care se închid (sau deschid) în niște uriașe noduri rutiere care conectează autostrăzile cu șoselele de intrare si ieșire în Bienne și satele din jur. Nu am văzut încă tunelurile dar de 4 ani urmăresc cu interes evoluția șantierului nodului rutier din sud, o impresionantă demonstrație de arhitectură, planificare, organizare, construcții civile și respect pentru cei care trăiesc sau doar  tranzitează prin zona șantierului. Timp de 4 ani am trecut, cum spuneam, zilnic pe acolo, șoseaua s-a tot mutat dintr-o parte într-alta în funcție de evoluția lucrărilor, dar niciodată traficul nu și-a pierdut fluiditatea. Senzația, din viteza de 60 de km/oră a mașinii, a fost că șantierul are foarte puțini oameni, că progresele zilnice sunt aproape insesizabile, că se avansează lent. Dar progresul a fost continuu, constant, fără hei-rup-uri și fără pauze. Surprinzător pentru mine, obișnuit cu lucrările din România, în ultima lună se lucrează la fel de relaxat ca întotdeauna, nu se face 30% din lucrare pe ultima sută de metri, nu se  maschează chestii neterminate și nu se dă rasol de dragul termenului. Mai mult ca sigur că nu se va amâna data lansării. Doamna Firea ar amaneta jumătate de Berceni ca să participe la o astfel de inaugurare. Dar aici e posibil să treacă primarul din Bienne, în drumul său cu bicicleta de la primărie către casă, flancat de bodyguardul oficial care-l însoțește și duminica la piață, nevastă-sa.

Faza următoare a proiectului prevede conexiunea cu autostrada spre Neuchatel, ceea ce presupune construcția – în următorii 10 ani – a altor tuneluri pe sub oras, poduri și autostrăzi. Este foarte interesantă derularea proiectului. În mai a fost publicată toată documentația spre consultare publică. Au fost primite 600 de contestații și cereri de lămuriri din partea autorităților orașelor și satelor afectate de lucrări, a persoanelor particulare sau a companiilor din zonă. Practic și eu aș fi putut contesta proiectul, câtă vreme  foarte aproape de zona unde locuim vor fi construite un pod peste râul Aare și punctul de intrare într-un nou tunel care va traversa pe sub sat. Cele 600 de sesizări sunt analizate și se vor formula răspunsuri și soluții pentru fiecare în parte. Nimeni nu e luat la mișto, nimeni nu e acuzat de rea-voință și populismul nu-și găsește locul în dezbaterea publică.  Nu sunt stârniți unii cetățeni împotriva altora. Consultarea publică se face cu toată seriozitatea pentru a se evita surprizele ulterioare. Un alt punct de discuție, sursele de finanțare sunt perfect transparente, se știe clar cât plătește federația, cantonul și administrația locală.

Nu știu de ce povestesc toate astea, șansa ca ceva din acest impresionant know-how să fie transpus în proiectele românești de infrastructură este extrem de scăzută. Pe când aici se planifică azi ceva ce va fi necesar peste zece ani, în România încă nu s-au început lucrări de infrastructură proiectate după cifrele de trafic ale anilor 90. Pe când vor fi terminate vom constata cu toții că vor fi deja depășite moral. Poate cu excepția autostrăzii spre Alexandria (Teleorman, nu Egipt), ce va fi creată special pentru familia Dragnea, spre marea surpriză a lui Liviu, care habar n-o să aibă de proiect.

Leave a comment