Impresionat de imaginile copiilor uciși în atacul cu arme chimice din Siria și, probabil, de rata de aprobare dezastroasă de care se “bucură” din partea societății americane, Donald Trump a decis să treacă la fapte. Așa că a ordonat bombardarea unei unități militare a guvernului sirian, aeroportul de pe care se presupune că a decolat avionul care a lansat atacul chimic. Din fericire, niciun militar rus nu a fost ucis sau rănit în bombardament.
Primul lucru pe care l-au făcut rușii după atacul american a fost să blocheze parteneriatul militar în Siria, o cooperare militară menită să evite atacurile reciproce accidentale. Rezultatul este că data viitoare când piloții americani vor dori să mai bombardeze ceva în Siria vor trebui să se uite atent în jos să vadă dacă sunt cumva ruși prin zonă sau nu.
Ne putem face o idee bună despre calitatea informațiilor pe care le procesează militarii americani după ce ieri au bombardat din greșeală o unitate a rebelilor sirieni care le erau aliați.
Trump o fi cochetat și cu ideea unei intervenții în Coreea de Nord până când președintele chinez i-a explicat că lucrurile nu sunt așa de simple…
Probabil că, blocat fiind în Siria de spectrul declanșării accidentale a celui de-al treilea război mondial dar cu setea de bombardat nesatisfăcută, Trump și-a adus aminte de Afganistan, locul unde ani de zile americanii au bombardat nunți, botezuri și practic orice loc reclamat la 112-ul afgan că ar fi locuit de talibani… Așa că au înfipt cea mai mare bombă a lor în munții Afganistanului cu scopul de a distruge o ascunzătoare a luptătorilor ISIS. O bombă foarte mare nu ține loc de strategie militară și mă îndoiesc să-i fi speriat foarte tare pe președintele sirian sau pe cel nord-coreean. Scopul, oricum, a fost acela de a-l impresiona pe americanul de rând care a început să-și pună întrebări în fața eșecurilor încasate de Trump pe plan intern și de amatorismul păgubos al echipei lui prezidențiale.