Despre inegalitate și inechitate

Am dat întâmplător peste un articol extrem de interesant, publicat recent pe nature.com (Starmans, C., Sheskin, M. & Bloom, P. Why people prefer unequal societies. Nat. Hum. Behav. 1, 0082 (2017)).

Articolul, susținut de cercetări psihologice recente, afirmă că nu inegalitatea, despre care se vorbește atât de mult în ultima vreme, este ceea ce deranjează in societatea modernă, ci inechitatea economică, asociată atât de des (și de superficial) inegalității. Adevărul este că o distincție între cele două noțiuni este adesea greu de făcut. Discursul politic obișnuit pare incapabil să facă diferența. Între noi fie vorba, niciun politician – presupunând că este el însuși în stare să înțeleagă – nu se va lansa într-o demonstrație atât de complicată când are la îndemână opțiunea populismului mult mai ușor digerabil de către electoratul standard.

Conform studiului, oamenii tind să prefere o societate inegală dar cu o împărțire echitabilă, pe baza meritelor, a beneficiilor, unui egalitarism inechitabil. Inegalitatea în sine, câtă vreme se manifestă într-o societate justă, nu creează nemulțumire. Cu experiența comunismului în trecutul nostru nu foarte îndepărtat concluziile acestui studiu nu mă surprind foarte tare. Ceea ce mi se pare incredibil este că nimeni nu a realizat asta până acum. Implicațiile studiului, oportunitățile pe care le deschide – de la cercetarea psihologică la aplicabilitatea practică imediată în politică – mi se par extraordinare. Poate chiar am putea explica mai bine ultimele evoluții politice – Brexit-ul, alegerea lui Donald Trump, respingerea curentelor și partidelor tradiționale împreună cu ascensiunea populismului și naționalismului în politica europeană. Toate au fost mai  mult sau mai puțin asociate inegalității economice, rămânerii în urmă a unor categorii sociale, dar nu s-a vorbit foarte mult despre cât din această inegalitate are la bază meritocrația firească spiritului uman și cât se datorează nedreptății care crează frustrare și, în final, revoltă socială.

Pentru cei care vor să citească articolul în întregime, găsiți linkul aici:

Why people prefer unequal societies: Nature Human Behaviour

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s