Semne de vreme rea

IMG_1437.JPG    Iubesc emisiunea “Le Journal du matin” de pe RTS Premiere, postul national elvețian de radio în limba franceză. Abia aștept să ajung dimineața în mașină înainte ca Simon Matthey-Doret să-și înceapă dialogul cotidian cu invitatul său, de fiecare dată altul dar întotdeauna cineva care are foarte multe de spus.
Ieri dimineață invitat a fost domnul Augustin Fragniere, doctor în filozofie politică, specialist în schimbări climatice, profesor la Universitatea din Lausanne și asociat la Universitatea Washington.
S-a discutat îndelung despre cât de serioase sunt schimbările climatice, despre cât de greșite sunt argumentele climato-scepticilor și mai ales despre influența pe care noua administrație americană o poate avea în materie de protejare a mediului înconjurator.
Ei bine, da, Trump este extrem de dăunător (și) mediului înconjurător.
Nu e un secret pentru nimeni că Donald Trump este un climato-sceptic. Părerea lui este că schimbările climatice sunt de fapt o poveste inventată de chinezi ca să afecteze competitivitatea industriei americane. În campania electorală a promis să anuleze reglementările aprobate de administrația Obama în domeniul protejării mediului înconjurător.
Imediat după alegeri a decis să-l pună în funcția de șef al Agenției pentru Protecția Mediului (EPA) pe Scott Pruitt, un fost procuror care a luptat ani de zile împotriva organizației pe care astăzi a ajuns să o conducă și care s-a opus politicii lui Obama de protejare a mediului. Bineînțeles că ceea ce va face domnul Pruitt va fi să dereglementeze legislația în materie de mediu, anulând progrese făcute în ani de zile de muncă.
Dar ceea ce este la fel de nociv este tăierea bugetelor de cercetare în domeniul mediului, în principal cele ale NASA. Centrul de cercetare de acolo este sursa principală de date despre modificările climaterice la nivelul întregii planete. Datele colectate de către sistemul american de sateliți NASA punea până de curând gratuit la dispoziția cercetătorilor din întreaga lume date precum evoluția temperaturii oceanelor, curenții marini, grosimea calotei glaciare, evoluția mișcărilor de aer și multe altele. În viziunea lui Trump, monitorizarea mediului înconjurător este prea “politically correct”. Adică aduce dovezi științifice concrete care contrazic teoriile fanteziste ale noului președinte, deci trebuie să dispară. Fanteziste dar nu dezinteresate, căci în spatele acestor convingeri se găsesc, ca de obicei, lobby-știi firmelor direct interesate să castige mai mulți bani plătind mai puțin pentru protejarea mediului înconjurător.
Comunitatea oamenilor de știință este unanim și profund îngrijorată de deteriorarea rapidă a situației sub influența iresponsabilă a lui Trump și se vorbește pentru prima dată de un meeting de protest al cercetătorilor. Dar marii conducători populiști de astăzi sunt din ce în ce mai puțin sensibili la argumentele obiective și de bun simț câtă vreme manipularea grosolană și bombardarea permanentă a publicului cu informații false s-au dovedit mijloace eficiente de a-și conserva sprijinul de care se bucură din partea unei largi mase de cetățeni.

One thought on “Semne de vreme rea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s