Şcoala românească de copy-paste

Prima dată când am copiat a fost în anul întâi, la un test neprogramat, fără miză, după un laborator de nu-mai-ştiu-ce. Asistentul ne-a dat subiectul şi a ieşit din sală pe uşa din faţă. Când a revenit, pe uşa din spate, a surprins un singur student uitându-se într-un curs deschis pe bancă: eu eram ăla. Am fost dat afară, evident, dar nu înainte de a fi ironizat pentru cât de papagal fusesem, căci evident asistentului nu-i scăpase vânzoleala generalizată care a urmat revenirii sale în laborator. Cum ziceam, a fost prima dată – şi ultima.

În lumea de atunci a politehnicii, la începutul anilor 90, aş spune că cei care nu copiau la examene erau mai degrabă excepţii. Dac-ar fi să risc un procent aş spune că aproximativ 70-80% dintre colegii mei copiau, mulţi dintre ei la absolut toate examenele. Existau şi excepţii, evident. Câţiva chiar învăţau consistent (eu nu eram printre ei, în general îngrăşam porcul în ajun). Existau, deasemenea, câteva examene la care chiar nu se putea copia pentru că subiectele erau astfel făcute încât descurajau frauda. Şi existau şi câteva cazuri, vreo două-trei dar foarte celebre, în care profesorii erau nişte psihopaţi periculoşi care ţi-ar fi distrus cu plăcere viaţa chiar fără să aibă un motiv atât de întemeiat.

Situaţia s-a repetat oarecum 15 ani mai târziu, în timpul unui masterat în business, diferenţa fiind că numărul examenelor cu subiecte de sinteză, adeseori cu acces la materialele de curs, era mult mai mare iar “studenţii” erau deja manageri de succes, ceea ce impunea o atmosferă de încredere, nu întotdeauna meritată. Din jenă, lehamite sau indiferenţă trişorii au scăpat şi de aici nepedepsiţi.

Astea sunt experienţele mele directe. Aş putea să mai zic despre legendele bacalaureatului în liceele industriale ale oraşului meu dobrogean, despre lucrările de diplomă pasate din generaţie în generaţie, îmbunătăţite doar cu mici atenţii, despre absolvenţii de Bioterra care n-au trecut pe la facultate nici măcar ca să-şi ridice diplomele sau despre lucrările de doctorat rezolvate prin telefon cu universităţi de prin alte colţuri ale ţării. Aşa că văzând reacţiile de astăzi ale unor oameni din mediul universitar – şi nu numai – faţă de cele două cazuri discutate pe larg în ultimele zile, primul despre studenţii la drept care s-au aliat pentru a copia la un examen online iar al doilea despre experienţa unui profesor (suplinitor) de latină la o facultate de limbi străine, mai că mă umflă râsul, deşi situaţia ar fi mai degrabă de plâns decât de râs. Oamenii ăştia ori nu ştiu pe ce lume trăiesc ori ştiu, dar dau dovadă de o incredibilă ipocrizie. Ori, poate, o combinaţie de ambele – lumea noastră machiată cât să arate rezonabil, deşi cam vulgar, în care nimeni nu zgârmă prea tare dincolo de superficial pentru că dincolo de forme este hăul lipsei complete de fond. Ori mai rău.

7 thoughts on “Şcoala românească de copy-paste

  1. Cazul suplinitorului mi-a scăpat, nu ştiu despre ce-i vorba.
    Nu ştiu, aş zice mai degrabă a doua variantă deşi e posibil să fie mai mult decât atât.
    Mie mi-a fost frică întotdeauna să copiez. S-a întâmplat, când pleca profu de fizică din clasă şi copiam formulele din caiet. Dar atât. Degeaba aveam formulele dacă nu eram în stare de mai mult 😀

    Liked by 1 person

  2. Orașul dobrogean …
    La aceeași politehnică, cu ani înaintea dvs., la un examen de matematici mi-au căzut seriile Fourier. Nu știam formulele. Am simulat că-mi scot batista pentru a-mi lua o fițuică mică. Cu precauții, mă uit la ea. Nu era fițuica, era o poză a unui coleg de cămin pe care alt coleg îmi notase telefonul unei gagici. Cerneala era aproape ștearsă, am avut aproape un șoc. Proful deosebit de aspru a venit la mine și mi-a spus “te rog să-mi dai ce-ai scos din buzunar”. I-am spus că n-am scos nimic, mi-a căzut ceva când am scos batista și n-am vrut să mai umblu la buzunar, o lăsasem în bancă. I-am dat poza. Am calculat formulele pe care nu le știam, și mi-a dat o notă relativ mare – 8 sau 9. Mult mai târziu am raționat prin ce situație periculoasă trecusem. Peste ani, am avut un doctorat cu transformate, în primul rând Fourier.
    În anul următor, asistentul de “speciale” punea la începutul seminarului formulele în stânga tablei. Era grozav, așa am învățat speciale. Asistentul provenea dintr-un oraș dobrogean, fusese elevul maică-mii.

    Liked by 1 person

    1. Oraşul dobrogean Tulcea. Să-mi încerc norocul în continuare, poate nimerim nume cunoscute: profesorii mei de matematici au fost domnii Filipoiu şi Târcolea. Nu mă pot abţine să nu menţionez şi unul dintre profesorii psihopaţi cu nume de culegere de fizică: Traian Creţu. Sunt convins că o ştiţi şi pe fiica dânsului, actualmente europarlamentar PSD. Mulţumesc pentru poveste. 🙂

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s