Festina super, super lente

După 38 de zile de la autorizarea primului vaccin anti-covid Elveţia raportează cu mândrie vaccinarea primilor 200 de mii de oameni. Israelul a trecut, între timp, de 4 milioane. Chiar şi România a trecut de 500 de mii, veste care mi-a produs un mic fior de mândrie patriotică. De ce Israelul a procurat mai mult de 4 milioane de doze, plus cele necesare pentru rapel, în timp ce Elveţia a primit doar 500 de mii rămâne o întrebare la care răspunsul nu e, probabil, nici uşor, nici comod. De ce Elveţia are 500 de mii de vaccinuri şi nu a livrat nici măcar jumătate e o altă întrebare interesantă. Cum numărul total al cetăţenilor majori şi nevaccinaţi din ţara cantoanelor este de 6,25 milioane, un calcul simplu ne spune că, dacă o ţin tot aşa, vor termina treaba în aproximativ 4 ani. V-am zis că m-am înscris deja pe platforma online covid19, acum stau şi mă întreb dacă e suficient. Poate ar trebui să verific dacă în Elveţia lucrului super-bine făcut – dar care se pare că dureaaază – nu cumva s-au deschis deja înscrierile pentru vaccinările versiunilor covid21, covid22, covid23 şi, evident, covid24, asta presupunând că n-or fi şi versiuni cu bis între ele.

Doresc şi pe această cale să-i urez multă sănătate mamei mele, că o să mai dureze, se pare, până ne vedem.

3 thoughts on “Festina super, super lente

  1. Da, stiu, dar asta e problema lui Pfizer, nu a UE sau a altor clienti care au semnat contracte care nu sunt onorate. Si, oricum, toate statele civilizate au mecanisme de raportare pentru vaccinuri. Companiile pot face orice studii si experimente vor, dar pe timpul si banii lor. Si, oricum, Israelul e doar cel mai izbitor exemplu de distributie “dirijata”, dar nu singurul.

   Liked by 1 person

   1. Nu am date, dar bănuiesc că a existat și o negociere de preț în contextul respectiv, apoi iată că au avut consecința concretă a vaccinării suficient de simultană a populației. În UE, în spațiul de liberă circulație care include CH, este foarte importantă simultaneitatea.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s