La coadă la vaccinare

Azi dimineaţă ne-am înscris online pentru vaccinare. Aplicaţia elveţiană este impecabilă – totul e clar şi simplu, eşti ghidat pas cu pas prin meniuri, sunt solicitate datele esenţiale pentru stabilirea priorităţii, la momentul la care am terminat de completat datele algoritmul decisese deja că suntem în grupa M. Cum pe site se precizează că momentan sunt locuri libere numai pentru grupa A (75+), am căutat să vedem ce înseamnă M-ul ăsta. Ei bine, suntem la categoria tineret-speranţe, la grămadă cu toţi adulţii sub 65 de ani care n-au afecţiuni cronice, nu stau împreună cu bătrâni şi pot lucra de acasă.

Vaccinarea începe abia mâine la Bienne, a fost nevoie de câteva săptămâni suplimentare pentru pregătire. Nu mi-e clar de ce centrele de vaccinare nu au fost gata înainte de omologarea primului vaccin şi nu au început să lucreze chiar de a doua zi. Deşi, cum ziceam, lucrurile sunt făcute cu simţ de răspundere, ceea ce pare să lipsească este acel sentiment al urgenţei. Poate că este doar impresia mea sau poate că ritmul este încetinit de numărul de vaccinuri disponibile în săptămânile şi lunile care vin. Vaccinul Moderna se fabrică şi în Elveţia, lângă Lausanne, asta ar trebui, teoretic, să ajute. Obiectivul autorităţilor este ca până-n vară să-i vaccineze pe toţi cei ce doresc să fie vaccinaţi. Din păcate sunt încă mulţi sceptici (47% în ultimul sondaj, din Noiembrie) şi la fel de mulţi antivaccinişti convinşi (28%).

Am văzut ieri şi prima ştire despre scăderea semnificativă a ratei de infectare în Israel, unde peste 20% din populaţie a primit deja prima doză de vacccin Pfizer. Este, cred, prima confirmare că am găsit calea spre ieşirea din criza asta. Avem nevoie de cât mai multe veşti bune de genul ăsta, căci numai aşa putem spera ca din ce în ce mai mulţi sceptici să se vaccineze. Noi ne-am lăsat deja sacoşa la coadă.

9 thoughts on “La coadă la vaccinare

    1. Salut, Eugen! Nu mi-e clar, cand spui “crede si nu cerceta”, daca te referi la tabara celor ce cred absolut in vaccinuri sau la tabara celor care cred absolut in nocivitatea lor. Si unii si altii sunt, evident, de ferit, desi chiar si in categoria celor care teoretic “se informeaza” sunt destule probleme. In ceea ce ma priveste, cat stau la coada la vaccinare tot cercetez, ca tot n-am altceva mai bun de facut. De exemplu, urmaresc zilnic sa vad cati oameni omoara virusul si cati omoara vaccinul. Pana acum, ce sa zic, parca mi-e mai frica de virus.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s