Toamna nu-i ca vara!

Nu m-am mai uitat de vreo câteva luni pe statistica zilnică a îmbolnăvirilor de covid în Elveţia. În timpul verii lucrurile aproape că reveniseră complet la normal, practic fără restricţii “oficiale”, asta dacă nu consideraţi că e o mare încălcare a libertăţilor individuale ca un frizer să poarte mască în timp ce te tunde. Cererea a revenit, oamenii şi-au recăpătat încrederea, economia a început să recupereze şi, cu excepţia câtorva domenii sensibile, numărul de şomeri a început din nou să scadă, deşi nu crescuse oricum foarte tare. Numărul de cazuri covid ajunsese în iunie la o medie de 5 pe zi şi toată lumea a plecat încrezătoare în vacanţă. Apoi a mai crescut peste vară, dar nu prea mult. Sezonul de concedii s-a terminat şi toată lumea a răsuflat uşurată, crezând că riscul a trecut.

Pe la începutul lui Octombrie, deci acum doar trei săptămâni, numărul mediu de cazuri era în jur de 500 pe zi. De 100 de ori mai mare ca-n iunie, dar, în fine, controlabil. Ce naiba s-a întâmplat în trei săptămâni de-am ajuns, azi, la 6634? Şi cum de n-a băgat nimeni de seamă ?

În primul rând, după părerea mea, am lăsat garda jos. Întăi am făcut plimbări prin oraş, ne-am întors la birou printre colegi, am fost la shopping, la restaurant, poate la un bar, în vizite, la nunţi, la biserică, la sală, la discotecă… Şi, cel mai important, am făcut toate astea ignorând tot mai tare regulile. Ne-am expus din ce în ce mai mult şi părea că nimic nu ni se întâmplă. Şi-apoi ne-am gândit, poate, că aproape nimeni nu mai moare, o fi slăbit virusul, cum zicea Trump, sau poate am căpătat deja imunitatea aia de turmă, cum ziceau alţii.

În al doilea rând, din ce în ce mai mulţi au fost tentaţi să creadă că, până la urmă, nu-i decât un rahat de gripă. Preferinţa de a auzi numai ce ne convine, ideologia – perfect exploatate de propagandă – şi-au făcut treaba. Uitaţi-vă la topul ţărilor covid, în top la toate categoriile, o “selectă” adunare Trump and Friends : SUA, Brazilia, India, Rusia…

Dar teoriile exotice sau cele de-a dreptul conspiraţioniste sunt în cădere liberă, evident pentru cine are ochi să vadă. Teoria imunităţii de turmă a fost infirmată deja în câteva dintre comunităţile care au fost afectate puternic în primul val. De exemplu, evreii ultra-ortodocşi din Booklyn New York sau cei din Israel, cu procent ridicat de infectare în primul val datorită concentrării şi obiceiurilor lor comunitare, au din nou printre cele mai mari rate de creştere, deşi se credea că ar fi trebuit să ajungă la nivelul de imunitate colectivă. La fel în oraşul brazilian Manaos din inima Amazoniei, o altă zonă presupus imunizată, în care rata de răspândire şi mortalitatea sunt superioare deja primului val. Suedia, ţara atât de des menţionată de fanii teoriei imunizării colective, ia în vedere, pentru prima dată, măsuri sporite de limitare a numărului în creştere de infectări.  

Şi-apoi mai este teoria cu “doar o gripă”. Dacă te uiţi la ratele medii anuale de mortalitate datorită gripei şi le compari cu numărul de morţi în doar şapte luni de covid, în fiecare ţară în parte, mortalitatea covid e de cel puţin zece ori mai mare, şi asta fără să mai punem la socoteală că încă nu am făcut un an de covid ca să tragem linie iar în anii cu gripă n-am stat jumătate de glob închişi în casă 3 luni, ca să comparăm mere cu mere.

Dar chiar şi aşa, pentru cei care nu suportă numerele, a observat cineva că nu există cazuri de gripă anul ăsta? Sau că sezonul trecut de gripă s-a oprit brusc în martie, deşi de obicei se lungea până aproape de iunie? Explicaţia este simplă – ne-am ferim (oarecum) de covid, ceea ce a oprit răspândirea virusului gripal, mult mai puţin contagios. Se pare că nici gripele astea nu sunt toate la fel…

Şi totuşi, ca să revin la situaţia din Elveţia, cum naiba de n-a băgat nimeni de seamă că virusul are o răspândire exponenţială? Spre comparaţie, la cât de blamaţi sunt domnii Raed Arafat şi Nelu Tătaru în România, aş zice că au făcut, totuşi, o treabă mai bună, cel puţin până acum. Cu cifrele pe masă. Sigur că rezultatele rezonabile în materie de prevenţie şi detecţie nu vor ţine loc de ventilatoare, paturi, doctori, asistente şi remdesivir în lunile care vin. De-aia România trebuia să se păzească mai bine decât statele din vest. Dar meritele de până acum ar trebui recunoscute aşa cum eşecul de a monitoriza evoluţia îmbolnăvirilor, aici în Elveţia, ar trebui recunoscut şi el.    

4 thoughts on “Toamna nu-i ca vara!

  1. Şi acum sunt extrem de mulţi cei geniali (prin comparaţie, dacă eu am fost prostă şi sclavă şi lasă pentru că am purtat mască încă din martie, cei care au refuzat sunt geniali, nu?) cred şi acum, când România are peste 5000 de cazuri pe zi, că e o banală gripă şi botniţa, cum le place lor să spună, e pentru tâmpiţi. Luăm deci aşa: un genial din ăsta are soţie sau soţ şi copil. Mai zic? Unul singur genial infectează cel puţin 10 oameni.
    Libertate, auzi! Ok, libertatea mea e să fiu proastă. Se pare că a lor e să omoare nişte oameni. În cazul ăsta, da, ei ar purta botniţă. Noi, ceilalţi, purtăm mască.

    Liked by 1 person

    1. M-am tot chinuit sa inteleg cum de a ajuns o problema grava de sanatate publica sa fie discutata in opinia publica in termenii astia. As zice ca pot sa inteleg, pana la un punct, ingrijorarea celor din mediul de afaceri, preferinta lor ca economia sa ramana complet deschisa, ceea ce e iluzoriu oricum, daca situatia se mai deterioreaza pot sa tina cat vor ei barurile deschise, nu mai intra nimeni. Dar pe ceilalti nu reusesc sa-i inteleg, pur si simplu. Adica trebuie sa te plesneasca realitatea peste fata ca sa accepti ca situatia e grava? Sau sa stea politia cu chitantierul de amenzi in coltul strazii? In martie au fost mai multe curente de opinie, OK, nimeni nu stia mare lucru, asta, sa zicem, e de inteles, desi optiunea principala ar fi trebuit sa fie prudenta. Unii i-au ascultat pe cei care se pricep, altii pe cei care doar isi dau aiurea cu parerea, mai mult sau mai putin interesat. Dar sa continui sa-i crezi tot pe cei din urma, dupa ce teoriile “geniale” s-au dovedit, una dupa alta, niste prostii… Cum sa intelegi asta? Si apropo de masti, si aici sunt oameni care protesteaza impotriva mastilor, restrictiilor, etc. Dar odata impuse, regulile se respecta, ceea ce nu e, din pacate, cazul peste tot in Romania. Diferenta de educatie, cetateneasca si nu numai…

      Liked by 1 person

Leave a comment