Global Trade

IMG_1816Primul chinez din coadă şi-a ales o văcuţă din lemn şi-un pix în culorile elveţiene. Prietenul lui şi-a luat o văcuţă şi-un tricou inscripţionat cu muntele Matterhorn. Văcuţele din lemn şi talăngile din tablă cu panglici colorate par să fie suvenirurile preferate ale turiştilor chinezi ai staţiunii Interlaken. Toate prostioarele astea vor face deci calea-ntoarsă în China, locul unde au fost produse, după ce vor fi lăsat probabil în teşchereaua elveţiană de zece ori preţul cu care au fost achiziţionate de la comerciantul chinez de pe Alibaba.

9 thoughts on “Global Trade

  1. Mi-a placut la Interlaken! De fapt mi-au placut multe in Interlaken! Parapantistii si pajistea pe care aterizau, vacuta de pe coltul unel cladiri (coltul de la etaj!), vederea varfului Jungfrau, vitrina cu ceasuri mai scumpe decat masina mea cea noua, culoarea apei, iluminatul ornamental din apropierea parcului, hidrocentrala dintre cele doua lacuri (putini isi dau seama ce se afla in acea cladire)… Am remarcat pe podul ce trece peste cursul de apa ce leaga cele doua lacuri plăcuța indicatoare: pe o parte Interlaken, iar pe cealalta Unterseen. Cu astfel de plăcuțe inveti cate o limba straina. La noi am remarcat ca Șaroșu pe Târnave se scrie in germana Scharosch an der Kokel, cu diferenta ca ambele denumiri sunt scrise pe aceeasi față a indicatorului rutier. Localitatea asta e in apropiere de Biertan (in germana Birthälm), localitate care merita atentia turistului din Transilvania. Diferenta fata de Interlaken (strict dpdv Global Trade) e ca souvenirurile sunt autohtone, chiar daca le lipseste finisajul sau calitatea celor facute pe banda. Dar, indiferent de locul din care au fost cumparate, souvenirurile ajung intr-o cutie ratacita prin pod sau in pivnita (in cazul in care stai la casa). Utilitatea pare a fi ceva de moment, un imbold primit inainte de plecare, la trecerea prin magazinul sau chioscul strategic amplasat la iesirea din obiectivul turistic sau in apropierea parcarii autocarului.
    Daca iti place Elvetia, iti va placea cu siguranta si Norvegia! Pana la urma in Norvegia parca nici nu e atat de frig… Doar ai vazut cele 19°C inregistrate zilele trecute pe coasta de vest…

    Liked by 1 person

    1. Si mie imi place la Interlaken. Este statiunea preferata a celor care nu fac ski. Sau alpinism. Este statiunea tihnita a celor care vor sa simta aerul Alpilor fara sa se simta apasati de munti (recunosc ca si eu sunt un pic claustrofob intr-o statiune aflata intre munti inalti, cum e Lauterbrunnen, de exemplu). Imi place si St. Moritz, care seamana mult cu Sinaia noastra si e tot in genul asta, mai degraba loc de promenada decat loc de escalada.

      Liked by 1 person

      1. Intr-adevar, Lauterbrunnen poate parea apasatoare, dar in acelasi timp este impresionanta! Pe acea vale am ajuns pana la Stechelberg. Apoi am mers la Grindelwald, unde probabil altitudinea mai ridicata face ca totul sa para mai deschis, mai luminos…

        Liked by 1 person

      2. Da, Grindelwald e mai misto. Iar Lauterbrunnen n-a avut noroc (o sa trebuiasca sa mai mergem inca o data). Ne uitam cum stau elvetienii la coada sa intre in parcari imense, jos in vale, imediat dupa Interlaken. La un moment dat am avut eu un feeling… evident ca nu am gasit loc de parcare sus in statiune si a trebuit sa ne intoarcem. Dar pana ne-am frecat noi nu mai era soare asa ca am ramas in Interlaken.

        Liked by 1 person

      3. La un moment dat, intre Interlaken si Lauterbrunnen, am oprit pe marginea drumului. Valea se deschidea spre stanga noastra, iar ceea ce vedeam, satul in bataia soarelui, pajistile verzi, o cale ferata, raul serpuitor, pareau desprinse dintr-o fila de calendar, din acelea de cand eram mic, iar tot ceea ce era din Vest parea de pe alta lume!

        Like

      4. Da, exact ala e trenul pe care-l ia toata lumea ca sa nu fie nevoita sa se invarta aiurea cu masina prin sat. Probabil ca e si mai ieftin asa. Dar cred ca asta se intampla numai in sezonul de ski. TRaditional, era coada si la telecabina.

        Liked by 1 person

    1. Se vor linisti si ei la un moment dat, pe masura ce se vor plimba mai mult si vor realiza ca spatiul din apartamentele lor e limitat pe cand memoria poate, cu putin antrenament, sa acumuleze mult mai multe suveniruri. Care chiar nu sunt “made in China”.

      Liked by 1 person

Leave a comment