Bohemian Rhapsody

Cine-a citit ultimul meu post știe că dimineață am avut program de dat cu aspiratorul. Așa că am pus Thunderclouds pe youtube, am dat boxele la maxim și am încercat să-mi imaginez că de fapt dansez. Și cum youtube are obiceiul să dea dintr-una-ntr-alta, respectând în mare măsură preferințele tale muzicale, a ajuns la un moment dat la Love of my life a lui Queen. Ceea ce-am constatat, ascultându-i din nou după multă vreme, e că nici vocea mea nu-i chiar departe, ba chiar e surpinzător de asemănătoare celei a lui Freddie Mercury, mai ales când huruitul aspiratorului acoperă micile imperfecțiuni ale interpretării (mele, normal, căci trupa-și făcea treaba perfect, în background, ca de fiecare dată). Și cealaltă constatare a fost că încă n-am văzut filmul Bohemian Rhapsody.

Am câteodată prostul obicei de a încerca tot felul de topuri fără sens. Așa că m-am grăbit să declar, încă devreme în timpul filmului, că Bohemian Rhapsody e piesa mea preferată de la Queen, doar pentru a regreta un pic, câteva minute mai târziu, când n-am știut dacă Love of my love nu-mi place, totuși, mai mult. Și apoi m-am gândit că We will rock you e și ea demnă de topul preferatelor mele doar că nu-mi mai aduceam aminte de ea. Sau poate Who wants to live forever, Under pressure, I want to break free, We are the champions?

Și-am realizat, într-un târziu, că topurile au sens doar în măsura în care mâine vei lăsa un nou number 1 să-ți cucerească sufletul. Fiecare melodie pe care ai iubit-o vreodată vine, atunci când o asculți din nou, oricât de mult timp ar fi trecut, cu povestea timpului ei, cu imagini, sunete și sentimente pe care le uitasei. Și asta nu poate fi comparat cu nimic altceva. Totuși, The show must go on

4 thoughts on “Bohemian Rhapsody

  1. Filmul nu l-am vazut, dar nici nu intentionez. Actorul ales in a-l interpreta pe Freddie, oricat de bine ar face-o, pur si simplu nu are in primul rand fizicul potrivit. Dar, cine stie, poate ca in ignoranta mea nu am aflat ca in film o fi cumva vorba de adolescenta si primii ani ai tineretii lui Freddie. Hmm… Chiar nu-mi pasa! Cum as putea sa merg la acest film cand m-am “injectat” cu muzica lor de pe o caseta BASF 60 portocalie (60 reprezinta numarul de minute audio ce puteau fi inregistrate)? Ascultam I Want to Break Free, dupa care derulam sa o ascult din nou. Spre deosebire de foarte multe zone din tara, aici (nu dau nume de localitate) prindeam televiziunea iugoslava. Era inainte de caderea regimului. Si sarbii nostri (caci langa sarbi locuiam, desi tara era mare pe atunci, si se numea Iugoslavia) aveau niste emisiuni de-a dreptul occidentale, inclusiv programe de muzica rock! Si Queen se numara printre formatiile care apareau atunci pe sticla…
    Da, zici bine, sentimente… Nu le poti inlocui cu nici un muzical, oricat de reusit ar fi. Cum poate un actor sa interpreteze un personaj care il intruchipeaza pe Freddie, cand Freddie nu a putut fi imitat de nici o mare voce a muzicii rock; ma gandesc atat la concertul aniversar de la trecerea sa in nefiinta, cand George Michael s-a cam facut de ras (parerea mea, vorba aceea), dar si la faptul ca formatia nu a reusit sa gaseasca un solist care sa ii ia locul lui Freddie in trupa. Gata, ma opresc, ca mai am putin si strang material cat pentru o postare (mai ales ca ultima mea postare are putine cuvinte).

    Liked by 2 people

    1. Eu eram în capătul celălalt al Dunării românești așa că prindeam numai posturi moldovenești, ucrainiene și rusești (toate URSS). Deci rock-ul era reprezentat doar de Ala Pugaciova. Noroc cu marinarii de pe pescadoarele românești încă nevândute (de știm noi cine). Între baxurile de Assos și blugii Pyramid mai scăpau și câte-o casetă audio cu muzica lui Queen.
      Te poți uita la filmul ăsta ca la o lecție de istorie (a muzicii). Sau ca la un documentar. Nu m-a convins actorul și nu cred că merita Oscar-ul. Dar muzica e, totuși, cea originală. Și asta contează al naibii de mult.

      Liked by 1 person

  2. Cum am citit primele rânduri în care spuneai că ai avut program de dat cu aspiratorul, am citit oarecum cu grija că poate având căștile nu ai auzit dacă era, aspiratorul, în priză au ba. M-am liniștit, de parcă era important pentru mine, că aspiratul nu a fost făcut de mântuiala, ba mai mult mi-ai amintit de Freddie Mercury, pe care nu l-am ascultat cam demult

    Liked by 1 person

Leave a comment