E fandacsie, bobocule!*

Imediat ce-am terminat de făcut rezervarea pentru călătoria în interes de serviciu la fabrica din nordul Franței pe care o vizitez periodic de cinci ani am primit două mesaje. Unul de confirmare cu detaliile de zbor. Celălalt, un email automat care mă avertiza asupra posibilelor  riscuri de securitate la care mă supun călătorind în Franța. S-a-ntors lumea cu fundu-n sus, monșer! Când mergi în Orientul Mijlociu nu primești mailuri de-astea de avertizare, la Paris în schimb ești în pericol. Nu m-ar mira ca ISIS să-și asume la un moment dat mișcarea Gilets Jaunes.

Pe autostradă, de la Paris spre Bruxelles, toate radarele sunt vandalizate. În consecință, într-o țară care m-a impresionat întotdeauna (și) cu disciplina traficului rutier, acum sunt nenumărate mașini care circulă peste viteza legală, deopotrivă gest de frondă și mod al multora de-a-și consuma furia.

Ieri am tresărit trecând pe lângă vestele galbene obligatorii ale motostivuitoriștilor ieșiți în curtea fabricii la o pauză de fumat. L-am întrebat pe singurul dintre ei care purta vestă fluorescentă verde dacă diferența de culoare e o declarație politică. N-a înțeles poanta așa că am lăsat-o așa, să se ducă în out… Păi de-aia m-a avertizat compania asupra riscurilor, ca să mă dau eu șmecher cu primul grup de veste galbene pe care-l întâlnesc?

Femeia care servește mâncare la cantina fabricii s-a strâmbat sugestiv la următorul din coadă, francez de-al ei, pentru că am rugat-o să-mi pună mai puțini cartofi în farfurie… Când s-a prins c-am văzut-o maimuțărindu-mă a început să râdă… Am râs amândoi, că știu că-i femeie de treabă, dar mi-a fost clar că mă vede mai degrabă în tabăra macroniștilor.

Dar azi nu-mi pasă, deși e posibil ca unii francezi să considere asta un pic exagerat, între timp m-am pregătit corespunzător.

tilloy.jpg

Probabil că nimic n-ar putea rezuma mai bine, în toate felurile posibile, recenta mea experiență franțuzească decât cuvintele maestrului Caragiale (evident, în “Conu Leonida față cu reacțiunea”*):

“Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu-știu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? fandacsia e gata; ei! și după aia din fandacsie cade în ipohondrie. Pe urmă, firește, și nimica mișcă.”

10 thoughts on “E fandacsie, bobocule!*

 1. Da, nu știu cum e în Paris. În Normandia, unde locuiesc, vestele galbene nu deranjează. În sensul că manifestațiile sunt anunțate, de obicei au loc în weekend, și în afara unor aglomerări în trafic nu se întâmplă nimic. E adevărat că nu li se alătură “alții” cu alte culori, așadar fără violență, fără propagandă excesivă. Au și ei parteaor de dreptate, dar cum o pun în practică și ce vor obține, mă abțin…
  Vizita viitoare sper să îți fie mai plăcută! 😊

  Liked by 1 person

  1. Deocamdata eu vad cum infloreste doar politica anti-emigrarii, la Trump sau la altii, iar asta nu tine loc de politica, dupa cum se poate lesne observa deja. Si va deveni din ce in ce mai evident, pe zi ce trece. Putintica rabdare, ca sa citez din nou din Caragiale…

   Like

   1. Pai sa-i luam pe rand: Trump e numai gard dar a dus practic lumea la un pas de recesiune, in tara mafiei Salvini, ministrul de interne al italienilor, se lupta doar cu amaratii aia care plutesc pe mare, Farage al britanicilor a reusit marele succes care se cheama Brexit, cu Orban aproape c-am ajuns Ungaria din urma (am fi reusit daca n-o aveam pe Viorica) iar polonezii, dupa ce au recuperat spectaculos zeci de ani de comunism, isi dau singuri cu stangul in dreptul. La astia infloreste politica de extrema dreapta si nu cred ca sunt motive de bucurie… Acum 80 de ani erau evreii de vina, acum sunt musulmanii, in rest (aproape) nicio diferenta.

    Liked by 1 person

   2. Da e un punct de vedere. Din pacate iarta-ma a ti-o spun unul care nu-ti apartine! Din mesajul tau imi dau seama ca urmaresti stirile oficiale si nu ai habar de islam sau credintă! Nu esti singurul si partea buna vrand nevrand o sa te trezesti partea rea….prea tarziu!
    Eu trăiesc intr-o tara pe placul tau care îi primește pe “amaratii aia” ba mai mult am 400 lângă locuință mea intr-un orășel mic! Am cateva milioane de musulmani in tara veniți acum zeci de ani și unii nascuti aici; mie poate (si chiar o fac!) stirile spune că “sunt familii fugite de razboi, amarati, iar islamul e religia pacii” ce vad eu e altceva! Si daca as vedea doar eu poate m-as insela dar vad asa de multi incat cu toata imensa manipulare prin media s-a nascut un partid (care ca program are stoparea emigratiei) cre de la zero a ajuns al treilea partid in tara. Am camere libere si as lua un crestin refugiat cu familia la mine problema ca asia exista doar la Tv in realitate sunt africani, asiatici din tari fara razboaie cu celulare mai bune ca ale mele cu haine de marca toti in floarea varstei niciunul ranit invalid…. Ei primesc “ajutor” mai mult decât un pensionar localnic dupa 40 de ani de munca! Ei mănâncă numai vită noi nu ca nu ne permitem! Ei au voie să fure noi Nu! Ei au voie să nu intre în închisori noi Nu! Ei au voie să cred a in islam noi nu avem voie ca ii deranjăm! Ei poartă haine specifice religiei lor noi trebuie sa ascundem crucile! Astea sunt realitățile trăite nu cele trambitate! Trezeste-te si treziti-va ca nu esti singurul! Luati un Coran si cititi-l (ca se poate descărca gratuit in romana) ca sa vedeti cum ticaie un musulan! Credinta lor ca si a oricui are direcții de urmat fara cale de întoarcere! A lor înseamnă să facă din Europa ce au facut din țările lor! De ce nu emigrează în țările bogate islamice ca ar fi primiți ar avea mai putin de mers si nu pe mare si nu ar mai fi discriminati? O intrebare la care trebuie sa reflectezi! Cum ajunge cineva sărac rupt si fara acte din Afganistan in Suedia? Alta intrebare! Ce oameni normali își părăsesc familia in razboi si sau foamete? Alta intrebare! De ce un roman cu meserie si scoala nu-i primit ( sau rus, bulgar, creștin alb) in si cu aceleași conditii?Alta intrebare! Unde sunt crestinii etiopieni astia nu emigrează? Dar creștini din toata Africa persecutați…
    Prietene mesajul meu nu e un atac la tine nici la emigranti dar eu gandesc cu mintea mea, nu mai urmăresc media pentru ca fac alergie la manipulare! Te rog gandeste-te la ce ti-am scris! Am facut-o cu risc căci astăzi Adevarul nu mai e voie a-l spui daca diferă de politică oficială! Gandeste-te si nu-mi răspunde ca orice mi-ai spune eu TRĂIESC acestea.Noapte buna!

    Like

   3. Eu nu spun ca emigratia nu e in sine o problema, e posibil sa nu fi fost clar. Este si trebuie rezolvata. Dar nu e nici pe departe cea mai importanta problema pe care o avem noi acum, oriunde am trai. Sa-ti aduci la putere, in tara ta, un partid care numai despre asta vorbeste si pe asta isi bazeaza platforma politica inseamna sa-ti dai singur foc la casa. Asa a fost de fiecare data in istorie si nu va fi altfel de data asta. Da, sunt posturi media care spun acelasi lucru cu ceea ce scriu eu, s-ar putea sa fiu “manipulat”. Dar esti tu convins ca sursele media alternative din care probabil ca te informezi sunt sincere, obiective, neinteresate?

    Like

   4. Prietene sursele mele sunt ochii, urechile, inteligenta cata am! Sigur ca toti vor sa manipuleze! Iar emigrația unei culturi peste o alta li s-au parut indienilor la fel de nepericuloasa cum pare acum europenilor! Erau probleme mai importante decât viitorul de aceea nu mai au viitor@

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s