P2 e P ducă

Vasilica, Olguta si Eugen incearca sa ne convinga sa ne mutam banii din Pilonul 2, unde sunt administrati de firme private in baza unor reglementari stricte, in Pilonul 1, administrat de stat, adica de trioul de mai sus. Argumentul principal – o siguranta mai mare daca sunt in grija statului.  Ba Eugen Teodorovici a vorbit chiar si de un posibil randament mai bun la stat, odata ce partidul va pune management performant. Problema e ca singurul randament de care se poate vorbi la P1 este cel cu care sunt cheltuiti: versi banii azi si maine s-au dus deja, deci randament 100%. Regula sistemului spune ca angajatii de azi platesc pensiile actualilor pensionari, urmand ca ei sa fie intretinuti de generatia urmatoare.

Eu fac parte dintre decreteii lui Ceausescu, o generatie care se afla astazi in floarea (poate usor ofilita) a varstei, undeva la jumatatea carierei profesionale. Probabil ca sustine o parte semnificativa a fondului de pensii.  Cand generatia asta se va pensiona probabil ca raportul de astazi, de aproape 1 pensionar la 1 angajat se va modifica dramatic. Va mai fi sistemul asta sustenabil in viitor cu mult mai multi pensionari? Probabil ca nu, mai ales ca nu vor fi numai ei de intretinut. Ar tebui sa-i adunam si pe cei care n-au contribuit mai deloc pentru ca au lucrat toata viata la negru. In plus, peste 20 de ani economia nu va mai arata la fel. Noile tehnologii vor suprima sau inlocui multe dintre locurile de munca de astazi. Vor disparea, de exemplu, agentii de paza care freaca menta la intrarea fiecarui magazin mai de Doamne-ajuta. Daca i-am numara ca soldati am avea, probabil, cea mai mare armata europeana. Vor disparea casieritele de supermarket iar majoritatea vanzatorilor vor fi nevoiti sa stea pe FB de acasa. Serviabilitatea cucoanelor de la administratia financiara va deveni istorie iar masinile autonome ii vor lasa pe drumuri – de fapt pe trotuare – pe toti soferii si pe toti taximetristii lumii (in fine, asta pare de bine, dar nu e). O multime de munci manuale si repetitive – care astazi reprezinta o buna parte a industriei romanesti – vor fi inlocuite de roboti. Cei aflati in cautarea unui job vor avea nevoie din ce in ce mai mult de o educatie superioara pentru a putea concura cu sistemele automate, ceva ce scoala romaneasca produce din ce in ce mai putin.

A, si sa nu uitam ca multi romani inca emigreaza iar procesul asta nu se va opri in mod natural. Populatia vest europeana imbatraneste si probabil ca guvernele lor viitoare vor incuraja emigrantii sa vina pentru a compensa acest fenomen. Guvernul roman ar putea si el sa gandeasca un pic in viitor si poate ca o s-o si faca vreodata, dupa ce termina cu legile justitiei.

Procentul din salariu care se duce acum la Pilonul 2 probabil ca nu va fi suficient pentru a compensa toate problemele viitoare. Vom avea pensii mici sau vom munci pana la 70 de ani sau mai mult. Dar nu va mai fi problema Olgutei, mai ales ca se califica la pensie speciala pentru merite deosebite. Ea are nevoie de banii aia acum, mai ales ca-i ia de la aia tineri care nu prea au votat-o si se duc catre cei care-i sorb vorbele de pe buze de dimineata pana seara la A3.

Stiti care e partea cea mai infricosatoare pentru Romania? Generatia decreteilor lui Ceausescu, peste 20 de ani, nu va rata nicio votare. Vom face si noi probabil la fel ca pensionarii de astazi. Vom vota cu diavolul pentru o pensie cat de cat decenta, chiar daca asta va insemna, ca astazi, amanetarea viitorului generatiilor viitoare.

6 thoughts on “P2 e P ducă

  1. Adrian eu am învățat ca nu exista în viața pranzuri gratuite. De votat cu socialiștii nu cred ca voi vota decât dacă îmi ia Dumnezeu mințile. Exista pensii facultative, unde eu personal îmi voi varsă banii de la pilonul 2. Tre’ sa le arătăm ceva copiilor noștri, nu-i așa ?

    Liked by 2 people

  2. Orice sistem privat de la o companie cu reputatie e o solutie mai buna decat sistemul nostru de stat. Reputatia, in domeniul asta, e vitala. Copiii nostri vor mosteni o situatie foarte grea. Multi dintre ei – ai mei sunt printre ei, indiferent de locul unde imi voi petrece eu pensia – vor decide sa traiasca in afara tarii. Trist.

    Liked by 2 people

    1. Este o problemă de atitudine. Să știi că asta se întâmplă și în generația noastră. Că să îți dau un exemplu foarte personal, trei dintre verii mei primari sunt de mulți ani în Elveția, Belgia și Austria. Eu am ales să rămân în România, trăind toate tâmpeniile de aici. Poate că sunt eu retractorul…Dar n-am de gând să plec de aici și nici n-am de gând să accept rahaturile neo-comuniștilor români. Never ever !

      Liked by 1 person

  3. Cred ca daca se mai continua asa cu politici economice de hazard vom ajunge sa muncim fara pensie pana la moarte.Sunt din aceeasi generatie si m-am consolat deja .Imi doresc doar sa fiu sanatoasa si in putere sa pot muncii….. in rest….v-om vedea….

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s