Ce-am înțeles eu din epopeea “Trumpcare”:
Cea mai mare promisiune pe care Donald Trump a făcut-o în campania electorală – mai importantă chiar decât celebrul gard între SUA și Mexic – a fost aceea de a anula imediat după învestire „Obamacare“, legea sănătății pe care președintele Obama a reușit să o impună in 2010 și pe care republicanii nu au reușit să o anuleze deși au încercat de nenumărate ori. Trump credea în campanie că o poate înlocui în câteva zile, lucru care s-a dovedit mult mai complicat decât părea de-acasă, din Trump Tower.
După ce a fost respinsă inițial chiar cu ajutorul republicanilor, legea a fost într-un final votată de camera reprezentanților, urmând acum să fie supusă și votului senatului. Trump și-a impus voința. A făcut un pas important în îndeplinirea încă unei promisiuni electorale. Dar să vedem cu ce preț și cine plătește.
Ce presupune noua lege – în comparație cu Obamacare ?
Păi, în principiu, dacă ești tânăr și sănătos, probabil că vei plăti mai puțin. Dacă ești bogat în mod sigur vei plăti mai puțin – chiar mult mai puțin! Firmele de asigurări beneficiază și ele de reduceri de taxe, la fel ca și firmele farmaceutice, spitalele, cei care asigură servicii medicale. Dar cu asta veștile bune se cam termină. Dacă ești bătrân și bolnav vei plăti, aproape sigur, mai mult, cu posibilitatea chiar ca boala de care sufereai la momentul reînnoirii asigurării să fie complet exclusă. Daca ești sărac și o duci rău cu banii, dacă primeai asigurare prin Medicaid, programul public de ajutorare a celor în nevoie, s-ar putea să-ți pierzi complet asigurarea (estimarea inițială este că 25 de milioane de americani își vor pierde asigurările în următorii 10 ani), căci guvernul federal își propune să reducă semnificativ finanțarea sistemului. Dacă trăiești într-o zonă în care costul serviciilor medicale este mai ridicat, de exemplu în zonele rurale izolate unde locuiesc mulți dintre suporterii lui Trump, atunci te poți aștepta să plătești mai mult pentru asigurarea ta medicală. Dar, încă o dată, doar dacă ești suficient de sărac.
Îmi trec prin cap vreo câteva zicale românești care s-ar aplica aici magistral majorității alegătorilor lui Trump dar voi spune, în consecință, că în cazul acestei prime decizii politice majore a administrației Trump, “America First” se traduce doar prin mari beneficii financiare pentru cei bogați și costuri mai mari, chiar pierderea asigurărilor, pentru milioane de americani vulnerabili – săraci, bătrâni sau bolnavi.
God bless America! O sa aibă nevoie.