AI powered human greed (2)

Noua strategie a Google, anunţată de curând, este aceea de a te scuti de munca de căutare. “Google will do the googling for you”, ca să citez aproximativ cum a rezumat unul dintre executivii companiei noua abordare. Probabil că încearcă să concureze direct cu ChatGPT şi să imite cât mai mult modelul acestuia, deci în loc să primim, cum suntem obişnuiţi, o listă de site-uri ca surse de informaţie vom primi un rezumat creat de un modul AI pe baza informaţiei din acele surse. Pentru marea majoritate a oamenilor probabil că acest sumar se va dovedi suficient, ceeea ce ar putea trece drept un progres. Şi poate că este, într-o oarecare măsură, dar tot merită să consemnăm câteva “probleme”.

Una este de ordin tehnic: se pare că modulul AI a dat câteva rateuri care au devenit celebre şi încă fac deliciul mediului virtual. De exemplu, un pic de adeziv în pizza poate să ţină brânza topită pe blat sau o piatră înghiţită zilnic îţi poate acoperi carenţele de minerale. Lucrurile astea se întâmplă pentru că AI-ul nu face diferenţa între o glumă şi o informaţie reală şi pierde complet contextul informaţiei pe care o recomandă. Deci e posibil, să zicem, ca “ştirile” de pe Times New Roman să fie luate de bune. Ziceam în postul anterior că am constatat o scădere a calităţii recomandărilor motorului de căutare video. Vechii algoritmi erau superiori noului AI. Asta probabil că se va schimba în viitor, dar posibilitatea ca sursele de informaţie ale AI-ului să fie corupte sau chiar manipulate rămâne o îngrijorare.

A doua problemă ţine de bani. Un răspuns direct dat de Google în locul unei liste de site-uri înseamnă mai puţini vizitatori pe site-urile respective. Deci şi mai puţine click-uri, reclame, venituri. Deja Google şi Facebook, ca să-i menţionez doar pe-ăia mari, iau o felie uriaşă din tortul pieţei de publicitate, ceea ce înseamnă mai puţini bani pentru ziare, reviste sau posturi TV, de exemplu, adică industria media care a fost deja afectată masiv în ultimii ani. Spirala asta în jos riscă să ne lase fără presă independentă. Multe ziare dispar sau devin nerelevante pentru că nu mai pot susţine financiar un serviciu de calitate. În timpul ăsta, oamenii se informează din ce în ce mai mult de pe facebook, youtube şi tiktok, din surse neverificate, neprofesioniste, cu o moderare lentă, indiferentă şi imperfectă a conţinutului, cu algoritmi care crează intenţionat bule din care e greu să mai ieşi. Aşa au apărut şi s-au radicalizat antivaxerii, climato-scepticii sau ăia de cred că pământul e plat. Aşa a crescut Şoşoacă la cât e astăzi.

Ideea este că dacă Google va decide să dijmuiască din ce în ce mai mult piaţa de publicitate în dauna celorlalţi creatori de conţinut, domeniul “googlabil” va deveni din ce în ce mai mic. Ceea ce va înseamna rezultate mai proaste şi, inevitabil, bani mai puţini, inclusiv pentru Google.

2 thoughts on “AI powered human greed (2)

  1. Da, o mizerie. Unele nu le gaseste nici cand bagi intre ghilimele titlurile exacte de articole despre care stii cu certitudine ca sunt disponibile pentru ca le-ai mai accesat candva (dar poate nu iti mai aduci aminte unde). Articolul pe care l-am indicat in postarea trecuta e in situatia asta. Are 5 ani vechime si daca fac o cautare dupa titlul “Despre alegeri (gresite)” nu il gaseste in singura pagina afisata, chiar daca e titlul exact si e pus intre ghilimele la cautare. In primii ani din existenta Google exista un sistem de bun simt, care iti permitea sa ierarhizezi cautarea prin folosirea de cuvinte cheie succesive, cu functia “cauta in aceste rezultate”, in functie de ce considerai ca e mai important in fiecare pas. Adica asa, in trei sau patru pasi puteam sa ajung la cele mai relevante informatii pentru mine, ceea ce nu se mai poate acum. Ba, mai mult, ca pentru cretini, google introduce el cuvinte de cautare pe care nu le-ai scris, doar pentru ca “ai vrut sa scrii …”

    Liked by 1 person

    1. Aha! Exact acelaşi lucru m-a enervat şi pe mine. Înţeleg că blogul ăsta este practic zero la nivel de accesări dar să nu găsească Google ce trebuie cu informaţia practic mură-n gură e jenant. Şi mi-e teamă că în curând lumea se va proteja blocând accesul modulelor AI, nelăsându-le să “înveţe” din informaţia de pe site-urile lor. Ceea ce va afecta şi mai mult calitatea răspunsurilor.

      Liked by 1 person

Leave a comment