Le Retour à l’anormal

corona
O vitrină din Bienne

La China Town toate luminile erau aprinse dar nimeni înăuntru. Realizez situația abia în dreptul Veronei, restaurantul italienesc cu patroni turci. Un om mănâncă afară, la terasă, zgribulit de cele 11 grade din Bienne. În sala largă, de obicei plină la ora asta, doar două mese sunt ocupate. Pe colţ, la Donner-ul care vinde şaorme, nu e nimeni. Vis-a-vis, la Arcade, doi oameni fumează în faţă, la intrare. Înăuntru, nu mai mult de cinci oameni. Îmi continui drumul spre centrul vechi şi, în faţă la Café Perrochet Vert, un ospătar de mare clasă, îmbrăcat impecabil, mă salută cordial din uşă. În cei şapte ani de locuit la Bienne am încercat de mai multe ori să luăm cina aici dar, cum stau prost cu disciplina de a face rezervare din timp, niciodată n-am găsit masă. Azi ar fi fost o ocazie bună să intru şi să mă aşez. Doar câteva mese sunt ocupate de clienţi îmbrăcaţi elegant. La fel şi la noul restaurant italienesc, Pietro Al Phanteon,  deschis acum câteva luni chiar la intrarea în centrul vechi. Luminile din interior strălucesc frumos prin geamurile impecabil de curate. O echipă numeroasă a muncit tot weekendul trecut la curăţenie. De obicei sunt oameni care aşteaptă la intrare, sperând să aibă noroc să găsească o masă fără rezervare. Astăzi doar două mese sunt ocupate.

Cam asta am văzut peste tot în scurta mea plimbare prin oraş la ora cinei. Restaurantele mici nici măcar nu sunt deschise, căci dacă depărtezi mesele conform noilor norme de distanţare socială business-ul devine mai degrabă sufrageria unei familii numeroase. Cele mari sunt mai mult goale. Doar în Bar 48, loc frecventat de adolescenţi, pare să fie ceva viaţă înăuntru. Cam la fel stă treaba şi cu nenumăratele frizerii şi saloane de coafură din oraş. N-am fost încă la sală dar presupun că totul e sub control şi sigur, asta până când va transpira în incintă prima persoană “covid pozitivă”.

Duminica trecută, pe 10 mai, au fost organizate meeting-uri la Zurich şi Berna, împotriva măsurilor de limitare a răspândirii epidemiei. N-am înţeles prea bine ce rost au avut protestele cu o zi înainte ca toate magazinele, restaurantele, prestatorii de servicii, sălile de fitness să poată fi redeschise. Guvernul a devansat cu câteva săptămâni faza a doua a deblocării, fiind supus unei presiuni masive, în special din partea germanofonă a Elveţiei (mult mai puţin afectată în comparaţie cu zona latină), a politicienilor din dreapta conservatoare şi a unei părţi a mediului de afaceri.

Şi acum, că afacerile s-au redeschis, rămâne de văzut dacă asta este suficient. Cum scriam într-un articol precedent, poţi obliga un chelner să vină la serviciu dar nu poţi obliga un client să meargă la restaurant. Până luni, multe dintre aceste afaceri şi angajaţii lor s-au aflat sub protecţia diverselor ajutoare de stat. Astăzi, pentru că şi-au reluat activitatea, ajutorul a dispărut, ceea ce mulţi vor regreta extrem de rapid dacă clienţii nu-şi reiau rapid obiceiurile. Mi-e teamă că toată manipularea şi presiunea din jurul “redeschiderii” nu va restabili încrederea consumatorilor, ba din contră, mai ales dacă numărul persoanelor infectate va creşte.

Nu vă desfaceţi încă centura de siguranţă. Nu s-a terminat.

14 thoughts on “Le Retour à l’anormal

      1. Suntem deja pe directia in care, mai devreme sau mai tarziu, daca nu se descopera un vaccin, toti o sa luam virusul si o sa supravietuim… sau nu. Deci toti cercetatorii lumii ar face bine sa se grabeasca…

        Liked by 1 person

  1. Centura de sigurantă nu este cea oficiala (izolare,masca…) ci alta! Eu nu am practic sistem imun, am 60 de ani , diabet, tensiune si multe altele….Tot timpul pana acum am lucrat intre oameni, intre diferiți oameni, fara masca, fara izolare sociala, fara cam tot ce se cerea (in majoritatea cazurilor nu s-ar fi putut)! E primul an cand nu fac gripa atunci cand face toata lumea! Toata lumea?Nimeni, absolut nimeni din cei care am fost in contact si pe care i-am intrebat nu au avut o cunostinta bolnava ci doar pozitiva! Ciudat nu?

    Liked by 1 person

    1. Statistica spune ca sezonul de gripa (normala) a fost mai scurt anul asta cu mai bine de-o luna, probabil datorita masurilor de izolare sociala. Pe de alta parte, e clar deja ca unii fac forme usoare, altii doar plimba virusul, dar sunt si multi care fac forme foarte urate. Maxim de urate pentru aia vreo 300 de mii care-au murit. Asa ca parerea mea e ca trebuie sa fim prudenti si sa nu ne fortam norocul. Si asta, categoric, nu inseamna ca trebuie sa stam ascunsi in casa.

      Like

  2. Au fost şi vor fi o grămadă de “curajoşi” din ăştia care nu se tem de nimic deci vor umple terasele. Bravo lor. Eu îi las pe ei, nu-mi place agloraţia. Şi dacă asta se numeşte că-s fricoasă, no, să fie sănătoşi ăia de-mi zic aşa, if you know what i… dar de fapt nici măcar nu-mi pasă de părerea lor 😀

    Liked by 1 person

    1. Perfect de acord. Si eu am decis sa fiu prudent si sa am rabdare. Si nici mie nu imi pasa ce cred altii si nici macar ce fac, cata vreme nu se inghesuie dup-aia in bula mea de doi metri. Cred, totusi, ca niciodata nu ne-ar fi prins mai bine solidaritatea…

      Liked by 1 person

    1. Si Boris Johnson facea pe smecherul, dadea noroc cu astia pozitivii prin spitale… Pana la urma i-a cam tremurat izmana si parca a iesit alt om de la reanimare, mai intelept. Catarama o fi primit ordin pe unitate s-o ia, gen partea lui de bataturica. Ar mai fi o problema, pentru astia care scapa: nimeni n-a demostrat pana acum ca sunt imuni, cat de imuni sunt sau cat dureaza.

      Liked by 1 person

Leave a comment