Ce ne învaţă gripa “spaniolă” din 1918

În loc să ne luptăm cu antenele 5G* ale operatorilor de telefonie mobilă ar fi probabil mult mai util dacă am trage oarece învăţăminte din istoria celei mai mari epidemii de gripă ce a lovit omenirea şi care a ucis peste 50 de milioane de oameni. Unele asemănări cu pandemia covid19 sunt izbitoare, în ciuda faptului că la vremea aia nu existau antene 5G, de fapt nu existau antene de niciun fel, ceea ce nu a împiedicat virusul să se propage nestingherit. Dar să vedem ce-a fost atunci şi să comparăm cu ce e acum.

Muzeografii de la NMB Nouveau Musée Bienne au prezentat de curând rezultatele unei foarte interesante cercetări, făcute prin arhivele din Bienne, despre epidemia de gripă spaniolă care a lovit oraşul în 1918. Primele cazuri au apărut in Iulie şi au creat panică. Ca şi acum, au fost închise şcolile şi interzise adunările publice, inclusiv slujbele religioase. 1000 de oameni au fost infectaţi într-o perioadă scurtă de timp, fabrici întregi au fost închise din lipsă de muncitori iar capacitatea maximă a spitalelor a fost atinsă în scurtă vreme. În faţa numărului copleşitor de bolnavi autorităţile au transformat şcolile în spitale provizorii, dar cadrele medicale lipseau sau erau epuizate de efort. Zeci de oameni aveau să moară de penumonie în fiecare zi. Dar până la urmă valul de înbolnăviri a scăzut şi pe la începutul lui septembrie părea că situaţia s-a stabilizat. Au fost redeschise şcolile, după o dezinfecţie atentă. Şi aşa a izbucnit al doilea val, care a fost mult mai rău. În total au murit la Bienne 365 de persoane, aproximativ 1% din întreaga populaţie a oraşului. A existat şi un al treilea val, în primăvara lui 2019, dar deja virusul îşi pierduse din putere şi efectele au fost limitate.

Un studiu al Universităţii din Chicago tratează efectele pe care epidemia de gripă spaniolă le-a avut asupra femeilor gravide care au contractat virusul şi asupra copiilor ce au fost infectaţi in utero în acea perioadă. Datele statistice ale vremii au relevat că numărul sarcinilor pierdute în acel an a fost de până la 10 ori mai mare iar copiii care au supravieţuit, monitorizaţi ulterior până prin anii 80, au fost puternic afectaţi de-a lungul vieţii de ghinionul de a se fi născut în timpul pandemiei. Contingentul 2019 a avut semnificativ mai multe probleme medicale de-a lungul vieţii, a avut performanţe şcolare scăzute, succes profesional şi poziţii sociale reduse deci venituri semnificativ mai mici. Ciudat, dar nu am auzit niciun avertisment special pentru femeile gravide în contextul actualei epidemii.

Un alt nou studiu american aupra efectelor gripei spaniole in SUA a relevat că zonele cele mai afectate din punct de vedere epidemiologic, cu cele mai multe victime umane, au avut şi cele mai negative efecte economice, care au persistat perioade lungi după ce pandemia a trecut. Prin contrast, zonele geografice în care autorităţile au luat măsuri timpurii pentru limitarea răspândirii virusului au avut mai puţine victime, economiile zonelor respective nu au fost la fel de adânc afectate şi, poate cel mai important, recuperarea ulterioară a fost mult mai rapidă. Recunoaşte cineva aceeaşi situaţie astăzi?

* Pentru cei care nu au aflat, circulă o teorie conspiraţionistă conform căreia antenele 5G înlesnesc propagarea virusului covid. Mai multe cazuri de distrugere a infrastructurii telecom au fost raportate în Marea Britanie, ceea ce a afectat, evident, serviciile de internet şi telefonie din zonele respective. Adepţii acestei idioţenii au interpretat ulterior lipsa semnalului drept dovadă că autorităţile încearcă să împiedice aflarea “adevărului” despre nocivitatea antenelor. Offf…

14 thoughts on “Ce ne învaţă gripa “spaniolă” din 1918

 1. Treaba cu 5G nu-i chiar o joacă…
  Nenumărate studii leagă tehnologia 5G de o lungă listă de riscuri asupra sănătății și mediului, printre care se află:

  1. Afectarea structurii ADN

  2. Leziuni oxidative

  3. Întreruperea metabolismului celular

  4. Scăderea secreției de melatonină

  5. Tulburări de somn

  6. Influențarea predicțiilor meteorologice care avertizează și cu privire la eventualele fenomene meteo extreme

  7. Poluare electromagnetică

  8. Afecțiuni dermatologice

  9. Tulburări de vedere

  10. Afecțiuni neurologice

  11. Depresie & Anxietate

  12. Risc cancerigen

  Să nu uităm că, în 2011 Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a clasificat radiația de frecvență radio ca un posibil factor cancerigen 2B.

  Programul Național de Toxicologie a concluzionat că radiațiile de frecvență radio de tipul 5G pot provoca cancer .

  13. Migrene constante

  14. Amețeli, stări de confuzie și epuizare

  15. Creșterea permeabilității barierei hematoencefalice

  ▶ Trecerea de la etapa 3G la 4G nu înseamnă același lucru cu trecerea de la 4G la 5G. Tehnologia 5G nu înseamnă doar 3,5 – 5,5 GHZ ci poate include echipamente care emit până la 24GHZ și chiar mai sus, până la 71GHZ.
  Față de standardul actual de 2,4 GHZ unde avem lungimi de undă de 12 cm, pentru 5G, lungimea de undă digitală scade la câțiva milimetri, chiar spre zecimi și sutimi de milimetru, odată cu creșterea frecvenței – este un raport invers cantitativ.
  Însă, această lungime de undă, se apropie tot mai mult de dimensiunile microscopice ale țesuturilor, celulelor și neuronilor provocând o serie de efecte biologice extrem de grave, în absolut orice organism viu, prin fenomenul de rezonanță.

  O altă problema majoră este faptul că, odată cu creșterea frecvenței, scade și distanța de propagare. Prin urmare, se impune creșterea puterii de emisie și o densitate mult mai mare de antene/turnuri 5G, acest lucru generând un câmp de radiație mult mai vast și intens decât până acum.

  ▶ Predicţiile meteo ar putea fi serios afectate de introducerea reţelelor de internet mobil 5G la nivel global, atrage atenţia Tony McNally, cercetător din cadrul European Centre for Medium-Range Weather Forecasts in Reading (ECMWF). Mai multe aflați din acest articol.

  ▶ Multe țări au respins deja această tehnologie. Nici românii nu au nevoie de ceva atât de nociv.
  Planurile de implementare a unui proiect-pilot de furnizare a internetului wireless la viteză 5G în Bruxelles au fost oprite din cauza temerilor legate de sănătatea cetățenilor.
  „Nu pot încuraja o asemenea tehnologie, dacă standardele de radiații, care trebuie să protejeze cetățeanul, nu sunt respectate, cu sau fără 5G”, a declarat ministrul Mediului, Céline Fremault. „Locuitorii din Bruxelles nu sunt niște cobai, să le pot vinde sănătatea pentru profit. Nu putem lăsa loc nici unei îndoieli”, a adăugat aceasta. Articol complet din BrusselsTimes aici.

  ▶ Firma de asigurări Lloyds din Londra, una dintre cele mai mari firme de asigurări din lume, refuză să asigure riscurile de sănătate cauzate de tehnologiile 5G wireless.
  Ce ştie Lloyd’s of London şi nu ştim noi?
  Juriștii de la Lloyd trebuie să fi citit rezultatele cercetărilor publicate în BioInitiative Report pe care le puteți studia aici.
  Raportul detaliază efectele biologice pe care le are expunerea la frecvențe radio și radiație de tip 5G printre care se numără disfuncţia celulară, formarea de radicali liberi ce duc la o multitudine de alte probleme de sănătate.
  Acest raport a fost întocmit de 29 de cercetători din întreaga lume. Printre aceștia se află specialiști ce dețin peste 10 licenţe medicale, multiple doctorate și masterate în știință.

  ▶ Astrofizicianul Aurélien Barrau trage un semnal de alarmă sever cu privire la tehnologia 5G.
  Pe 10 martie 2019, astrofizicianul a postat pe contul sau de Facebook reacţia sa la vestea lansării tehnologiei 5G.
  RO l “Deci ne pregătim pentru reţeaua de telefonie 5G. Activ. Cu frenezie si nerăbdare! Vom monta nenumărate antene, le vom distruge pe cele vechi, vom înnoi totul. Acesta este arhetipul care duce la dezastru. Incapacitatea noastră structurala de a spune: e destul, nu avem nevoie, nici nu tânjim după această placere inutila, respingem această idee letala, conform căreia tot ce este tehnologic posibil trebuie musai și pus în practică, doar de dragul purului consumism. Întrebarea nu este dacă să construim stații termale nucleare sau eoliene ca să alimentăm toate acestea.
  Trebuie sa înţelegem cum să eliminăm această infatuare suicidară (această sfidare a zeilor) de a crea nevoi materiale, care devin prioritare dezastrului nebunesc potrivit căruia ele funcţionează în mod necesar pentru existența. Chiar si cu o sursa perfect “curata” de energie, efectul implementării lor ar fi dramatic. Tehnologia 5G ucide. Nu din cauza efectelor undelor asupra sanatății umane. Ci sub forma unei creaţii artificiale a unei nevoi arbitrare, cu consecinţe devastatoare. Deja am ucis 70% din ceea ce existâ (fără a pune la socotealâ încălzirea globală). Preferăm viaţa sau viteza reţelei mobile? Este (aproape) atât de simplu.”
  Postarea sa originală este aici.

  ▶ Una dintre caracteristicile 5G este că MMW este deosebit de posibil să fie absorbit de plante precum și în apa de ploaie. Atât oamenii, cât și animalele consumă plante ca sursă de hrană. Efectele MMW asupra plantelor ne-ar putea lăsa cu alimente care nu pot fi consumate în siguranță, ele fiind toxice.

  Gândiți-vă la efectele OMG-urilor (Organisme Modificate Genetic) cu steroizi. Apa care cade din cer pe aceste plante va fi, de asemenea, iradiată. Un studiu din 2010 privind răsadurile a arătat că expunerea la frecvențe radio a generat necroza frunzelor plantelor aflate sub observație. Sursa aici.

  ▶ Un alt studiu armean a constatat că MMW-urile cu intensitate scăzută ”invocă modificări ale spectrului izoenzimelor peroxidază ale vlăstarilor de grâu.„ Peroxidaza este o proteina de stres existentă în plante. Rezultatele spun că 5G va la fel de dăunătoare pentru plante cum este pentru oameni.

  ▶ Implementarea rețelei globale fără fir 5G necesită lansarea de rachete pentru poziționarea sateliților pentru 5G. Acești sateliți au o durată scurtă de viață, care ar necesita o desfășurare mult mai mare decât ceea ce vedem în prezent. Un nou tip de motoare cu rachete cu hidrocarburi care se așteaptă să alimenteze o flotă de rachete suborbitale ar emite carbon negru care „poate provoca schimbări potențiale semnificative în circulația atmosferică la nivel mondial și în distribuția de ozon și temperatură”, potrivit unui studiu californian din 2010 . Conducta de evacuare a rachetelor în stare solidă conține clor, care distruge de asemenea ozonul.

  ▶ Începând cu anul 2000, au apărut rapoarte despre păsările care își abandonează cuiburile și au fost semnalate probleme de sănătate ale acestora precum ” deteriorarea penelor, problemele de locomoție, dispariția unor specii și moartea în număr îngrijorător a altor specii”, spune cercetătorul Alfonso Balmori. Speciile de păsări care sunt afectate de aceste niveluri scăzute, radiațiile neionizante cu microunde sunt, de exemplu, vrăbii de casa și berzele.

  ▶ În afară de păsări, populația în scădere a albinelor este, de asemenea, asociată cu această radiație EMF neionizantă. Reduce capacitățile de reglare a ouălelor reginei, ceea ce duce la scăderea puterii de colonizare și extindere.

  Un studiu realizat de Colegiul Loyola din Chennai în anul 2012 a concluzionat că, din 919 de studii efectuate pe păsări, plante, albine și alte animale și pe oameni, 593 dintre acestea au arătat impactul îngrijorător a radiațiilor RF-EMF.

  ▶ O lungă serie de studii care prezintă riscurile și nocivitatea acestei tehnologii sunt sintetizate aici.

  ▶ Pe data de 3 iunie, la Piatra Neamț, a avut loc loc conferinţa cu tema „Comunicaţiile fără fir: efecte asupra sănătăţii. Tehnologia 5G – Pericol pentru viaţă”. Este primul eveniment național pe această temă.

  Invitaţii evenimentului, lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu, cercetător în inginerie electronică, conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori și specialistul în bioelectronica și micronutritie, Adrian Vornicu au discutat despre ceea ce înseamnă tehnologia 5G, poluarea electromagnetică și riscurile asupra organismelor vii. Îi puteți urmări în această înregistrare completă a conferinței.

  ▶ Riscurile noii tehnologii de mare viteză, prezentată atât de atractiv în reclamele de la TV sau pliantele de marketing ale companiilor de telefonie mobilă, sunt enorme pentru oameni și mediu. Cei care susțin și promovează implementarea 5G au ca principal argument (public și de marketing) transferul de date în cantități mari și foarte rapid. Acest lucru nu este necesar sau util pentru nevoile actuale ale abonaților, mai ales, având în vedere impactul major pe care rețeaua 5G îl are asupra sănătății oamenilor și mediului. 4G este suficient.

  ▶▶▶ Astfel, cerem interzicerea dezvoltării acestei rețele în România. De asemenea, cerem ANCOM să nu adopte decizia privind organizarea procedurii de acordare a licenţelor, respectiv stabilirea condiţiilor de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor şi a altor acte normative necesare.
  Cerem Ministerului Mediului să revizuiască studiile care demonstrează nocivitatea acestei tehnologiii pentru oameni și mediu și să refuze dezvoltarea ei în România, așa cum autoritățile RESPONSABILE din alte țări au făcut-o! Nici românii nu doresc să fie cobaii companiilor de telefonie mobilă!

  Liked by 2 people

 2. Ne jucăm cu focul:

  Încă din 1998, cinci oameni de știință angajați de către institutele de cercetare ale Armatei S.U.A. și ale Forțelor Aeriene au publicat un raport despre cercetările privind MMW-urile (unde electomagnetice milimetrice – folosite la telefonia mobilă). Ei au raportat:

  “Sensibilitatea crescută și chiar hipersensibilitatea oamenilor la MMW pot fi reale. În funcție de caracteristicile de expunere, în special de lungimea de undă, o radiație MMW cu intensitate mică a fost percepută de 30% până la 80% dintre oamenii sănătoși examinați” (Lebedeva, 1993, 1995).

  “… dar chiar și expunerile locale și pe termen scurt au fost raportate că produc efecte măsurabile. De asemenea, ar trebui să se știe că efectele biologice ale expunerii prelungite sau cronice a MMW a întregului corp sau a unei suprafețe corporale mari nu au fost niciodată investigate. Limitele de siguranță pentru aceste tipuri de expuneri se bazează exclusiv pe previziuni ale absorbției de energie și încălzirii țesuturilor…”

  Microbii sunt de asemenea afectați de radiațiile MMW. În 2016 a fost publicat un raport asupra cercetării privind efectele MMW asupra bacteriilor (Soghomonyan et al., 2016). Autorii și-au rezumat constatările după cum urmează:

  “Modificarea sensibilității bacteriilor la antibiotice prin iradierea MMW poate fi importantă pentru înțelegerea rezistenței la antibiotice în mediul înconjurător. În acest sens, este interesant faptul că bacteriile [care] au supraviețuit în apropierea antenelor de emisie pentru telecomunicații precum Bacillus și Clostridium spp. au fost găsite a fi rezistente la multiple antibiotice. (Adebayo și colab., 2014) “(Soghomonyan și colab., 2016)

  Liked by 5 people

  1. Ca sa nu ma pierd pe drum zic de la inceput ca eu m-am referit strict la recenta teorie cu antenele 5G care faciliteaza rapandirea virusului, ceea ce continui sa cred ca e o idiotenie. In lista de mai sus exista o referire la bacterii rezistente la antibiotice. Dar covid19 e un virus, nu o bacterie, deci antibioticele nu au efect oricum asupra lui.
   In discutia mai larga despre 5G impartasesc partial, ingrijorarile generale. Cele mai mari ingrijorari ale mele sunt de fapt altele, cum ar fi felul in care poate fi folosita noua retea. Personal nu ma intereseaza sa comunic prin 5G cu frigiderul sau cu masina de spalat si inca nu suntem in situatia sa ne duca masina singura inapoi acasa. Mie mi-e teama, in schimb, de posibilitatea de a-ti fi inregistrata si raportata absolut orice miscare. Asta, cred, e un risc mai mare. In rest, sunt convins ca exista efecte nocive ale undelor electromagnetice in general. La modul logic, astea cu unde scurte par mai rele. Puterea marita e si ea ingrijoratoare. Pe de alta parte, sunt convins, totusi, ca e o problema de cantitate, de distanta fata de antenele alea. Daca stai sub antena vei fi, probabil, expus serios. Daca stai la doua strazi, nu stiu… E, cumva, ca in discutia cu vaccinul. Da, are aluminiu si e toxic. Doar ca un copil ia mai mult aluminiu din laptele matern, deci expunerea din vaccin este infinitezimala. In plus, medicina moderna, cercetarea, nu functioneaza cu “renumitul virusolog german care a afirmat….”. Se bazeaza pe date statistice, culese in perioade lungi de timp. Siguranta e data de validarea efectelor in timp. Asa ca asta vreau sa vad si cu vaccinurile si cu antenele.
   In fine, ca sa inchei, eu tind sa am o incredere rezonabila in autoritatile de reglementare din tarile civilizate. Stiu ca exista lobby, interese, etc… Dar lucrurile serioase sunt tratate suficient de serios pentru a evita un impact grav. Nu m-as aseza, totusi, sub o antena de-aia…

   Liked by 3 people

 3. Acest virus minuscul, care nu se poate vedea la microscop, a fost cercetat si fabricat în laborator, erau obligați să experimenteze ”exemplarul”, urmează și alții care vor ataca ,poate, inteligența, și atunci o să fie grav! Acesta este scopul, ca oamenii să fie manipulați, sub diferite forme, fără fond. (zăpăciți)

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s