7a5c03eb-3496-49a4-a8df-ec579f07ff3a (2)

De pe zidul Berlinului

I was obsessed with washing my hands! Nimic nu imprimă mai mult dramatism afirmaţiei ca cel mai posh accent englezesc cu putinţă. Colega mea îmi povesteşte că săptămâna trecută a schimbat opt avioane şi a trecut prin patru ţări, într-un turneu de afaceri prin fabricile companiei. Şi s-a spălat pe mâini obsesiv după fiecare control de securitate, îmbarcare, debarcare, scară rulantă, buton de lift, clanţă sau mai ştiu eu ce-o fi atins ea, ca tot omul aflat pe drumuri.

Un mesaj ne-a întâmpinat dimineaţă pe mail, în lifturi şi lipit pe toate uşile de acces, în care practic toţi cei  ce-au avut, în vreun fel sau în altul, de-a face cu nordul Italiei în ultimele două săptămâni erau sfătuiţi (şi chiar obligaţi, dacă-i nevoie) să lucreze de acasă. Să nu vină la birou. În plus, ni se prezentau recomandările sanitare elementare pentru a evita răspândirea păcătosului de coronav. De-astea de bază – spălat pe mâini, strănutat în batistă, spaţiu de protecţie de minim un metru, evitat adunările publice etc. Până la urmă e doar o gripă mai de fiţe. Citim mesajul de pe peretele liftului, încercând să păstrăm, în acelaşi timp, distanţa recomandată de un metru între noi. Evaluez inginereşte că suntem cinci oameni într-un lift de doi pe doi şi-mi propun să urc pe scări de acum încolo. Şi-apoi mă mănâncă undeva să fac o glumă.

– Au uitat să spună că în niciun caz nu trebuie să ne lăsăm muşcaţi!

What??? În fine, nu chiar reacţia la care mă aşteptam, ceea ce înseamnă că e mult de explicat…

-Am văzut eu în filme, dacă te laşi muşcat ajungi zombi. Şi perioada de incubare e de vreo 30 de secunde, nu de două săptămâni. Şi dup-aia tot ce-ţi doreşti e să muşti, la rândul tău, pe cineva. Offf… incredibil cât de nepregătiţi sunt unii oameni când e vorba de reguli banale de supravieţuire…

Nu ştiu cum vă pregătiţi voi pentru pandemie dar, pe lângă măşti, orez, slană, ceapă, conserve, şerveţele de hîrtie şi palincă de 60 de grade trebuie să vă puneţi un pic la curent cu câteva strategii uzuale anti-zombi.

Deci, iată mai jos lista cu cele mai instructive filme pe care le recomand, absolut obligatorii dacă vreţi să evitaţi zombificarea:

World War Z, cu Brad Pitt, un film foarte mişto şi cel mai recent din listă.

I am legend, cu Will Smith, favoritul meu la categoria filme de acţiune. Anul ăsta o să vină şi partea a doua, deşi ţin eu minte că Will s-a cam sacrificat in prima parte. În fine, o fi găsit o metodă de dezombificare.

28 days later, un film englezesc regizat de Danny Boyle, cu strategii bune de supravieţuire pentru cei care nu sunt aşa de înzestraţi ca Pitt sau Smith.

Shaun of the Dead, o excepţională comedie horror englezească, aproape la fel de bună ca Brexit-ul.

Şi ca să recomand totuşi şi un roman, vă propun Frank Herbert, Ciuma albă, unul dintre cele mai bune science fiction-uri  pe care le-am citit.

Am scăpat ceva vital?