Cu xenofobia pe xenofobie călcând…

Apariţia într-un sat din Harghita a doi muncitori din Sri-Lanka, veniţi aici crezând că pot să câştige o pâine frământând-o cu propriile mâini, a creat un val de xenofobie din partea localnicilor, cetăţeni români de etnie maghiară.

Îngrămădindu-ne să constatăm cât de rasişti pot fi sătenii din Ditrău pare să ne scape valul de xenofobie care se revarsă, zilele astea, dinspre cetăţenii români majoritari către minoritatea maghiară. Xenofobia noastră e la fel de detestabilă ca şi a lor şi dovedeşte, până la urmă, că ne asemănăm mai mult decât ne-am putea imagina.

Cât despre cei doi muncitori din Sri-Lanka, probabil că sunt deja în drum spre o brutărie dintr-un loc mai primitor. Culmea ironiei – şi până la urmă lovitura inevitabilă a sorţii – e că pâinea pe care o vor face ei aiurea ar putea fi importată şi la Ditrău, satul care preferă o brutărie închisă uneia care angajează străini. Presupunând că şi-o vor mai permite…

8 thoughts on “Cu xenofobia pe xenofobie călcând…

  1. Am tras aceeasi concluzie in microbuzul cu care merg la serviciu impreuna cu colegii mei, cand unul dintre ei, tanar si vocal, sustinea sus si tare ca celor care nu le convine la noi in tara sa plece in tara lor (vecina). I-am spus ca tara lor e aceasta tara si ca, daca se considera european, ar trebui sa renunte la aceste indemnuri (chiar daca ele erau spuse unor colegi, dintre care niciunul de alta etnie, deci neafectati in niciun fel de verbalitatea sa; poate eu sa ma consider cu un sfert din sange de o alta etnie, motiv pentru care, probabil, am fost singurul care a intrat in contradictoriu cu el in discutie).

    Liked by 1 person

    1. O fi colegul tanar, dar prostia asta cu “tara lor care e tara vecina” e o prostie veche de cand lumea. Am avut si eu o discutie similara cu o (fosta) prietena de pe FB care sustinea, nici mai mult nici mai putin, ca Johannis ar trebui sa plece la el in tara… Adica in Germania… Intotdeauna am sperat ca mizeriile rasuflate ale propagandei xenofobe, de o parte sau de alta – vechi de o suta de ani sau poate mai mult, chestii cu care ne tot otravim intre noi, o sa dispara macar cu generatiile tinere. Dar sunt tot acolo… Cata vreme si cate oportunitati au pierdut clujenii, de exemplu, dupa anii de zile in care l-au tot votat pe idiotul ala care le vopsea bancile… In fine, ne dam singuri cu stangul in dreptul si-apoi inventam povesti cu straini care ne vor raul… Care europeni? Cei care au astfel de conceptii traiesc in Europa Evului Mediu… Hai, ca m-am cam aprins…. 🙂

      Liked by 1 person

      1. Eu nu am nici cea mai mica speranta de bine, nici pentru tara, nici pentru societate. Stiu (caci cunosc), sunt foarte multi oameni devotati unor cauze admirabile, insa acestia sunt mult prea putini ca sa poata influenta in bine mersul societatii catre una civilizata. Faptele lor bune ii ajuta pe cei carora ei isi canalizeaza energia si uneori ii inspira si pe altii, care uneori le urmeaza exemplul. Dar cei mai multi nu le privesc cu ochi buni actiunile.
        In facultate, la Timisoara, am avut colegi de la Braila si pana in Maramures, cu trecere prin toate zonele tarii, colegi fiindu-mi concetateni de toate etniile. Dar Timisoara e un oras “deschis” in ceea ce priveste convietuirea locuitorilor cetatii indiferent de etnie. Mai nou (sau mai vechi) se pare ca oltenii (sunt si eu trei sferturi) sunt perceputi tot ca o etnie de catre timisoreni. Poate e doar o parere, insa asa mi se pare mie.
        De vopsit banci, se vor mai vopsi. Iar cine le va vopsi, va capata voturi.
        Nu te aprinde ca va creste temperatura corpului, apoi a atmosferei. Si nu vrem sa influentam si mai mult credterea temperaturii globale.
        Keep calm, and live in Switzerland!

        Liked by 1 person

      2. Mi-ar placea sa te contrazic dar, sincer, nu prea gasesc argumente. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa zicem ce e de zis, cat putem, pe unde putem. Apropo de Elvetia, cel mai mare partid al tarii e UDC (SVP in gemana), un partid (cam) de extrema dreapta. Au cam 30% din voturi, castigate tot cu discursul anti emigratie, traditie, etc… in general sunt foarte conservatori. Au mai pierdut anul trecut la locale in favoarea verzilor dar tot primii au iesit. Acum, ca si la noi, procentul variaza intre 10-15 la suta si 50 la suta. Cred ca poti sa-ti dai seama unde sunt multi adepti de extrema dreapta si unde nu. In orasele mari (Zurich, Basel, Geneva, Lausanne, Neuchatel), orase cu expunere fata de emigranti dar si cu o buna educatie, UDC ia voturile cele mai putine. In cantoanele si orasele izolate din munti, unde practic habar n-au cum arata un emigrant, UDC ia cele mai multe voturi. De aici si concluzia mea ca e o combinatie de lipsa de expunere si proasta educatie. Ma indoiesc ca la noi in Harghita – sau Oltenia, Moldova etc situatia e diferita. Si sacali gata sa profite de ignoranta oamenilor sunt, slava Domnului…

        Liked by 1 person

      3. Cum nu ne putem contrazice, se cheama ca suntem de acord! Asa ca mai scade un pic temperatura!
        Din nou, pentru ca pana la urma subiectul e mai mult politic decat religios (asa cum s-ar putea crede din titlu), imi place cum expui foarte clar situatia din perspectiva politica. Ai putea sa dezvolti un blog cu comentarii politice. Insa, daca il cei scrie in romaneste, vei avea multi comentatori (am vrut sa scriu “(sub)comentatori” – deoarece comentariile sunt sub postare); se stie ca noi romanii suntem foarte priceputi la fotbal si la politica! 🙂 Dar sunt convins ca timpul nu iti permite o astfel de deviatie de la propriul blog.
        Sa auzim numai de bine!

        Liked by 1 person

    1. Cred ca e greu sa masuram cine e mai intolerant. Si dac-am incerca, nu cred s-ajungem vreodata la vreun rezultat acceptat de ambele parti. Cred ca mai simplu ar fi doar sa acceptam ca ambele parti au xenofobi – si sa respingem categoric aceste manifestari, sa-i marginalizam pe extremisti, caci sunt deopotriva de toxici. Se poate, exemple sunt peste tot, in orasul despre care vorbesti tu sau in orasul din care vin eu, la fel de cosmopolit si la fel de divers.

      Liked by 1 person

Leave a comment