Nimănui nu-i e dor de România lu’ Fuego!

Treaba asta m-a enervat de joi, când am vrut să mă uit şi eu la un pic de televiziune românească şi-am dat, la TVR Internaţional, de concertul lui Fuego. Am schimbat repede şi m-am uitat la “România te iubesc” pe ProTvi, ediţie mişto, despre români care merită iubiţi pentru ceea ce fac. Am încercat şi pe seară şi iar m-am enervat, căci am dat peste concertul de colinde snoabe al Paulei Seling. Vineri, surpriză!, TVRi a difuzat, din nou, concertul lui Fuego. Urmat, evident, de Paula Seling. Câte două ore de program fiecare. Am zis că poate am mai mult noroc azi dimineaţă. Programul zicea “Gala Umorului”, de la 9 la 11. Dar, din nou surpriză!, pe ecran mă întâmpină surâsul tâmp al lui Fuego, înfoindu-se fudul în costumul lui de voievod. În fine, arată ca o copie nereuşită a vampirului din Hotel Transylvania. La un moment dat în studio apare şi Paula Seling, înveşmântată într-o amplă perdea bizantină de Cugir – duse sunt zilele pantalonilor de piele – cântând vreo câteva colinde în avanpremieră la concertul ei de două ore ce urma în program – a treia oară în trei zile.

Când cântăreţul român îmbătrâneşte şi-l lasă vocea, când inspiraţia s-a dus dracului de mult iar curul şi burta nu-i mai încap în costumele sexi din tinereţe, nu-i mai rămâne decât să umble din sat în sat şi din orăşel în orăşel, cântând pe la pomenile primăriilor, obligat să facă frumos în faţa fiecărui căcănar de primar. Nu v-apucaţi să-i plângeţi de milă, că trăieşte din banii voştri. Sau, dacă e mai puturos, mai elitist şi n-are chef să-şi dea kilometrajul peste cap, poate să se specializeze în distrarea pensionarului român, ceea ce îi deschide larg porţile nomenclaturii tvr-iste, şi ea trăitoare tot pe banii voştri. Dar ceea ce nu înţeleg nici să mă pici cu ceară este de ce – dacă în publicul plătit din platoul TVR sunt doar cucoane care au sau arată de 60+ – de ce şi-ar imagina cineva din televiziunea naţională că cei care trăiesc dincolo de graniţele ţării sunt interesaţi să se uite de bunăvoie la o Românie în viziunea lui Fuego?

11 thoughts on “Nimănui nu-i e dor de România lu’ Fuego!

  1. Stii ceva?! Nu am avut nervii necesari ca sa iti citesc postarea pana la sfarsit (da, stiu, shame on me!), dar, chiar si asa, nu pot sa nu ma intreb (sau mai bine ar fi sa te intreb direct) oare baiatul asta chiar nu are altceva mai bun de vizionat decat televiziunea romaneasca, indiferent de patronul respectivei televiziuni? Probabil ca legatura cu tara e puternica. Sau poate sunt eu prea prins in tara asta si imi place sa ma uit in afara. Ma uit, vizitez, ma intorc, apoi incep sa ma uit din nou, dar nu in tara, ci tot in afara. Iar de afara nu ma uit in tara.
    Tot nu pot sa ma abtin, asa ca te intreb: oare nu e mai bine sa cauti pe net cam ceea ce ai dori sa vizionezi decat sa astepti in fata ecranului ceva ce ar fi pe placul tau? Iti recomandasem la un moment dat un post romanesc tv de stiri, disponibil live online. Parca nici acel post nu mai e ce a fost. Nu e chiar rau, inca isi pastreaza directia, insa parca uneori ai vrea sa mai vezi si peisajul, nu doar asfaltul soselei. Eu, care nu sunt vreun fan al sporturilor, am ajuns sa urmaresc Eurosport! Eu, cel care habar nu are decat de snooker! Am ajuns sa recunosc nume de schiori (dar nu sa le si tin minte)! Dar cel mai mult imi place cand aud nume de statiuni de schi pe langa care am trecut sau prin care am fost cazat in cate un concediu, sau in drum spre o destinatie de vacanta! Eurosport! Nu tu (adica eu) protvi, nu tu (adica tot eu) tvri… Eurosport! Eu care de la terminarea liceului nu m-am mai urcat decat de vreo doua ori pe bicicleta!
    In loc de incheiere: stirile le culege Moise Guran si mi le ofera in aplicatia Biziday.

    Liked by 2 people

    1. Aoleu, ce-mi faci, ma pui sa-mi scot la iveala toate slabiciunile, nostalgiile, pornirile irationale… Si sursele de informatie. Adevarul e ca rareori ma uit la televiziunile romanesti, in general doar la “Las fierbinti”, care m-a prins, “Romania te iubesc”, “Garantat 100%” si cam atat. Pentru stiri folosesc BBC, CNN, RTS-ul elvetienilor, The Economist – singura revista tiparita – Biziday-ul lui Guran si, nu in ultimul rand, link-ul de la tine. As intoarce capul si eu la rahaturile lui Fuego si, in general, la mizeriile din TVR. Dar in primul rand ca m-am obisnuit totusi sa ma uit din cand in cand pentru a fi la curent cu temele manipularii, e un reflex pe care il am de pe vremea Romaniei Mari, a TVR-ului lui Iliescu si a celorlalte ziare mizerabile ale vremii. Si in al doilea rand ca am pata pusa rau pe TVR. Pentru ca vad aici cat de important este un post public decent si ma revolta in primul rand manipularea grosolana si evident partizana, apoi prostia crasa, promovarea non-valorilor, conservatorismul asta de doi lei si risipa banului public. Daca am plati oameni valorosi sa creeze doar din cand in cand, cand au ei chef, nu m-ar deranja. Dar sa vezi cum se risipesc banii pe-alde Fuego si altii care n-ar aduna de-o paine dac-ar canta aici in fata garii asta ma scoate din minti.
      Da, si pe de alta parte, am nostalgii gen “Gala Umorului”, dupa Caragiu si Pellea si toti aia vechii… Or mai fi si altele. Dar cine n-are nostalgii, departe fiind de casa? Asta-i situatia 🙂

      Like

      1. Apreciez paleta larga de surse de informare si de informatii! Daca nu era asa, nici nu as fi putut citi pe blogul tau postari atat de bine documentate legate de problemele actualitatii globale (nu exagerez deloc).
        Your home is where your heart is! Si mai e o vorba: cine a baut apa din New York, acolo ramane! Probabil ca trebuie sa fie ceva similar si legat de Dunare. Cand veneam acasa de la Timisoara, student fiind, deindata ce mi se arata Dunarea la Orsova simteam ca sunt acasa. Cu siguranta Dunarea la Tulcea e mai lata decat la Portile de Fier, iar relieful este complet diferit, dar sunt convins ca sentimentul este acelasi.
        Sa auzim numai de bine!
        La multi ani!

        Like

      2. La mine incepea sa arate “acasa” cand ieseam, la Harsova, din soseaua spre Constanta si-o luam spre Tulcea. Soseaua aia e, parerea mea, cea mai frumoasa din tara. O recomand, daca n-ai incercat-o inca. Dunarea e absolut fabuloasa in zona ta, obiectiv vorbind mai frumoasa decat “in vale”. Hmmm… inca o chestie de care sa-mi fie dor…
        La multi ani si numai bine in noul an!

        Liked by 1 person

  2. Cum, ultimul televizor pe care l-am aruncat pe geam a fost cu tub realizezi ce tangențe mai sunt între mine și televiziune. Mai „greșeam” pe la „Factor X” și „Vocea României” în special spre finale când îmi votam preferații… încolo, e mai comod de pe câte-un side specializat, clicksud, de exemplu.
    Revenind la subiect, mie mi se pare logic ca, așa cum sunt parazitate toate instituțiile bugetare din România, nici Televiziunea Română să nu facă excepție.
    Cum, de furat s-a furat cam tot, spre ce să se mai orienteze „băieții deștepți”?
    BANUL PUBLIC
    Și de-aia o și duc românii așa de bine!!!
    😉

    Liked by 1 person

  3. Iar aici nu se pot lua decât măsuri pompieristice. Parazitul este prea bine fixat pe pradă, nu numai la noi, e o chestie globală.
    Este nevoie de-o revoluție, sistemul birocratic trebuie distrus total, din temelii, și construit un format nou în pas cu tehnologia.
    Acum… noi, așteptăm tot occidentul, așa cum l-am așteptat în 1848, în 1918 și în 1998 și se pare că se mișcă ceva pe-acolo, tot în Franța (capul răutăților 😀 )
    Apoi ne vom încolona și noi, cuminți, pe drumul de realizări mărețe, etc, etc…
    Trist, nu?
    C’est la vie toujours parșivă!
    🙂

    Liked by 1 person

    1. Peste tot se paraziteaza banul public, chiar si aici. Dar televiziunile publice (ma uit la englezi, la francezi, la elvetieni) livreaza o calitate mult peste media pietei. Nici nu e greu, pentru ca nu au presiunea banului si nici pe cea editoriala a patronului. Sa fii liber si sa ai asigurata finantarea – ce altceva sa mai vrei? Sunt convins, stiu ca sunt scumpi si s-ar putea mai ieftin, e un repros care li se aduce. Dimineata in masina ascult radio-ul elvetian. Pai cand anunta eia echipa redactionala la sfarsitul emisiunii – vreo zece persoane pentru 2 ore de program, ma ia cu ameteala si-mi aduc aminte de TVR-ul nostru. Dar, revenind, platesc scump pentru ceva de calitate. Noi platim probabil super scump pentru ceva ce ignoram in cel mai fericit caz. In cazul cel mai rau produsul e nociv. Prostie, rea intentie, hotie – daca s-ar desfiinta n-ar baga nimeni de seama.
      Pe de alta parte, sa vedem daca francezii o scot la capat. Guvernul cu reformele, zic, nu sindicatele. De obicei castiga sindicatele. Sa vedem, sunt foarte curios…

      Liked by 1 person

    1. As zice ca pentru ca asa e el, un trist… Dar nu asta e explicatia, tristii astia nu plang, ba din contra, sunt tot timpul zambitori. Asa era probabil in scenariu, sa planga ca sa distreze cuconetul sexagenar din platou. Daca face vreo minune, doua ne alegem cu inca un Arsenie (probabil ca in mintea lui e deja pe-aproape).

      Liked by 1 person

Leave a comment