La coadă la cămilizare

Rătăcind, ieri, mai mult fără treabă prin centrul vechi al Bienne-ului mi-am adus aminte, involuntar, “La paşa vine un arab, Cu ochii stinşi, cu graiul slab.”, primele versuri din El zorab-ul lui Coşbuc. Am trecut mai sus şi al doilea vers tocmai pentru a sublinia că mi-am adus aminte varianta literară şi nu pe cea populară, pe care toată lumea a învăţat-o în spatele blocului, în vremea copilăriei. Acum, că am clarificat acest detaliu lipsit de importanţă, trebuie să spun că motivul pentru care mi-a venit în cap El zorab este că la Bienne nu a venit un singur arab, ci mai mulţi. N-avea nici unul ochii stinşi şi toţi vorbeau nemţeşte cu accent elveţian şi glas normal. N-am să mă lansez aici într-un discurs politic despre islamizarea Europei, căci sunt destui care s-o facă (şi sunt şi vreo câţiva care o cred). Dar nu pot să nu constat cum, în centrul Bienne-ului, părinţii stăteau la coadă pentru a-şi supune copiii unui proces de cămilizare (sau camelizare, pentru cei mai simandicoşi).

Nu ştiu unde-o să ajungem… Probabil departe, că asta-i şi ideea cu cămilele astea.

IMG_1170 (2)

5 thoughts on “La coadă la cămilizare

    1. Dacă mă uit la tot ce se întâmplă în lumea musulmană cred că generaţia tânără îşi doreşte mai degrabă să se dezislamizeze pe sine decât să islamizeze pe alţii. Religiile îşi pierd din influenţa politică de altădată. Da, nu cred în islamizarea Europei. Nu se va întâmpla. Dacă e posibil să tot vină alţii peste noi? Evident că da, mai ales când zone întregi ale globului vor deveni nelocuibile. Dar mai e până atunci. Noi n-o să prindem vremurile alea.

      Like

      1. Nu stiu ce traiesc eu in Germania vorbeste altceva decat ce spui tu! Generatia mea chiar daca erau / sunt hagi sunt mult mai temperati decat generatia tanara! Si nu numai in islam e asa. In Israel am trait la fel atacuri din partea tinerilor evrei nu din a bătrânilor.
        Religia e identificată cu identitatea nationala si de aici conflictul.
        Bine ar fi sa ma insel dar o sa mai traim partea violenta a islamului si asta curand.

        Like

      2. Exaltaţi sunt şi vor fi mereu, peste tot, iar tinerii sunt cel mai uşor de manipulat. Nu pentru religie ci pentru putere. În Elveţia, unde sunt destui musulmani, majoritatea refugiaţi din fosta Iugoslavie, 85% dintre musulmani sunt non-practicanţi. Adică nu le pasă de religie, fix în acelaşi procent cu creştinii.

        Like

      3. Stiu merg des in Elvetia si e cu totul alta situatie.Saluta, vorbesc limba, se imbraca normal….Aici de vreo cativa ani ma simt străin intre ei desi ei sunt mai straini decat mine aici sau ar trebui sa fie!

        Like

Leave a comment