Ralf Rothmann – Murind când vine primăvara

murind-cand-vine-primavara-cover_hugeSunt cărți care ar trebui să fie obligatorii la școală. Printre zecile de epopei istorice şi de poveşti eroice preaslăvind patriotismul, curajul şi spiritul de sacrificiu ar trebui să-şi facă loc şi această imagine a războiului, cea reală, cea pe care au trăit-o majoritatea victimelor sale, de o parte sau de alta a liniei frontului. Fără această educaţie minimă se vor găsi mereu exaltaţi care să pervertească minţi vorbind de noi versus alţii, de cât de nobili şi de buni suntem noi, de cât de înapoiaţi şi răi sunt alţii. Dar oamenii ăştia nu-ţi vor vorbi niciodată de copiii nevinovaţi striviţi sub dărâmături, despre adolescenţii luaţi cu japca în armată, carne de tun pentru cauze pierdute dinainte, despre mutilaţi, răni şi puroi, despre cadavre de ruşi plutind în fluvii alături de cadavre de nemţi, despre grămezi de trupuri îngropate laolaltă, despre milioanele de victime ale lagărelor de concentrare ce nu pot fi explicate nicicum, despre pădurile de mesteceni transformate în milioane de cruci şi sicrie şi despre nenumăratele cimitire ale unora sau ale altora, nu departe unele de altele. Despre dorinţa “eroilor” ca totul să se termine şi ei să supravieţuiască cumva, doar pentru a realiza că există viaţă, plată şi suferinţă şi după ce războiul se va fi terminat.

Dacă asta s-ar preda la şcoală am avea, poate, mai multe şanse să evităm ceea ce ne-am tot promis să evităm doar ca să uităm de fiecare dată.

11 thoughts on “Ralf Rothmann – Murind când vine primăvara

  1. Am zis sa ma abtin, dar se pare ca nu pot. Dadusem back, dar am revenit. Oare aia care mor sunt mai necredinciosi decat aia care supravietuiesc? Si dintre cei din urma, care-s mai putin credinciosi? Cei raniti probabil; trebuie sa fi pacatuit ei cumva. Am intrebat de curand un credincios (crestin ortodox) daca merge sa-l vada pe Papa. S-a uitat cam crucis la mine si a zis ca nu. L-am provocat un pic si l-am intrebat unde-i toleranta si iubirea propovaduita de religia sa? Sau toate astea-s doar povesti?! L-am lasat in pace si nu l-am mai lasat sa imi dea un raspuns de care nici el n-ar mai fi fost multumit…
    Citind randurile tale mi-am amintit de Erich Maria Remarque, ale carui carti traduse in romana le-am citit aproape pe nerasuflate. Razboiul e crunt, iar pacea e aproape un concept utopic…

    Liked by 1 person

    1. Acum, daca e sa ma iau dupa dogme, de murit nu moare nimeni. Unii merg in iad, altii in rai, altii nu stiu unde exact dar sunt asteptati de multe virgine… Si imi cer scuze pentru gluma, nu vreau sa ofensez pe nimeni, desi sunt convins ca daca exista cineva acolo, sus, in mod sigur are simtul umorului. Lasand gluma la o parte, religia (de orice fel) e buna si ajuta cata vreme nu se baga in politica si nu devine prea militanta. Ar putea sa se concentreze mai mult pe promovarea valorilor crestine (le fel si pentru alte religii), caci exista, printre cei declarat credinciosi, dezamagitor de putini oameni cu frica lui Dumnezeu.

      Liked by 1 person

      1. Asa este: religia este o putere in sine, dar se pare ca celor ce o slujesc nu le ajunge aceasta putere sau sunt “ispititi” de celelalte puteri. Pentru ca slujitorii unei religii sau a altei religii, indiferent care, sunt si ei oameni, deci… pacatosi.
        Revin la carte si la mesajul ei (citit in descrierea de la Ed. Art):
        Make Love, Not War!

        Liked by 1 person

      2. Daa, sigur! Uitasem de acest concept. Cat pe ce sa facem cozi si mai mari la sectiile de votare in cazul in care se introducea tot acum si aceasta intrebare la referendum.
        A propos: mi-am amintit de votul dat de elvetieni, tot prin referendum popular, impotriva construirii turlelor moscheilor in tara cantoanelor. Justificare cat se poate de estetica: nu se potrivesc cu stilul arhitectonic local (national)! 🙂

        Liked by 1 person

    1. Sunt sigur ca si la noi s-ar vota fara minarete, desi ele exista deja de sute de ani (si sunt probabil toate monumente istorice). Cred ca elvetienii au mai evoluat de la referendumul ala dar nu se stie niciodata. Oamenii pot fi inflamati usor cu propaganda potrivita.

      Liked by 1 person

Leave a comment