O discuție politică de unul singur

Steaguri1Păi nu mai bine aveam noi dezbaterea asta tradițional românesc, în bucătăria mea de la bloc, din Berceni, cu prieteni, cu niște beri în față și învăluiți în fum de țigară de să zici c-am intrat în faza terminală a încălzirii globale? Nu e – nu e, asta e, mă descurc singur cum pot. Am înlocuit berile cu altceva, de fumat m-am lăsat de șase ani, nouă luni și treișpe zile și bucătăria de-aici e comună cu livingul. Problema cea mare e că nu mă contrazice nimeni (încă) și-asta mă face să-mi pierd din incisivitate. Păi Halep să fii și tot nu le dai așa bine când joci singur la perete. Deci, ce s-o mai lungim, duminică-s alegeri. Eu cu cine votez?

Am acces foarte limitat la sursele tradiționale de zgomot de-acasă așa c-am urmărit campania electorală mai degrabă din titlurile de pe Biziday-ul lui Moise Guran. Deci am lacune serioase și de-aia încerc să-mi croiesc drumul logic spre decizia de vot care să mă reprezinte. Dacă n-ajung la niciun rezultat știu deja ce să fac grație unui alt post wordpress: desenez un pătrățel pe formular, scriu Vlad Țepeș în mijlocul lui și-aplic ștampila cu grijă, fără să depășesc perimetrul.

În fine, oare ar trebui să-ncep cu analiza de la ăl mai mare la ăl mai mic? Sau să-i dau întâi la o parte pe-ăia de nu-s votabili și să văd ce-a rămas? În mare, cele două criterii cred că se cam suprapun. Să încep, deci…

PSD. Ar trebui sa fie simplu de justificat de ce nu ar trebui să mai voteze cineva cu PSD. Partidul ăsta a condus România vreo 20 din cei 30 de ani care au trecut de la Revoluție. Categoric primii șapte și ultimii șapte, dacă nu opt. Unde suntem astăzi i se datorează în cea mai mare măsură. A ajuns – din cel mai mare partid al țării și, practic, singurul partid de stânga – camarila imbecilă și obedientă a unui grup infracțional (bine) organizat. În practic 30 de ani de existență partidul a mers din rău în mai rău. Timidele încercări de reformare, majoritatea oricum mai degrabă exerciții improvizate de imagine, au fost întotdeauna înăbușite de aripile conservatoare ale partidului. Au câștigat, de fiecare dată, diversele specii de răufăcători. Cel mai adesea, cei gata să pună bir pe orice metru de drum, pe orice bucată de țeavă vândută din proprietatea statului și pe orice zambilă băgată în pământ. Mai de curând interesul s-a concentrat pe evitarea cu orice preț a consecințelor legale ale anilor de haiducie. Să nu-i uităm nici pe nenumărații idioți utili care înțeleg totuși că obediența și lipsa de scrupule, adăugate lipsei de caracter, sunt singurele “calități” care-i vor ajuta să rămâne în continuare în fruntea bucatelor. Plus corul imens al propagandei și manipulării grosolane, cu sopranele lor bine cunoscute și bine plătite. Politici sociale, macroeconomie, infrastructură, strategie de politică externă? Ha-ha-ha! Hai mă, ce dracu, sunt toate în programul de guvernare! Deci nu, nu și nu. Toxic.

PNL este astăzi fix ce-a mai rămas după implozia spectaculoasă a două partide pe vremuri importante, acum aproape nerelevante. După părerea mea este moștenirea toxică a leadership-ului băsescian. Dac-ar dispărea mâine aproape că n-ar observa nimeni. Mulți au părăsit barca, desconspirați ca foști securiști, alții doar au primit ordin să plece iar mulți au probleme cu justiția după ce au cam băgat mâna în banul public. Or fi plecat, câțiva, și de bună credință, sătui de aerul viciat din partid. Așa că pe cei de prin conducere pe care-i mai știi i-ai cunoscut lălăind după ureche la chitară sau pozând decoltat prin reviste glossy. Sau îi recunoști după fălci. Ca și PMP-ul fostului președinte, mimează opoziția – parțial pentru că habar n-au ce să facă și parțial pentru că pe câțiva chiar nu i-ar deranja o amnistie. Una peste alta, un partid pentru care nu se mai poate vota.

ALDE. Este partidul celor despre care scriam mai sus c-au plecat din PNL pentru că au fost desconspirați ca foști sau actuali securiști sau pentru că au la activ afaceri necurate și vor să scape nepedepsiți. Probabil că își imaginează că sunt diferiți de PSD – mai educați, mai cu ștaif, mai frecventabili. În fapt, sunt doar o gașcă deplorabilă de profitori fără scrupule, la fel ca și colegii lor din PSD. Deci categoric nu!

PMP. Hai sa fim serioși! Nu!

UDMR. Partidul “balama” care poate lua orice formă și orice culoare. În ultimii ani culoarea a rămas preponderent maronie, probabil din combinația cu prea mult roșu PSD-ist. Normal că nu!

Alianța2020 USR PLUS. Este evident că nu au suficientă experiență politică. USR a dezamăgit adeseori în parlament, comportându-se imatur, mai degrabă ca o organizație civică a străzii decât ca un partid politic. Sunt un amestec eterogen de oameni cu viziuni diverse, încă nu au o strategie clară și felul în care comunică este adesea inconsistent sau strident. Și totuși… Sunt majoritatea oameni bine intenționați, au specialiști și o agendă corectă, sunt moderni, deschiși la minte, pro-europeni. Pe de altă parte Dacian Cioloș a dovedit, ca prim-ministru, că poate conduce după reguli profesioniste de guvernare, că poate stabili o strategie și că poate mobiliza specialiști. Și în plus, fără să ne ascundem după deget, alianța asta beneficiază de tradiționalul avantaj al lipsei de alternativă. Păi, sincer, cu cine altcineva să votezi când e clar că așa nu se mai poate? Sau poate crede cineva că se mai poate cu Daddy, Olguța, Codrin și Vasilica? Deci, clar (pentru mine)…

A fost lungă, nu? Termin imediat. Vor fi câțiva care să-mi reproșeze c-am scris atâtea cuvinte deși mi-era clar de la început unde-o să ajung și ce-o să zic că votez. Păi, n-am început eu zicând că-mi doresc o dezbatere tradițional românească? Nu așa se-ntâmplă în toate bucătăriile noastre de bloc? Vorbim, ne certăm,  ne-mbătăm,  ne-afumăm, orice!, dar nu ne schimbăm credința politică. Cine-o să iasă?

Aveți puțintică răbdare, stimabililor! 

19 thoughts on “O discuție politică de unul singur

  1. toti sunt la fel, ideea ca e lumea de rand asteapta sa faca altii. cu conteaza cine e la putere, conteaza cum sunt cei condusi. ni se umfla pipota cand e vb de alegeri, dar zi de zi, daca avem o problema, trecem pe langa si aruncam gunoaiele unde e mai usor.

    Like

  2. USR-PLUS au deocamdata dezavantajul unei structuri teritoriale bine pusa la punct. Dar practic a evoluat foarte mult incepand cu momentul Colectiv (pentru mine timpul trecut e la gramada, asa ca s-ar putea sa ma insel, dar si acela a fost unul de momentele de crestere a simpatiei generale pentru USR si pentru guvernul tehnocrat, pe fondul tragediei din clubul bucurestean). Important e ca toti cei care am contestat actuala putere, indiferent de modalitate, sa votam. De contestat dupa alegeri, dar fara sa fi votat e inutil… Asa ca eu votez, ca de fiecare data din ‘90 incoace.

    Liked by 1 person

    1. Ai dreptate, marea problema e ca n-au, probabil, destui oameni in teritoriu care sa bata din poarta-n poarta, care sa imparta galeti, care sa blocheze orase, care sa numere din doi in doi in comisia electorala de la scoala sau care sa bifeze pe liste toti mortii satului, ca doar pesedisti erau si ei cand traiau. Dar mortii cu mortii si vii cu vii. Votam si noi si vedem la sfarsit cati sunt de fiecare parte.

      Liked by 1 person

      1. Daca urmaresti Biziday, inseamna ca ai vazut stirea cu presiunile unui primar asupra unui medic din Dolj. O stire locala pe care probabil nu ai citit-o (datorita setari regionale…) e ca presedintele USR Mehedinti a fost batut rau de tot de doi indivizi, in timp ce distribuia pliante electorale… Deci sunt descurajati si aia putini care sunt. Trista realitate mioritica.

        Like

      2. Si politia n-o sa-i prinda niciodata pe agresori. Si chiar daca i-ar prinde, fapta asta nu o sa mai fie in curand penala. Si oricum o sa beneficieze de amnistie inainte sa intre la parnaie…

        Liked by 1 person

      3. Din rău in mai rău. Poate se trezesc protestatarii (cei care n-au votat) si vor merge la vot. Asa cum spuneam, e dreptul nostru democratic sa protestam, dar e pacat sa nu uzezi si de dreptul de a vota, zic eu, mult mai important decat cel de a protesta.

        Like

  3. Eu am facut infarct acum doi ani si chiar daca nu sunt membru de partid, m-am oferit delegat in sectia de votare din partea USR+ cand am aflat ca au nevoie. Vreau sa fac ceva mai mult decat sa votez cu ei, sa fac ce pot poate schimbam in bine viitorul, care acum incepe sa semene cu un trecut nu foarte indepartat.

    Liked by 1 person

    1. Cred ca de 30 de ani incerc sa conving diversi oameni ca nu e bine sa voteze oameni care mint, manipuleaza, inseala si fura. Rareori am reusit, fie ca am vorbit cu pesedisti, peremisti, uneperisti, pedelisti etc… Deci cu convinsul merge greu, probabil ca la un moment dat vor da cu capul de perete si asa vor invata cel mai bine si mai repede. Genul de voluntariat pe care l-ai oferit tu, exemplul personal care le arata tuturor ca exista si o alta optiune, vor invinge pe termen lung. E tot ce putem face. Si sa avem rabdare.

      Liked by 1 person

      1. Adrian, a meritat! Cand vedeam cum se aduna teancul de voturi pentru USR Plus, am simtit ca traiesc o alta revolutie 89 si razbunare pentru copilul mort in hazna, pentru toti copiii singuri cu parinti plecati, pentru 10 august.

        Liked by 2 people

  4. Taximetristul cu care am venit azi la muncă a spus într-o doară “şi mâine la vot, nu?”. Am zis da. A zis că aproape toţi clienţii avuţi săptămâna asta au spus că merg şi el speră că aşa şi e. Şi eu sper să fie aşa.
    Chiar sper că se va reflecta şi-n vot reacţia străzii din ultimul timp.

    Liked by 1 person

    1. Cred c-au ajuns taximetristii sa prezica mai bine prezenta la vot decat institutele de sondare a opiniei publice. Si-asta e doar inca un motiv sa mergem la vot.

      Like

Leave a comment