Your disk is almost full

Nu mai pot, trebuie să comentez situația asta înainte să-mi plesneasc-o venă de draci sau să fac ceva necugetat și, probabil, costisitor. Sper să ajung până la sfârșitul postului, căci “situația” este creată chiar de laptopul pe care scriu acum, un Apple Macbook Pro, de-o seamă cu blogul, practic doi anișori. Sunt două zile de când, orice-aș face, primesc mesajul “Your disk is almost full“. Inițial l-am ignorat, apoi am șters câteva poze crezând că asta e de-ajuns.  Dar ieri, pe nepregătite și fără să fac nimic în mod special, discul s-a umplut complet. Am șters aproape orice aplicație care s-a putut șterge. Apoi am încercat să fac un software update, doar pentru a afla că am nevoie de 15.5 Giga (inexistenți) de memorie. Ceea ce m-a condus la constatarea stupefiantă că, din totalul de 121 de Giga ai laptop-ului, 105 sunt ocupați de system și 15.5 sunt necesari pentru software update. Deci, practic, trebuie să șterg tot de pe el, că de-aia mi-am luat eu Macbook, ba cred că de-aia își cumpără oricine produse Apple, ca la doi ani să șteargă tot ca să se lăfăie systemu’ lor de căcat pe tot discul.

Cred că m-am aprins un pic… Scuze… Mărturisesc că furia îmi vine tocmai din faptul că am fost un mare fan Apple. Primul telefon a fost absolut perfect, un giuvaer de tehnologie, ergonomie și design. Toate mergeau perfect, toate aplicațiile colaborau între ele, meniurile erau complet intuitive chiar și pentru neavizați iar fiabilitatea era impecabilă. Al doilea, încă acceptabil, n-a mai fost la fel. Era deja mai mare, ceea ce l-a făcut să stea mai mult cu ecranul crăpat. Am pierdut toate datele din el de două ori în trei ani. Dacă era mai răcoare afară se închidea brusc și trebuia să-i încarc complet bateria (care oricum nu mai ținea o zi întreagă). Pe-al treilea l-am blindat cu protecții și pe față și pe spate. Ambele sunt actualmente sparte, dar măcar nu costă sute de dolari. Să dai o mie de dolari pe un iphone sperând c-o să-l ții întreg trei ani e ca și când ți-ai cumpăra o păsărică pe care crezi c-o mai găsești a doua zi, după ce-ai lăsat-o liberă pe balcon. Nu mai zic de super căștile wireless Beats, vândute de Apple relativ aproape de greutatea lor în aur și care după numai două luni mai cântau, în loc de cele șapte ore promise, vreo jumătate de oră.

Probabil conștienți că-și papă pe zi ce trece moștenirea rămasă de la Steve Jobs, au început să migreze tot mai mult în zona de servicii, ca să nu zică investitorii că stau degeaba cu curu’ pe un purcoi imens de dolari și nu fac nimic cu el. Închiriez des filme de pe iTunes. În Elveția, țară cu patru limbi oficiale și o grămadă de străini care vorbesc multe alte limbi, pe iTunes există filme dublate în germană și, separat, aceleași filme dublate în franceză. Poți selecta limba originală (engleza, de exemplu) dar majoritatea filmelor au subtitrare ori în germană, ori în franceză, ori deloc. Oricât de aberant ar părea, același film nu e lansat în același timp în secțiunea germană și în cea în franceză. Pe iTunes, probabil cea mai mare rețea globală de distribuție de filme, subtitrările în alte limbi sunt aleatorii. Nimeni nu știe după ce reguli se asigură aceste servicii. Culmea este că Apple este compania cu cea mai mare capitalizare bursieră de pe glob și, teoretic, apogeul performanței capitaliste. Prin contrast, la posturile publice elvețiene, finanțate din taxele cetățenilor, coloana sonoră a filmelor difuzate poate fi de obicei schimbată în engleză, franceză sau germană. Există, aproape ca o regulă, subtitrări în aceleași limbi. Posturile englezești – un alt exemplu – au subtitrări în limba engleză practic la orice film. Nici nu cred că e mare inginerie, cred că poate face asta și un inginer de sunet mai destupat la minte. Pentru miile de softiști ai Apple ar fi floare la ureche…

Diferența este dată de faptul că, pe când unora încă le mai pasă de ceea ce-și dorește “clientul”, ceilalți se pare c-au pierdut contactul cu lumea reală. Îmbuibați cu bani ce vin prea ușor din prețuri tot mai mari, inginerii financiare tot mai dese și taxe tot mai mici, corporatiștii Apple au uitat care este obiectul lor principal de activitate. Evident că pot încerca multe alte lucruri și, ajutați de purcoiul de dolari, va trece multă vreme până să observe toată lumea că mărul e cam viermănos.

Până una alta, abia aștept să-mi cumpăr un laptop cu bătrânul sistem de operare Windows… Nu pot să cred c-am scris asta…

 

 

14 thoughts on “Your disk is almost full

  1. Experienta mea cu marul e f limitata, spre zero, doar fii-mea are un iphone, primit si ala cadou, de care se plinge din cind in cind si-l incarca intre palme, de la caldura… So… wellcome to windows world! :))

    Liked by 1 person

  2. Socializarea online o fac aproape exclusiv prin intermediul iphone. Uneori simt nevoia unui ecran mai mare, insa aproape imediat ma calmez (o investitie presupune costuri care ar trebui sa fie cel putin egalate de niste venituri pe care eu nu le-as putea realiza). Cand spun un ecran mai mare, ma gandesc la 7-8 inci care sa incapa in borseta. Dar cred ca sunt trei, patru ani de cand fac acest exercitiu pe care, foarte probabil, nu il voi pune in practica. La fel de probabil nu ma voi intoarce spre Android in ciuda anumitor avantaje, cum ar fi pret mic pentru numere mari asociate caracteristicilor tehnice, posibilitatea extinderii memoriei cu carduri micro SD, inlocuirea simpla a bateriei (desi cred ca nici modelele mai noi cu Android nu mai ofera aceasta posibilitate). Dar pana si la iphone se poate inlocui bateria de catre un tehnician intr-un atelier oarecare de reparat telefoane. Insa cand e vorba de stabilitate, nu am avut nici macar o problema de sistem de operare sau cu vreo aplicatie, proprie sau descarcata, de cand am trecut de la robotelul verde la marul inceput. Parerea mea e ca cei de la Apple au ales solutia spatiului de stocare in cloud. 5 GB lunar costa mai putin de 1 dolar (0.99 mai exact). Nu sunt fumator, dar unele costuri le compar cu un pachet de tigari… Androidul te lasa cu card SD. Dar, guess what?! Mi s-a defectat un card de 8 GB plin cu poze. Asadar, nu e mai sigur sa tii totul in cloud? Desigur, cu cealalta memorie nu mai e asa simplu, caci nu o poti face mai mare decat este. Solutia Win vs. iOS? Folosesc Win pe desktop @ home si @ work. Nu stiu cum e iOS pe dispozitive mari (macbook, mac), dar probabil ca Win nu e un sistem bun pt telefoane. In concluzie, in locul tau, mi-as lua un alt macbook.

    Liked by 1 person

    1. Inca imi mai aduc aminte ce diferenta uriasa era intre robotel si mar acum vreo sapte-opt ani si ce fericit am fost cand am schimbat. In primul rand pentru ca Samsung punea la gramada tot ce era mai cu sclipici pe piata pe cand Apple le bibilea sa mearga bine, facea optimizare de sistem. Intre timp aud ca ailalti se mai chinuie si ei sa le integreze pe cand Apple devine din ce in ce mai neatent la asta in noile generatii de telefoane si nu numai. Poate e presiunea pietii, poate e doar evolutia noastra fireasca spre lumea Idiocracy. Dar atunci de ce diferenta de pret, de ce preturile cresc in loc sa scada intr-o lume in care tehnologia se democratizeaza? Nu stiu ce-o sa fac si sper totusi sa nu fiu obligat sa iau o decizie prea curand… Doi ani pentur un Mac ar fi o mare risipa de bani pe care nu mi-o permit.

      Liked by 1 person

      1. Intr-adevar, doi ani e prea putin. Dupa doi ani am schimbat un telefon cu Android. Un iPhone l-am schimbat cand a fost cazul sa ii schimb bateria (desi putea fi inlocuita, am ales solutia unui nou iPhone). Deoarece nu circul des, pentru mine solutia macbook nu e sustenabila. Iar cand circul, de obicei eu sunt cel de la volan.
        Da, poate ca Apple a lasat-o mai moale din pricina concurentei. Dar, uite ca asta mi-a adus aminte de fenomenul Toyota de acum cativa ani: accelerarea necontrolata si necontrolabila a autovehiculului. Preserintele de atunci a spus ca erau trei obiective calauzitoare ale firmei: siguranta pasagerilor, calitatea si inca ceva ce nu imi aduc aminte. Dar ordinea mentionata avea siguranta pasagerilor pe primul loc. La tribunal, presedintele a spus ca “la un moment dat acestea s-au schimbat”, in sensul ca neglijasera siguranta pasagerilor. Timpul arata mereu greselile trecutului, asa ca e posibil ca Apple sa isi revizuiasca atitudinea la un moment dat; asta in cazul in care va constata ca politica actuala nu e chiar cea mai potrivita (pentru firma, pentru clienti…)
        Poate ar trebui sa te asiguri ca ai totul salvat (back-up) pe un alt suport, apoi sa apelezi la un centru service Apple. E foarte posibil ca ei sa rezolve problema. Nu stiu daca in Ro ai putea rezolva oficial problema, dar in tara cantoanelor precis vei gasi o reprezentanta care sa elimine alarma…
        Bon chance!

        Like

  3. Sunt multe mesaje virusate prin care alții își încarcă baterii, își fac bani și ne determină pe noi, prin diferite mesaje manipulatoare, să-i credem că ne fac bine. Recomandarea fiind: Nu deschideți tot ce pare că te-ar ajuta!! 😉
    O spun din proprie experiență! De când am greșit, caut site cu pricina și nu-l pot depista, încât bateria telefonului nu mai stă încărcată cum sta, acum nu mai pot pleca două ore de acasă că rămân cu telefonul drept un obiect nefolositor în mână. 😛
    Zi frumoasă!

    Liked by 1 person

    1. Asta cu bateria o stiu de la vechiul telefon. Acasa, seara si la birou toata ziua statea numai legat la priza, ba cateodata chiar si in masina, pe drum. Practic n-aveai nici o problema daca gaseai un cablu suficient de lung…

      Liked by 1 person

Leave a comment