450 de miliarde de dolari

450 de miliarde de dolari. Trump a ieșit ieri în prime time ca să le aducă aminte americanilor câți bani s-au angajat saudiții să cheltuiască pe marfă americană. 450 de miliarde din care vreun sfert pe echipamente militare.

Oricum ai încerca să raportezi suma asta n-o să-i convingi pe Trump și pe suporterii lui că n-a fost un deal de succes. 450 de miliarde pe cap de jurnalist incomod ucis? Merită! Chiar și dacă împarți suma la numărul bucăților în care a fost secționat trupul lui Jamal Khashoggi, ziaristul “dispărut” din consulatul saudit de la Istanbul, și tot nu-i un cost prea mare. 11 miliarde vânzări pentru fiecare dintre cei 40 de copii uciși în autobuzul de școală distrus în Yemen de o rachetă de fabricație americană lansată de pe un avion made in USA? Regretabil, fără îndoială, așa e în război, nu se văd din carlinga lui F-țâșpe copiii din autobuz, mai ales dacă pilotul e suficient de laș și incompetent cât să arunce la întâmplare bombe de la o altitudine la care se simte el în siguranță. Și totuși racheta americană – marfă de calitate, ză best, că de-aia-i scumpă – reușește să-și găsească drumul și împrăștie ghiozdane la două străzi distanță. Regretabil, le repetă Trump americanilor de fiecare dată, dar foarte profitabil – nu uitați, nu?, așa se face America mare again – ar fi păcat să-i lase pe ruși sau pe chinezi să vândă de aceiași bani rachetele lor primitive care sunt atât de departe de eficiența americană. Din martie 2015, de când coaliția condusă de Arabia Saudită a început războiul în Yemen, avioanele lor made in America au ucis, în medie, 5 copii în fiecare zi. Faceți voi singuri socoteala, the body count cum ar zice consultantul american care vine la pachet cu bomba, și luați în considerare la calculul de eficiență faptul că-i mai greu să-i nimerești din avion pe-ăia micii, încă un motiv de mândrie pentru industria americană a morții.

Conform estimărilor ONU în jur de 5 milioane de copii din Yemen sunt amenințați de spectrul foametei datorită blocadei saudite susținută tacit de responsabila politică americană. Imagini înfiorătoare cu copii care abia mai respiră, numai piele și os, sunt prezentate pe CNN, motiv de ușor disconfort pentru americanul republican care e nevoit să schimbe postul pe Fox, la timp ca să-l prindă pe Trump spunând de Stormy Daniels, pornografista cu care a avut o relație, că are față de cal. Ce i-a zis-o, curva dracului, e dat dracului Trump ăsta!

Victime colaterale au existat întotdeauna, e plină lumea de ele, dar o comandă de 450 de miliarde de dolari nu s-a mai văzut până acum în istorie.

3 thoughts on “450 de miliarde de dolari

Leave a comment