Nike. Just do it. Right.

nike
Fotografie a campaniei publicitare Nike

Într-un clip probabil viral pe youtube un tip corpolent, între două vârste, aruncă o pereche de pantofi sport în flăcările unui grătar de grădină. Nu e chiar genul care aleargă frecvent – ba din contră aș zice, învăluit în fumul gros pare să fie în elementul lui. Un amestec incert de mândrie, satisfacție și sadism i se citește pe față. Filmulețul se termină înainte să aflăm dacă a fost nevoie de intervenția pompierilor sau a echipelor de decontaminare biologică.

De-a lungul și de-a latul SUA, nenumărate astfel de clipulețe cu adidași arzând au fost postate în ultima săptămână. Să fie o nouă dietă americană anti-obezitate? Sau poate un nou tip de provocare online, cum a fost cea cu gălețile de gheață-n cap sau cascadoriile unduitoare pe ritmurile kikidoyouloveme, filmate prin portiera deschisă a unei mașini care merge la relanti, fără șofer? Nu, nimic din toate astea, de data asta motivul e serios. Americanii – în fine, o anumită parte a lor – protestează împotriva noii campanii publicitare Nike, avându-l în prim-plan pe Colin Kaepernic, un binecunoscut jucător de fotbal american. Dar ce a produs acest val de indignare?

În 2016, Colin a fost primul sportiv american care a avut curajul de a protesta împotriva discriminării rasiale în SUA, îngenunchind în timpul intonării imnului național. Un gest ce avea să fie contestat de foarte mulți americani, în frunte cu președintele Trump care a și fost de părere – printre nenumărate alte invective aruncate pe twitter – că jucătorii care nu respectă imnul național ar trebui concediați. Cei ce n-au vrut să audă ce au de spus sportivii de culoare (dar nu numai)  s-au ascuns în spatele unui gest considerat anti-patriotic, în ciuda tuturor explicațiilor și nuanțărilor ce au urmat. Gestul în sine, venit în urma unei recrudescențe a manifestărilor rasiste în Statele Unite, a avut tocmai scopul de a provoca o discuție care este respinsă a priori de aripa conservatoare a majorității albe. Într-o lume în care din ce în ce mai mulți își văd egoist de interesul lor personal  acest gen de activism a devenit pasăre rară.

Dar tocmai asta i-a atras pe cei de la Nike.  Sub inspiratul slogan “Believe in something. Even if it means sacrificing everything”, clipul vorbește despre curaj, voință, risc, muncă și dorința de a-ți depăși condiția, dincolo de orice prejudecată și de orice presiune. Povestea visului american prin excelență, dar ca să înțelegi asta trebuie să ai mintea și inima deschise și să nu te lași pradă propagandei. Trump a întâmpinat noua campanie Nike cu obișnuitul său sarcasm, scriind pe twitter: “What was Nike thinking?”. Ei bine, se pare că Nike a dovedit că-și cunoaște bine publicul țintă, căci nu americanii supraponderali de vârsta a doua care trăiesc în mediul rural și votează cu Trump sunt cei ce cumpără produsele firmei ci tinerii urbani, activi, deschiși la minte, conectați și implicați social. Unii vor continua să-și ardă pantofii sport pe care oricum nu-i foloseau dar cei ce contează vor cumpăra mai mult. În plus, Nike este o companie globală, ori în epoca lui Donald Trump devine din ce în ce mai greu pentru o firmă americană să se bucure de admirația și loialitatea clienților internaționali. Pe vremuri, orice era american se vindea de la sine, oriunde în lume. Astăzi, brandul în declin al Americii are nevoie de exact genul de nuanțări pe care îl promovează Nike prin noua sa campanie. Iar felul în care au reacționat atât clienții cât și investitorii pe bursă dovedește că strategia a fost cea corectă.

Mai jos, clipul pentru care și-au dat unii foc la adidași. Presupunând că s-au obosit să-l vadă înainte să aprindă grătarul. Când vor merge să-și ia alți pantofi sport vor constata că sunt cu 25% mai scumpi. Deh, Trump a pus taxe vamale pe chestiile făcute-n China…

6 thoughts on “Nike. Just do it. Right.

      1. Mai demult, prin școală, un profesor de economie ne-a zis că un produs oarecare costă un dolar ca să fie fabricat și 99 dolari ca să fie vândut. Eu i-am zis că dacă ar costa 99 dolari ca să fie fabricat, ar avea nevoie doar de un dolar ca să fie vândut. Poate am greșit.
        Reclamele sunt un rău necesar, ca strigăturile vânzătorilor din piață, dar în niciun caz nu cumpăr de la cel care strigă mai frumos.

        Liked by 1 person

  1. Am auzit de asta la stiri. Dar, asa cum e “normal”, stirile nu fac decat referire la (videoclipul) sursa. Acum, cu videoclipul prezentat alaturi de opinia ta, informatiile capata valoare. La prima vedere, as zice ca am urmarit un clip motivational. La a doua, ei bine, inca nu l-am vizionat de doua ori, dar probabil ca prima impresie conteaza…
    Cat despre sacrificiu, conservator fiind din fire, sacrificiul e moderat in cazul meu. Si ca sa raman strict in zona sportului, as zice ca sunt sedentarul ideal! Nu stiu idealul cui, dar de cand mi-am luat permisul de conducere am uitat atat de semicursiera din garaj (ba chiar am si ramas fara ea, pt ca am imprumutat-o cuiva care nu mi-a mai returnat-o), cat si de mersul pe jos (shame on me!). Am descoperit totusi avantajul mersului pe jos in vacante incaltat in pantofi sport. Credeam ca pantofii comozi, dintr-o piele moale, pot fi incaltarile ideale atunci cand bati in lung si in lat strazile oraselor pe care vrei sa le descoperi. New York-ul mi-a dovedit contrariul, asa ca am ajuns (in sfarsit) in magazinul de pantofi de sport al unei alte firme (sigla lor este un N inclinat).
    Am divagat pe marginea unui subiect sensibil.
    Just do it! Right!
    Just do it! Crazy!
    Just do it your own way!

    Liked by 1 person

    1. Si eu sunt fan N inclinat :). Cei de la Nike nu prea fac pantofi de alergare misto. In fine, pana la urma toate-s facute-n China… Dar daca tot e sa te faca la buzunare, ca-s firme mari si de-aia-s mari, macar sa-ti spuna dom’le o poveste frumoasa, sa te simti si tu bine…

      Liked by 1 person

Leave a comment