Pe cine taxează războiul comercial?

motorCum se pornește un război comercial în care e clar cine va plăti dar nu când, cum și cu ce costuri se va termina? Să vedem unde am ajuns până acum:

– Trump decide să impună taxe vamale pentru importurile de oțel și aluminiu, avându-i în vizor în principal pe chinezi. Arogant, agresiv și semidoct, consideră că poate câștiga ușor câtă vreme SUA importă mult mai multe bunuri din China decât exportă în sens invers. Probabil că planul lui era să-i sperie întâi pe toți și apoi să negocieze de pe poziții de forță. Le oferă “aliaților” din Canada, Mexic și Europa o exceptare temporară.

-China replică imediat și ferm, impunînd taxe vamale de aceeași valoare unor produse americane agricole și industriale specializate.

-Trump constată că taxându-i doar pe chinezi deschide ușa larg unei creșteri a importurilor din țările exceptate, fără niciun avantaj pentru producătorii americani. Deci decide scurt să anuleze exceptările, taxându-i pe toți la fel.

-În consecință, americanilor le sunt impuse imediat taxe vamale echivalente. Europenii țintesc sectoare industriale în spatele cărora sunt branduri americane de top (confecții, motociclete, burbon).

-Prețurile la oțel și aluminiu pe piața SUA explodează. Producătorii americani profită de taxele impuse concurenței străine și ridică prețurile, mărindu-și profiturile. Creșterea de aproximativ 30%, pentru produse care sunt prin excelență materii prime în alte sectoare, va lovi puternic profitabilitatea și competitivitatea producătorilor americani de mărfuri cu valoare adăugată mare, cum sunt, de exemplu, motocicletele, automobilele, echipamentele mecanice.

-Trump vine cu un al doilea val de tarife pentru importurile chinezești, pe ideea că atunci când toți îți spun că mergi în direcția greșită tot ce trebuie să faci e să mărești viteza.

-Chinezii taxează bunuri de aceeași valoare. Nu numai că pun taxe pe exporturile americane de soia (produsă în general în state care au votat puternic cu Trump) dar își reduc semnificativ importurile.

-Trump amenință cu un al treilea val, de o valoare pe care chinezii nu o vor putea echivala pentru simplul motiv că americanii nu exportă atât de mult în China. Ca răspuns la riscul unui război comercial necontrolabil moneda chineză se devalorizează în raport cu dolarul american, făcând bunurile chinezești mai ieftine și pe cele americane mai scumpe – și deci mai puțin competitive pe o piață în care prețul este important. În egală măsură, devalorizarea afectează puterea de cumpărare a chinezilor de rând dar și profiturile din China ale multinaționalelor americane, atunci când vor fi repatriate în dolari americani. Pierderi colaterale la care Trump nu s-a gândit.

-Harley Davidson decide să mute parțial producția de motociclete în afara SUA ca să evite taxele vamale impuse de diverse țări și costurile suplimentare de acasă. Decizia este o lovitură directă pentru politica protecționistă și egoist-agresivă a lui Trump. Deja nu mai e clar pentru nimeni dacă povestea se va termina cu un câștig sau o pierdere netă de locuri de muncă în fabricile americane.

-Dar lui Trump îi place riscul, mai ales dacă nu e pe banii lui. Amenință să impună taxe vamale de 25% importurilor de automobile și componente auto, în pofida protestelor unor producători americani precum General Motors. Oțelul mai scump va face oricum mașinile produse în SUA mai scumpe. De plătit, va plăti americanul de rând. Sau va cumpăra mai puțin, ceea ce e mult mai probabil. Între timp, Europa va taxa alte produse americane. În Europa, în Asia, în America Latină, cetățenii obișnuiți vor răspunde în felul lor agresiunii, cumpărând mai puține produse americane – cu taxe vamale sau nu – penalizând comportamentul iresponsabil, egoist și obtuz al administrației Trump. Și când vinzi mai puțin produci mai puțin, deci ai nevoie de mai puțini muncitori în fabrici.

-Având sensul pericolului în ADN după anii grei de comunism, consumatorii chinezi (dar nu numai) au început deja să cheltuie mai puțin și să pună banii la ciorap, pregătindu-se de vremuri grele. Asta inseamnă mai puține vânzări, o creștere economică mai mică și, în final, recesiunea ce va aduce vremurile grele mai aproape. Nu numai pentru chinezi, pentru tot globul.

Ca de obicei, cei mai afectati vor fi cei săraci. Generic vorbind, cel mai mult vor suferi chinezii, cei din Europa de Est sau din America Latină. Dar în realitate vor suferi mult inclusiv săracii americanilor sau cei ai Europei de Vest. Într-un război comercial toată lumea pierde. În SUA, vor pierde cel mai  mult chiar votanții lui Trump.

3 thoughts on “Pe cine taxează războiul comercial?

Leave a comment