8.267

Cineva – și mă abțin cu greu să-l numesc doar cu acest anonim “cineva” – publică pe Facebook o poză de pe un stadion chinezesc, în care, pretinde textul, 26 de politicieni corupți urmează a fi executați.

“O astfel de lege ne trebuie și in România astfel suntem nevoiți și obligați sa trăim in sărăcie și minciuna !!
Hai sa luam aceasta inițiativa , sa o aplicam și in România ca pe o lege ce va fi respectata corect, ca nu suntem slugile nimanui , totuși…!!!”

Ăsta e mesajul care însoțea poza, scris de acel “cineva”. Nimic nu a oprit 8.267 de conaționali să dea share acestui post – nici gramatica aproximativă, nici mesajul confuz, nici lipsa vreunui detaliu care să identifice locul și momentul acelui eveniment. Nimeni nu s-a întrebat dacă o fi real sau doar o intoxicare propagandistică gen fake news (în China nici măcar nu există politicieni, doar activiștii comuniști ai partidului unic). Cele mai nevinovate comentarii care însoțesc postarea sunt cele bășcălioase la adresa imposibilității implementării unei astfel de legi în România: că rămânem fără politicieni, că n-avem suficiente stadioane, militari, gloanțe, teren agricol pentru cimitire și că, apocaliptic, exorcizarea colectivă ar duce la extincție și ne-ar lăsa pe toți neîngropați căci corupția e în genele fiecăruia dintre noi. Când nu se “glumește”, comentariile îți fac pielea de găină – și nu mă refer la gramatică, logică sau frazeologie. Printre propunerile românilor comentatori: înapoi la comunism, ca-n China și Coreea de Nord unde totul e atât de bine și armonios, dictatură militară măcar un pic, la început, dictatură de orice fel numai dictatură să fie, execuții sumare, importuri de procurori chinezi, că ai noștri nu-s buni. Doar vreo trei-patru comentarii (din probabil sute) încercau să conteste modelul chinezesc de succes (dar fără să se și dezică de execuțiile pe stadion, considerate probabil necesare și benefice). Doar 2 persoane s-au gândit că ar putea fi pur și simplu o imagine falsă.

“Exact ei ai puterea in minele lor!!!”

Omul care a făcut acest comentariu crede – dac-am înțeles corect – că în China cetățenii au puterea în mâinile lor, deși ar putea fi și o rafinată trimitere, pentru cunoscători, la puterea ce zace în brațele minerilor gata oricând să apere revoluția. De-o fi una, de-o fi alta, mă îndoiesc că cetățenii chinezi se simt înzestrați cu această putere.

Ciudată îmbârligătură a sorții prin care milioane de chinezi și nord-coreeni visează să trăiască undeva în Europa, chiar și în România cea fără de speranță și distrusă de corupție, în timp ce mii de români și-ar dori o țară “ca afară” în care legea marțială să fie aplicată pe stadion și publicată pe Facebook pentru bunăstarea tuturor și domnia legii.

Cineva zicea că e suficient să-ți dorești cu adevărat ceva și întregul Univers va complota pentru ca visul tău să devină realitate. Deși cred că e o convingere de un optimism exagerat n-ar strica s-avem mai multă grijă cu felul în care ne alegem modelele.

 

10 thoughts on “8.267

      1. Acum, pe de altă parte, eu aș vota pentru pedeapsa capitală în anumite cazuri, în sensul că nu mi-aș permite riscul de a lăsa în viață anumite persoane.

        Like

      2. Cred ca inevitabilitatea pedepsei este mult mai eficienta in combaterea criminalitatii decat asprimea ei. Asa ca m-as concentra pe prinderea si condamnarea criminalilor. In plus, la pedeapsa cu moartea e destul de greu sa corectezi o eroare judiciara…

        Liked by 1 person

      3. Nu mă refeream la rolul în combaterea criminalității, nici la o pedepsire ”pe măsura” faptelor. Ci la faptul că eu consider că nu pot să îmi asum riscul de a păstra în viață unii oameni. C’est la guerre. Prin alte părți mulți nevinovați mor de foame.

        Like

      4. Există o oarecare doză de sadism în convingerea mea că moartea e prea ușoară pentru cei din probabil categoria la care te referi. Mulți dintre ei și-o doresc, o văd ca pe o chestie eroică. E mai complicat și mai riscant pentru noi, dar cred că merită.

        Like

  1. Cat de receptivi sunt oamenii când sunt îndemnați la rău! Și sunt atât de mulți!
    Cine a știut sa manipuleze o masă de genu’ a adus omenirea la colaps.

    Liked by 2 people

Leave a comment