Cu tesla-n stele

Sper să-mi fie iertată această postare împotriva curentului (sau a vântului, ar zice unii). Am zis să încerc să compensez un pic ‘jde miile de articole entuziast-laudative la adresa unui mare businessman. Un pic de cârcoteală, în română, n-o să-i știrbească din aura de geniu planetar.

Dacă s-ar întâmpla la noi, lumea ar comenta sarcastic că un “băiat deștept” a prins un foarte profitabil contract guvernamental, speculând anchilozarea inevitabilă a unui bătrân colos de stat (să-i zicem, așa, la întâmplare, NASA). Fără îndoială că visând să ajungă cândva pe Marte, plutind deja printre stele, marele investitor a observat stelarul buget pe care statul american îl cheltuiește pe armată și, în general, pe diverse chestii zburătoare. Și cum și la americani se fac bani frumoși din contractele cu statul, și-a dorit și el o felie pe care s-o savureze aici, pe Terra.
Ieri a lansat cea mai puternică rachetă privată care a zburat vreodată. Era nevoie de toată puterea aia pentru a ridica de la sol, pe lângă decapotabila electrică – o nimica toată, până la urmă, cu sau fără baterii – și ego-ul uriaș al marelui antreprenor, adevarata încărcătură care trebuia să ajungă acolo unde îi e locul, printre stele.

Sigur că totul face parte din planul vizionar al unui om de geniu de a cuceri spațiul cosmic. Oameni căzuți în prosternație îi dedică nenumărate ode pe rețelele sociale. O nouă religie intergalactică stă să se nască.

Cine poate fi, în zilele acestor glorioase succese spațiale în care toată lumea e cu ochii pe cer de crapă nord-coreeanul ăla mic de ciudă, atât de mărunt și cinic încât să mai cârcotească pe seama faptului că promisele loturi de Tesle au mari probleme de producție și de calitate sau că nenumărații investitori entuziaști care-au ridicat (și) prețurile acțiunilor Tesla printre stele vor vedea vreun profit de pe urma investiției lor când va începe producția la fabrica de pe Marte (asta dacă n-o să se zdrobească de pământ la prima crizuliță). Sau că suv-ul ăla al lor are ceva din rafinamentul unui Ssangyong sau al unui Hyundai mai vechi.

În fine, vorba românului, ce știe țăranul ce-i șofranul… De mine zic. Nici măcar seria “Războiul stelelor” n-am văzut-o. Nu mă luați în serios. Elon Musk e cel mai tare.

9 thoughts on “Cu tesla-n stele

  1. Da, e o chestie să nu fi văzut ”Războiul stelelor”. Un handicap, ar zice unii. Desigur, nu le place tuturor.

    ”You say black I say white
    You say bark I say bite
    You say shark I say hey man
    Jaws was never my scene
    And I don’t like Star Wars”

    Liked by 1 person

  2. Don’t worry, be happy! Și eu am aflat relativ recent de Elon Musk pentru că numele lui a fost destul de discret legat de tehnologia pe care o promovează.
    Dar, cum nu te poți ascunde prea multă vreme, nici în gaură de șarpe, „media” l-a descoperit ca sursă și, de acum, să ne așteptăm la toate fabulațiile posibile.
    🙂

    Liked by 2 people

Leave a comment