Teatrul nostru de păpuși

E trecut de miezul nopții la mine, în România este 1:30. Ar fi trebuit să merg la culcare de ceva vreme deja dar, cu sărbătorile astea, mi-am cam dat peste cap programul normal de somn. Așa că sunt încă pe canapea și mut la întâmplare de pe un post pe altul, să văd ce se mai întâmplă în lumea largă. Ajung și pe TVR Internațional, singurul post românesc pe care-l am pe cablul meu de aici. Ei bine, știți ce difuzează TVR Internațional la ora 1:30 ora Bucureștiului? “Muzicanții din Bremen”, o adaptare după frații Grimm, un spectacol de teatru de păpuși care, conform programului TVRi, se va termina la 2. Să presupunem că mai sunt copii care se uită la televizor. Să presupunem că unii s-ar putea rătăci chiar pe canalul TVRi. Dar în mijlocul nopții? Serios, aș vrea să-l cunosc pe geniul care a decis să programeze această piesă de teatru la ora asta. Și pe managerul care-l ține în post. Cinci minute de vizionare m-au convins că principalul obiectiv (probabil involuntar) al acestei piese este să-i adoarmă pe  copiii scăpați de controlul părintesc. Mai că m-a dovedit și pe mine…

M-am uitat pe site-ul TVRi să văd de ce o piesă de teatru pentru copii este difuzată mult după miezul nopții. Păi, poate pentru că de la 6:30 până la 8 s-a difuzat “Un doctor pentru dumneavoastră”, cea mai nocivă emisiune de automedicină și automedicație pe care am văzut-o vreodată pe un post de televiziune (dealtfel singura). De la 8 la 9 au fost știri, asta probabil că e normal. De la 9 la 9:30 s-a difuzat “Români în Rusia”, o emisiune instructivă dacă e să ne uităm la cum evoluează politica regională. De la 9:30 până la 10:30 a fost talk-show-ul “România 9” a lui Ionuț Cristache, un alt fel de teatru de păpuși, doar că pentru oameni mari (deși publicul țintă al emisiunii pare să fie tot cel al minților infantile). Deci, nicio șansă să dedici copiilor o oră civilizată. Oricum n-are rost să-și piardă vremea cu ăștia micii, majoritatea or să plece în Italia înainte să ajungă să se uite la “România 9”. Sau la A3, RTV, Russia Today sau ce dracu o mai fi în eter în câțiva ani…

PS. E 2:30 în România și la TVRi a început, în reluare, “Un doctor pentru dumneavoastră” cu un invitat care este doctor în medicină sportivă și care vorbește de vreo 20 de minute despre noul an al câinelui de pământ. O fi vreun semn că o să câștige Dinamo campionatul. Oricum, cică 2018 o să fie nașpa pentru pancreas. O zice un doctor, deci aveți grijă… evitați naibii TVRi.

4 thoughts on “Teatrul nostru de păpuși

  1. Cu părere de rău, România nu are nici o televiziune profesionistă. Nu vorbesc de reclame, sunt mai toate cu iz occidental. Asta nu înseamnă că nu butonez și pe români, pentru asta plătesc 10€ pe fiecare lună. Prefer mai ales La Sexta, Tele 5 y Cuatro, cu emisiuni de investigaţii ale poliţiei spaniole.

    Liked by 1 person

    1. Când ajung acasă mă uit în general la Digi. Știrile TVR nu erau rele dar situația postului se degradează rapid sub presiune politică. Mă uit la toate ca să înțeleg cum evoluează manipularea. Există și profesionalism aproape peste tot dar inundat de prost gust, incompetență și partizanat.

      Liked by 1 person

Leave a comment